Patrik Czepiec
9. března 2024 • 15:30

Vítězové a poražení uzávěrky výměn: krádež Vegas s Hertlem, Boston spal

Vstoupit do diskuse
2
  • Kdo v NHL změnil dres?Kdo v NHL změnil dres?FOTO: koláž iSport.cz

    Velké nákupy jsou u konce. Uzávěrka přestupů v NHL jako každým rokem strhla velkou pozornost. Do pátečních 21.00 středoevropského času měly kluby poslední možnost, jak posílit před nadcházející tahanicí o Stanley Cup. Ti slabší zase dostali příležitost zajistit si světlejší zítřky. Ne všem se vedlo podle očekávání, jiní překvapili dravostí i vynalézavostí. Představujeme nejúspěšnější i nejhorší týmy v rámci last minute nákupů.

  • Colorado Avalanche

    Výsledek: vítězové
    Největší příchody: Casey Mittelstadt, Sean Walker, Jakov Trenin, Brandon Duhaime

    Mistři nenápadných tahů. Když Avs v roce 2022 oslavili zisk Stanley Cupu, jejich mužstvo bylo téměř k nepoznání ve srovnání s tím, které pouhých pět let předtím skončilo na samém chvostu soutěže. Přitom jste nezaznamenali žádné zemětřesení, ale poctivé a postupné přetváření týmu. Na tom se stále nic nemění. Zatímco kostra někdejších šampionů zůstává, vedení organizace zpod Skalistých hor se znovu daří přivádět méně exponované hráče, kteří však v play off budou nesmírně platní.

    Letos se Coloradu z Buffala podařilo koupit často přehlížený útočný talent Caseyho Mittelstadta, který dokáže zastat roli druhého centra. Pokud se na play off neuzdraví kapitán Gabriel Landeskog, důležitost nové posily ještě vzroste. Avalanche sice obětovali nadějného beka Bowena Byrama, ale zase zvládli z Philadelphie přivést jednoho z nejžádanějších obránců Seana Walkera. Potřebnou tvrdost pro play off s sebou přináší Jakov Trenin a Brandon Duhaime, borci v nejplodnějších letech.

    „Cítili jsme, že máme oblasti, kde se chceme zlepšit. To se nám v podstatě podařilo. Samozřejmě byste chtěli vždycky ještě něco navíc, ale je tu věc, které se říká platový strop,“ zhodnotil své počínání manažer Colorada Chris MacFarland. Plán útoku na pohár je zjevný.

    Casey Mittelstadt (vpravo) v dresu ColoradaFoto ČTK

  • New York Rangers

    Výsledek: poražení
    Největší příchody: Jack Roslovic, Alex Wennberg, Chad Ruhwedel

    Složili seznam a chtěli odškrtávat. Místo toho jim zbyla jen kupa nesplněných přání. Úvahy Blueshirts o zvučných jménech jako Jake Guentzel, Anthony Duclair, Jason Zucker nebo Tyler Toffoli selhaly. Stejně tak v podstatě upečená dohoda s Washingtonem, kdy Max Pacioretty odmítl odvolat svou klauzuli o nevyměnitelnosti a upřednostnil setrvání v hlavním městě USA. Zatímco v minulém roce Rangers před play off náramně nabrali na síle, letos připravili slabý odvar.

    Jakmile se Jack Roslovic v minulosti na svou žádost stěhoval z Winnipegu do Columbusu, v novém prostředí ožil. Na úvodní sezonu ovšem nikdy nenavázal, u Blue Jackets nepatřil k zásadním ofenzivním zbraním. V aktuálním ročníku za 40 utkání nasázel pouhých šest gólů, zůstal těžce za očekáváním. Obránce Ruhwedel si ve třetím páru odvede své, ale mohl by mít problém vůbec vydržet v sestavě.

    V posledním týdnu před trade deadline New York zlákal i Alexe Wennberga ze Seattlu, také on však prožíval bídný ročník. „Pro mě se tím plní sen. Se Seattlem jsme bojovali o play off, tomuto týmu můžu pomoct vyhrát Stanley Cup. Je to parádní příležitost,“ liboval si samotný hráč.

    Jack Roslovic vyměnil Columbus za New York RangersFoto ČTK

  • Dallas Stars

    Výsledek: vítězové
    Největší příchody: Chris Tanev

    I hodně poklidná uzávěrka přestupů může znamenat úspěch. Dallas patří k hlavnímu balíku favoritů na zisk nejcennější hokejové trofeje od samého začátku základní části. Nepotřeboval se hnát za šíleným překopáním kádru, a podle toho generální manažer Jim Nill také jednal. Ze změn, které stojí za řeč, je příchod napříč ligou chtěného zadáka Chrise Taneva z Calgary. Stars si ho zajistili s velkým předstihem.

    Povedl se jim navíc majstrštyk, kdy budou platit jen polovinu gáže schopného obránce, jemuž končí kontrakt. Druhých 50 % na sebe vzali Devils. Dallas za to obětoval pouze druhé a čtvrté kolo draftu s méně známým ruským talentem Artěmem Grušnikovem. Nemusel se vzdát kvalitnějších nadějí a zároveň dotvořil už tak silnou mozaiku.

    „Museli jsme najít tým, který nám pomůže s Tanevovým platem. Naše možnosti byly omezené, byla to nejvíc stresující součást výměny. Můžete se dohodnout na přestupu, ale dokud hráče nevecpete pod platový strop, nezáleží na tom,“ popsal složitý proces Nill.

