Celebrity pod lupou: Irena Kačírková byla krásná a noblesní, ale do rolí dělnických žen se moc nehodila

Celebrity pod lupou: Irena Kačírková byla krásná a noblesní, ale do rolí dělnických žen se moc nehodila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Narodila se v roce 1925 do rodiny majitele kožešnického salonu, kam chodily nakupovat jen manželky boháčů a prvorepublikové hvězdy. Její maminka byla půvabnou manekýnou, která kožichy předváděla. Mohlo by se zdát, že na Irenu čekal pohádková život v luxusu.

Rodiče se shodli na tom, že vzdělání je základem úspěchu, a proto dceři obstarali to nejlepší vzdělání. Nepodcenili ani znalost jazyků. Poslušná a hodná dcera patřila na gymnáziu k premiantům. S dospíváním se však doma objevilo i téma, že by se vzorná dcera ráda stala herečkou. Rodiče nebyli proti a k učitelům cizích jazyků se přidala i učitelka zpěvu a prestižní taneční škola. To vše rodiče podmínili jen úspěšnou maturitou na gymnáziu. Potom si Irena mohla vybrat, co bude dělat dál.

Po absolvování gymnázia se stala posluchačkou dramatického oddělní Státní konzervatoře v Praze, která se změnila na DAMU. Při přijímacích zkouškách předvedla před komisí, kde byl i Ladislav Pešek, promenádu v plavkách, což nepovažovala za problém. Potom dostala kytici růží a měla ke květinám promlouvat tak, jako by je sváděla. Ani to nebyl problém.

Jenže vysněné profese si elegantní mladá žena moc neužila. Když přišel Vítězný únor, rodinný podnik přešel do rukou lidu a rodiče nedostali ani penzi. Museli tak prodávat rodinné šperky, aby měli na jídlo. Bylo na Ireně, aby začala vydělávat.

Jenže role traktoristek a budovatelek socialistické společnosti nebyly nic pro elegantní a okouzlující mladou ženu. V roli vášnivé seriálové družstevnice neobstála a byla nahrazena.

Její kamarádky o ní říkaly, že byla za všech okolností za dámu, vždy dobře oblečená a upravená. A občas se na ni přece jen usmálo štěstí. Zahrála si třeba Drahomíru v legendární pohádce Byl jednou jeden král. Celých devět let čekala na další viditelnou roli, kterou nakonec dostala v muzikálu Starci na chmelu, kde hrála profesorku Janu. V trošku zapomenutém filmu Bílá paní se proměnila v legendární postavu, která byla lidem označovaná jako Bílá paní komonická.

Nikdo už moc nepátrá po historii hudebních klipů, ale právě Irena Kačírková společně s Josefem Bekem se objevila v tom prvním s názvem Dáme si do bytu.

Ani s láskou to noblesní herečka neměla jednoduché. Její dcera Kristýna (kterou měla s J. A. Novotným) byla přesvědčená o tom, že její maminka čekala na velkou a osudovou lásku. Po tříletém manželství měla sice pár vztahů, ale žádný nevyšel. Možná i proto, že si čekání na velkou lásku zkracovala románky s hereckými kolegy, kteří neměli o ženy nouzi. Rytíř na bílém koni asi někde zabloudil a nestihl přijet.

Irena Kačírková zemřela v šedesáti letech na rakovinu, se kterou tajně čtyři roky bojovala.

Zdroje článku: