Film Železní bratři

Film Železní bratři Zdroj: Aerofilms

Kulturní tipy Reflexu: Pinglovský hiphop Martina Bartkovského, horor v posteli Jana Studničky

Předělaní Grimmové, wrestlerská sága nebo nejlíp oblékaná zpěvačka Británie, to jsou aktuální i neaktuální kulturní tipy redakce. Co čteme, sledujeme, hrajeme a kam se těšíme. 

V tištěném Reflexu celkem rozčarovaně recenzuje Vojtěch Rynda druhý díl Duny, Antonín Kocábek chválí nové album Puma kapely Mutanti hledaj východisko, příště se budeme věnovat další výjimečné domácí desce Stejný lepší skupiny Dukla, nové výstavě Roye Lichtensteina ve vídeňské Albertině nebo další výtečné retrospektivě Evy a Jana Švankmajerových v GASK v Kutné Hoře. O víkendu budeme řešit filmové ceny (České lvy v sobotu a Oscary v neděli). Ale hlavou se nám honí i spousta knih, chystáme se na divadelní premiéry, na koncerty, ujíždíme na počítačových hrách, občas nás překvapí pokleslý hiphop…

Pokračování 2 / 14

Literatura

Laird Barron: Černá tma zapomněníLaird Barron: Černá tma zapomnění | Laser

Jan Studnička: Příjemný horor

Loni vydalo nakladatelství Laser-books příjemně low-key lovecraftovský horor Lairda Barrona Černá tma zapomnění. Vřele doporučuji! Ale pokud jste ještě tuhle pecku nečetli, případně nejste na čtení vůbec, letos v lednu Audioteka vypustila verzi namluvenou Jiřím Vyorálkem a ten chlap je naprosto fenomenální. Vstávám s ním, usínám s ním a bohužel mi zbývají poslední dvě hodiny. Budete to milovat. 

Laird Barron: Černá tma zapomnění, Laser, 2023

Pokračování 3 / 14

Hudba

RohonyRohony | Rohony Instagram@10vpoli/@thefutureinmotion

Martin Bartkovský: Rohony. Fotbalista, pingl raper 

Tenhle raper na mě působí jako úplné zjevení. Pracovně mu říkám „knedlíček z Třebíče“, což není narážka na jeho váhu nebo tělesnou konstituci, ale na široký přátelský obličej. Bývalý fotbalista Rohony nerapuje o tom, jak chce plné pytle zlaťáků, ferrari v garáži nebo chodit s modelkami. V jeho textech je cítit pivo, Sudety, fotbalový trávník, hospoda čtvrté cenové i disco a country. Plnou naběračkou na mě hází nostalgii nultých i devadesátých let. V refrénech se mu ozvou Ready Kirken i třebíčská zábavovka Matador. Zajel jsem si na něj do Ústí nad Labem a sledoval narvaný klub plný dětí kolem dvaceti let křičet sborově každé slovo jeho textů. Řadím to ke svým největším kulturním zážitkům. Začal jako pingl, doufám, že skončí jako hvězda ve vyprodané O2 areně.

Rohony: Disco, Premier League 2024, Warner Music, 2024

Pokračování 4 / 14

Film

Film Železní bratřiFilm Železní bratři | Aerofilms

Vojtěch Rynda: Sága rodu wrestlerů

Železní bratři vás rozsekají na kaši, ale ne scénami z ringu. Bylo jich pět jako u Karla Poláčka. Ale ne kamarádů, nýbrž bratrů a ve skutečnosti šest, ale na tom nezáleží. Drama Železní bratři vypráví osud rodiny Von Erichů, kteří se stali fenoménem wrestlingu v 80. letech; jejich tragický příběh ale mantinely sportu dalece překročil. Že vám wrestling, podívaná na pomezí sportu a cirkusové show, ve které si naolejovaní svalovci naoko drtí kosti, připadá komický? Tím líp. Těžiště příběhu Von Erichových leží mimo ring, v zápasu o otcovskou lásku a v naplněné lásce bratrské. V hlavní roli Kevina Von Ericha září někdejší disneyovská hvězdička Zac Efron, který kvůli tomu přibral 18 kilo svalů. Sledovat Železné bratry je někdy dost nesnadné, ale odejdete z nich úplně naměkko se zvláštním pocitem hořkosladkého naplnění a katarze.