    Chris Tanev jde z Calgary do DallasuFoto ČTK

  • Edmonton Oilers

    Výsledek: poražení
    Největší příchody: Adam Henrique, Sam Carrick, Troy Stecher

    Takhle si servis pro Connora McDavida s Leonem Draisaitlem skutečně nepředstavovali. Generální manažer Oilers Ken Holland, jemuž v létě skončí smlouva, opět zaspal. Zatímco týden před uzávěrkou přestupů vyhlašoval plánované posílení na všech postech mimo ten brankářský, realita vypadala úplně jinak. Největší vzpruhou je veterán Adam Henrique, ale ta cena? Oilers stál první kolo draftu, tedy víc než Jets nákup prověřeného střelce Tylera Toffoliho.

    „Jsme otevření útočníkům i bekům. Uvidíme, kdo bude k dispozici. Roli hraje platový strop i požadovaná protihodnota. Nečtu budoucnost, ale jsem ochotný obchodovat. Na telefonu budu až do pátku,“ sliboval Holland.

    Jeho akvizice však mimo Henriqueho představují spíše výplň do nižších formací než výrazné zlepšení. Trpět bude hlavně defenziva, která prakticky nedoznala proměny. Cody Ceci s dosavadní bilancí 2+16 a chabými obrannými výsledky vedle Darnella Nurse nenadchne, NHL se navíc stává příliš drsnou zkouškou pro Vincenta Desharnaise. Akcie Oilers se začínají propadat.

    Adam Henrique posílil EdmontonFoto Profimedia.cz

  • Vegas Golden Knights

    Výsledek: vítězové
    Největší příchody: Anthony Mantha, Noah Hanifin, Tomáš Hertl

    Je až neskutečné, co to ve městě hříchů dokázali vymyslet. Tak popořadě. Anthony Mantha prožívá renesanční sezonu, kterou chtěli Capitals vzhledem k jeho končící smlouvě maximálně vytěžit. Získali volbu ve druhém i čtvrtém kole draftu, ale za to kývli na závazek ponechat si 50 % z Kanaďanova platu. Takže úspěch pro Golden Knights.

    Velmi solidní je i příchod Noaha Hanifina z Calgary. Obstará velké penzum práce, hned při premiéře v novém dresu hrál po boku uznávaného Alexe Pietrangela. Obrovská vzpruha pro obranu. Největší šok si ovšem Vegas nachystalo těsně před koncem uzávěrky, když upeklo šokující přestup Tomáše Hertla ze San Jose.

    Čech měl ve své smlouvě klauzuli o nevyměnitelnosti, když se však objevila nabídka, rozhodl se na ni kývnout. Navíc se Golden Knights podařil husarský kousek, jelikož přesvědčili Sharks, aby si ponechali 17 % z Čechovy výplaty, a to až do roku 2030. Vegas ukradli muže, s nímž se letos absolutně nepočítalo, navíc za velmi přijatelnou cenu. Obhajoba Stanley Cupu se zdá být velmi reálná.

    Tomáš Hertl opouští San JoseFoto profimedia.cz

  • Boston Bruins

    Výsledek: poražení
    Největší příchody: Patrick Maroon, Andrew Peeke

    Jednu dobu se zdálo, že pokud chcete ovládnout NHL, potřebujete k tomu talisman jménem Pat Maroon. Mohutný útočník vyhrál se St. Louis a Tampou Bay Stanley Cup třikrát v řadě, jenže jeho série skončila. A z výkonnostního hlediska už má své nejlepší časy, kdy pomáhal i McDavidovi v Edmontonu, dávno za sebou. Navíc se teď bude vracet po zranění zad, což je vždy ošemetné.

    Důvod, proč Bruins letošní uzávěrku přestupů pokazili, je ovšem jiný. Tým okolo Davida Pastrňáka sháněl schopného centra do elitní formace v podstatě od chvíle, kdy David Krejčí a Patrice Bergeron oznámili svůj konec. Několikaměsíční práce ovšem přišla vniveč. Nepovedlo se zajistit příchod Eliase Lindholma nebo Seana Monahana, Boston nevymyslel ani podobně kreativní řešení jako Vegas s Hertlem.

    Solidní posila mohla být na cestě i z Los Angeles, kde už se chystali na brankáře Linuse Ullmarka, toho však Bruins nebyli schopní přesvědčit, aby odvolal svou smluvní klauzuli. Další zklamání!

    Andrew Peeke míří z Columbusu do BostonuFoto ČTK/AP

  • San Jose Sharks

    Výsledek: poražení
    Největší příchody: Klim Kostin, Vítek Vaněček

    Za poslední dva roky vyházeli ze skříní v podstatě vše, co mělo nějakou tržní hodnotu. Výsledek? Nejste přesvědčení, že by Sharks aktuálně stáli na startu revoluce, která povede k dominantním časům. O přestupu Hertla už byla řeč, Sharks si ponechali poměrně nízkou část jeho platu, což ovšem znamená, že mají aktuálně v účetnictví tři hráče z jiných klubů, jimž přispívají na výplaty – Brenta Burnse (2025), Erika Karlssona (2027) a Tomáše Hertla (2030).

    Naplnili tím ligové maximum, což je pro tým v přestavbě hodně složitá záležitost. Mladý generální manažer Mike Grier opět prokázal, že jeho čas ještě nenastal. San Jose se z letošní facky budou dlouho sbírat, příliš nevydělali ani na příchodu českého gólmana Vítka Vaněčka, jelikož Kaapo Kähkönen prožíval statisticky lepší ročník. Neznámá visí i nad tím, zda se dosavadní brankář Devils vrátí po vleklém zranění ve formě.

    Pokud bychom měli vybrat nejhoršího obchodníka této trade deadline, ukážeme na San Jose. „Byl to těžký den. Ztratili jsme Tomáše, skvělý kluk i člověk. Jsme natěšení na protihodnotu, kterou jsme za něj dostali,“ říká přesto GM Grier.

    Vítek Vaněček byl vyměněn do San JoseFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud