Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Přestupová bomba v NHL: Hertl odchází ze San Jose k obhájcům z Vegas. Vaněček míří k Sharks

Hned čtyři čeští hráči změnili v NHL adresu v poslední den přestupů před oficiální uzávěrkou. Nejzvučnější výměnou je přesun Tomáše Hertla ze San Jose do Vegas, o které informovaly zámořské zdroje TSN či Sportsnet. Naopak do San Jose jde brankář Vítek Vaněček, kam ho poslalo New Jersey. Nová působiště mají ještě bývalý Hertlův spoluhráč z organizace Sharks Radim Šimek, jenž zamířil do Detroitu, a také Jakub Zbořil, který vyměnil Boston za Columbus. Nejvíc změn uskutečnilo Colorado, kromě Avalanche a Vegas Golden Knights výrazně posílili také Carolina Hurricanes.

Hertl změní poprvé během kariéry v NHL působiště. Český útočník už zhruba měsíc nehraje, protože je po operaci chrupavky v levém koleni. Třicetiletému centrovi platí druhým rokem osmiletý kontrakt na 65,1 milionu dolarů, který podepsal v březnu 2022.

Golden Knights za Hertla obětovali devatenáctiletého švédského centra Davida Edstroma, jehož draftovali v roce 2023 v prvním kole na 32. pozici, a první kolo draftu 2025. Sharks si zároveň ponechají 17 % z celkové gáže Hertlova kontraktu. Golden Knights navíc obdrželi dvě třetí kola v letech 2025 a 2027.

"Je to nesmírně těžký den, když musíte vyměnit hráče, jakým je Tomáš Hertl. Kombinace, kterou snoubí v podobě hráčského talentu na ledě a osobnosti mimo led, bývá vzácná," uvedl generální manažer San Jose Mike Grier. "Tomáše budeme postrádat, ale jeho působení a přínos v organizaci Sharks i vůči fanouškům nebude nikdy zapomenuto. Přejeme jemu, jeho ženě Anetě a jejich dvěma dětem všechno nejlepší v příští kapitole jejich cesty," dodal Grier.

Vaněček po nepřesvědčivých výkonech opouští New Jersey Devils a přechází do San Jose za finského brankáře Kaapa Kähkönena.

Jednatřicetiletý Šimek odehrál dosud celou sezonu v AHL za farmářský tým San Jose Barracuda a začátkem února se stal pátým kapitánem v jeho historii. Ve 40 zápasech si připsal 16 bodů za čtyři góly a 12 asistencí.

Účastník loňského mistrovství světa Zbořil působil v této sezoně na farmě v Providence v AHL. Do Bostonu se opačným směrem přesouvá americký bek Andrew Peeke. Columbus získal se Zbořilem i právo výběru ve 3. kole draftu v roce 2027.

Střelec Jake Guentzel se stěhuje z Pittsburghu do Caroliny. Hurricanes vítěze Stanleyova poháru z roku 2017 získali výměnou za Michaela Buntinga, další tři hráče a volby v letošním draftu.

Do Caroliny v rámci výměny zamířil z Pittsburghu také obránce Ty Smith, opačným směrem putovali Ville Koivunen, Vasilij Ponomarjov a Cruz Lucius. Penguins budou navíc do konce sezony, kdy se Guentzel stane volným hráčem, platit čtvrtinu jeho smlouvy. Za Carolinu bude nově hrát také ruský útočník Jevgenij Kuzněcov, jenž celou kariéru odehrál za Washington.

Výrazně posílili také obhájci Stanley Cupu Vegas Golden Knights, kteří přivedli ještě obránce Noaha Hanifina z Calgary výměnou za Daniila Miromanova a dvě volby na draftu v roce 2025. Pátému hráči draftu z roku 2015, kdy si Hanifina vybrala Carolina, skončí po sezoně šestiletý kontrakt na 29,7 milionu dolarů, který rodák z Bostonu podepsal v létě 2018, a může se stát nechráněným volným hráčem. Do dohody se zapojila jako třetí i Philadelphia. Flyers obdrželi od Golden Knights volbu v pátém kole letošního draftu.

Klub z Nevady posílil také kanadský útočník Anthony Mantha. Poslední šampioni NHL ho získali z Washingtonu výměnou za volbu ve druhém kole letošního draftu a ve čtvrtém kole v roce 2026.

Nejvíc změn provedlo Colorado. Avalanche vzali z Philadelphie obránce Seana Walkera za Ryana Johansena a první kolo draftu 2025, poté se dohodli na výměně s Buffalem, když k Sabres poslali obránce Bowena Byrama za útočníka Caseyho Mittelstadta a navíc se posílili o Brandona Duhaimeho z Minnesoty a Jakova Trenina z Nashvillu.

Brankář Jake Allen mění Montreal za New Jersey, naopak z Devils přestoupil kanonýr Tyler Toffoli do Winnipegu za třetí kolo draftu 2024 a druhé kolo draftu 2025. Edmonton získal útočníky Adama Henriqueho a Sama Carricka z Anaheimu a navíc obránce Troye Stechera z Arizony a útočník San Jose Anthony Duclair společně s obráncem Mattem Dumbou jsou nově hráči Tampy Bay.

Ruský útočník Vladimir Tarasenko se stěhuje z Ottawy na Floridu. Panthers získali dvaatřicetiletého hokejistu za dva výběry v draftu letos a příští rok. Kanadský klub, který loni v létě podepsal s Tarasenkem roční smlouvu na pět milionů dolarů, se bude z poloviny podílet na jeho mzdě. Za Panthers bude nastupovat také bývalý kapitán Buffala Kyle Okposo. Finalista minulé sezony za útočníka obětoval švédského obránce Calleho Själina a podmíněnou volbu v sedmém kole letošního draftu. Pokud Panthers vyhrají Stanley Cup, budou Sabres vybírat už v pátém kole.

Přestupu se nevyhnul ani český útočník Jan Myšák, kterého Montreal vyměnil do Anaheimu. Bývalý kapitán juniorské reprezentace působí v zámoří od ledna 2020, na premiéru v NHL stále čeká. Montreal za jedenadvacetiletého českého hráče získal kanadského útočníka Jacoba Perreaulta.

Zdroj
ČT sport, ČTK, sportsnet.ca, tsn.ca, The Hockey News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články