Železní bratři, Velká Británie, 2023, v kinech od 7. 3.

Pokračování 5 / 14

Literatura

Kenneth Bøgh Andersen, Benni Bødker: GrimmovéKenneth Bøgh Andersen, Benni Bødker: Grimmové|Argo

Kateřina Kadlecová: Grimmové revisited

„Rval a škubal její tělo a nevnímal kolem sebe nic jiného, dokud mu ze zubů a drápů nevisely krvavé cáry a celý dlouhý čumák měl umazaný od krve.“ Nikoli, Karkulčina babička se neschovala do skříně ani nevylezla z vlkova rozpáraného břicha… Není až tak důležité, jestli máte své milované vydání německých lidových pohádek, sebraných před více než dvěma sty lety bratry Jacobem a Wilhelmem Grimmovými, ve tři roky starém vydání ilustrovaném Kateřinou Bažantovou, nebo přísaháte na předrevoluční odeonskou edici v překladu Jitky Fučíkové a s grafikami Jaroslava Šerýcha. Knihu Grimmové (vyd. Argo, přel. Robert Novotný) Dánů Kennetha Bøgha Andersena a Benniho Bødkera se zlověstnými ilustracemi Johna Kenna Mortensena doporučuju všem. Desatero „ponurých pohádek převyprávěných pro staré i mladé“, jak zní podtitul knihy, čítá ty notoricky i méně známé od Lociky po Bezručku. Ze všech tryská původní, časem neobroušené zlo, děs a drsnoskvoucí horor.

Kenneth Bøgh Andersen, Benni Bødker: Grimmové, Argo, 2023

Pokračování 6 / 14

Výtvarné umění

Výstava "Nohy na stole" v Museu Kampa, 8. 12. 2023Výstava "Nohy na stole" v Museu Kampa, 8. 12. 2023|Anastazie Podhůrská

Marek Gregor: Poslední víkend s Rittsteinem

Jaro na krku, slunce svítí, a jak říkávala moje babička, je čas vyrazit na výstavy. Už jenom do neděle vystavují Michaela Rittsteina na Kampě, jeho Nohy na stole jsou jednou z nejnavštěvovanějších výstav Musea Kampa za celou jeho dvacetiletou existenci vůbec. Jako o nejlepší z aktuální pražské výstavní nabídky se mluví, a zaslouženě, o Kafkaesque v DOX – rozsáhlém kurátorském projektu ke stoletému výročí od úmrtí Franze Kafky. A protože NGP a GHMP se zatím stále probouzejí ze zimního spánku, ještě pár doporučení, kam jinam: Vladimíra Kopeckého vystavují v Galerii Mánes (do 4. 4.), Zhannu Kadyrovu v Galerii Rudolfinum (do 30. 6.), Jakuba Špaňhela v DSC (do 13. 3.), Veroniku Holcovou v Trafo Gallery (do 21. 4.), Adolfa Lachmana ve Ville Pellé (do 24. 3.), Michala Gabriela v Galerii Václava Špály (do 17. 3.), Davida Krňanského v Dolmenu (do 10. 4.), Petra Nikla v Bold Gallery (do 13. 4.) a ještě do příštího víkendu je v Empírovém skleníku Pražského hradu otevřena výstava Předjaří: Pokušení smyslů (do 17. 3.), která je koncipovaná jako „souboj“ rozkvétající flóry s uměním. Na jedné straně téměř pět tisíc květin, včetně 40 odrůd tulipánů a 20 odrůd narcisů, a na straně druhé současné umění Patrika Adamce, Dominika Běhala, Andreje Dúbravského, Ester Knapové nebo Josefíny Jonášové.

Pokračování 7 / 14

Opera

Rusalka, Antonín Dvořák, Národní divadloRusalka, Antonín Dvořák, Národní divadlo | Národní divadlo/Pavel Hejný

Jitka Menclová: Ejhle. Do Národního na Rusalku.

I když je na repertoáru naší Zlaté kapličky nejslavnější dílo Antonína Dvořáka nepřetržitě od svého uvedení v roce 1901, jednou za čas se objeví nové nastudování. A ten čas nastává právě nyní, tedy 8. a 10. března. A asi bude na co se těšit – režie se tentokrát ujalo duo SKUTR (Lukáš Trpiškovský a Martin Kukučka) známé svým neotřelým přístupem a divadelním rukopisem. S novou inscenací pokladu českých oper se do Národního zároveň vrací Tomáš Netopil, jeden z nejvyhledávanějších českých dirigentů na domácí i mezinárodní scéně. Hlavní roli alternují Kateřina Kněžíková a Alžběta Poláčková. Obě dámy jsou famózní pěvkyně a ještě k tomu pohledné. Takže je určitě na co se těšit!

Rusalka, Antonín Dvořák, Národní divadlo, 8., 10., 16., 20., 26. a 31. 3.

Pokračování 8 / 14

Literatura

Čs. armáda ve fotografii: Branná moc v letech 1918–1939Čs. armáda ve fotografii: Branná moc v letech 1918–1939 | Extra Publishing

Jaroslav Šajtar: Národ ve zbrani na fotkách

Nakladatelství Extra Publishing předkládá čtenářům výpravnou publikaci Čs. armáda ve fotografii z pera profesionálního vojenského historika Karla Straky. Navazuje tak na předchozí úspěšné tituly Mobilizace ve fotografii a Finanční stráž ve fotografii. Ačkoli se u nás často vyskytuje povrchní hodnocení naší branné moci, neměli bychom zapomínat, že bez legií by Československo vůbec nevzniklo. Kniha názorně dokládá velkolepé vzepětí první republiky ve 30. letech během úsilí o modernizaci a posílení armády v době narůstající hrozby ze strany hitlerovského Německa – úsilí, o němž si současná Armáda České republiky navzdory vážnosti mezinárodní situace může nechat jenom zdát.

Čs. armáda ve fotografii: Branná moc v letech 1918–1939, Extra Publishing, 2023

Pokračování 9 / 14

Hudba

IdlesIdles | SaSaZu

Jana Kománková: Idles, pověst jejich je předchází

„Strhující půldruhahodinový set, při kterém kapela naplno prolítla celým svým katalogem.“ Nebo: „Kapela byla vždy vyhlášená svými koncerty a bylo slyšet, že si tu pověst zaslouží.“ Skladba Grace „na albu Tangk zní skvěle, ale naživo je naprosto transcendentální“. Tolik pár slov odjinud o letošních koncertech kapely Idles.

Idles, SaSaZu, 11. 3.

Pokračování 10 / 14

Literatura

Pavel Tigrid, Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu,Pavel Tigrid, Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu,|Odeon

Jana Bendová: Průvodce inteligentních žen, mužů, dívek i chlapců

„Nemáš v knihovně něco o nacistický okupaci, ale aby to nebyla nuda a bylo to krátký?“ zeptal se mě nedávno synovec. Na vysvětlenou, před pětaosmdesáti lety 15. března obsadila německá vojska i pomnichovský zbytek českých zemí, Hitler je připojil k třetí říši a náš student by prý rád nějakou dějepisnou rychlonalejvárnu. Dávám mu svůj už pomalu starožitný oblíbený kousek, který náhodou po bůhvíkolikáté čtu: Pavel Tigrid ještě v exilu napsal chytrou knížku, fiktivní rozhovor postaršího exulanta s mladou dívkou Lucií z normalizačního Československa, v níž čtivě interpretuje historii své vlasti ve dvacátém století – ve století, které jiný spisovatel Jaroslav Seifert trefně připodobnil k řeznickému hadru nasáklému krví. Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu možná není „krátký“ čtení, ale rozhodně není „nuda“.

Pavel Tigrid: Kapesní průvodce inteligentní ženy po vlastním osudu, Odeon 1990 (první vydání Sixty-Eight Publishers, Toronto 1988)

Pokračování 11 / 14

Hudba

Róisín MurphyRóisín Murphy | Selection

Marek Gregor: Róisín v Karlíně a Kirschnerka v Lucerna baru

Do Prahy jezdí Róisín Murphy, žena, o které se dlouho mluví jako o nejlépe oblékané zpěvačce Británie, celkem často. Jezdila k nám s Molokem, legendární byl jejich rozlučkový koncert v roce 2003, kdy málem zbořili Velký sál Lucerny. Jezdila sem s úžasným Matthewem Herbertem, s nímž dala dohromady první dvě sólová alba. Poslední léta k nám jezdí s kapelou, kterou vede Eddie Stevens, životní partner Jany Kirschner. Obě dámy mají nový repertoár; Róisín své Hip Parade vydala vloni na podzim a Janě její Obyčajnosti vycházejí příští týden, s těmi jedou na turné. A protože obě doprovází kapela pod vedením Eddieho, je fajn, že budeme mít možnost srovnat, jak mu to šlape s Róisín a jak s Janou. 

Róisín Murphy, Forum Karlín, 17. 3., Jana Kirschner, Lucerna Music Bar, 7. 4.

Pokračování 12 / 14

Podcast

Lyžák, Radio JuniorLyžák, Radio Junior|Český rozhlas/Kateřina Perglová

Kateřina Kadlecová: Pozor, dětský horor!

„Dnešní mládež je úchylná, nevychovaná a nemá žádnou cenu,“ praví se v novém, výjimečně dobrém podcastu Českého rozhlasu, přesněji jeho stanice Rádio Junior, s názvem Lyžák. Na horské boudě, kam si školáci (mluví je děti z Dismanova souboru) se dvěma učitelkami přijely užít zimní radovánky, úvodní tvrzení padne v dialogu správce odlehlé boudy Chárona (Jiří Lábus) a jeho pobočnice Krchové (Pavla Tomicová), náruživých chovatelů morčat. Tradiční lyžákové vyvolávání duchů na jednom z dětských pokojů nám o obou horalech prozradí leccos nepěkného; na ZŠ Edisonova se prý prováděly jiskřivé pokusy s elektřinou a… Inu, řekněme, že autorka pětidílného strašidelného podcastu TEREZA VERECKÁ měla dobrý důvod ohraničit věkovou skupinu posluchačů deseti lety. Binaurální sound design, vysloveně zvoucí k poslechu ve sluchátkách, umožňuje vnímání prostoru a dobře napomáhá rozlišit hlasy živých a, ehm, mrtvých postav… Upřímně doufám, že ačkoli ředitel veřejnoprávního rozhlasu René Zavoral v půli ledna pro Médiář prohlásil, že „podcastů bychom mohli dělat míň“, zrovna Lyžák za zbytný nepovažuje.

Lyžák, Radio Junior, ČRo, 5 dílů 

Pokračování 13 / 14

Počítačová hra

Hra Helldivers 2Hra Helldivers 2 | Arrowhead

Jan Studnička: Ujetá střílečka

Začátkem února herní studio Arrowhead vypustilo kooperační third-person sci-fi střílečku Helldivers 2. A kromě toho, že jde o vysokooktanovou akční jízdu s překvapivým množstvím taktických voleb a možností, je to taky mimořádně zábavná starship-troopers-style satira postavená na futuristicko-fašistické společnosti, kde jsou slova jako demokracie či svoboda tak nadužívaná, že ztratila veškerý význam. Zkrátka jde o nejlepší coop srandu od druhé Payday hry. „How about nice cup of liber-tea?!“

Helldivers 2, Arrowhead, 2024

Pokračování 14 / 14

Balet

Cyrano z Bergeracu, Divadlo F. X. Šaldy, LiberecCyrano z Bergeracu, Divadlo F. X. Šaldy, Liberec | Divadlo F.X. Šaldy

Jana Bohutínská: Liberec tančí romanticky

Do slavné francouzské divadelní hry Cyrano z Bergeracu se pustili v libereckém baletu. Příběh nešťastně zamilovaného chlapíka s velkým nosem napsal Edmond Rostand, hra měla premiéru v roce 1897. Autorem baletní verze pro Liberec je Filip Veverka, tanečník, který se po ukončení své aktivní jevištní kariéry stal choreografem. Cyrana z Bergeracu, žánrově romantický balet o nenaplněné lásce, Veverka poprvé uvedl v roce 2022 v Innsbrucku. V baletu Divadla F. X. Šaldy Liberec má premiéru 8. 3., hraje se i 10. a 12. 3. a do prázdnin pak ještě třikrát. Cyrana tančí Michal Kováč, jeho lásku, sestřenici Roxanu ztvárňuje temperamentní Nuria Cazorla García.

Cyrano z Bergeracu, Divadlo F. X. Šaldy, Liberec, 8., 10. a 12. 3.