Pulsující Řím: Kam se podívat ve věčném městě?

Pro milovníky dějin představuje Řím ráj. Historie na vás dýchá na každém kroku. Které památky byste při své návštěvě určitě neměli minout a jaké zajímavosti se k nim vážou?

Reklama

Levné ubytování

Zaskočit vás může římské metro. Řím je vlastně jedno velké archeologické naleziště, proto se vám může stát, že nějaká stanice bude uzavřená, nebo se tam budete pohybovat mezi sutinami jako na stavbě.

To se přihodilo mně. Máte-li hlouběji do kapsy, příznivější ceny ubytování najdete kolem hlavního nádraží Termini nebo na okraji města. Můžete také zakotvit v přístavu v Ostii jako já, pokud si chcete trochu užít i moře.

Socha vlčice

Údajný zakladatel města Romulus, který pocházel z dvojčat odkojených vlčicí, měl na římském vrchu zvaném Palatinum vyorat brázdu. Vytvořil tak údajně první městský obvod, osadu Roma Quadrata.

Legendy vypráví, že se Romulus roku 753 př. n. l. stal prvním římským králem. Skutečnost je prozaičtější. Město vzniklo spojením několika etruských osad.  Roma Quadrata se v období římské republiky od 6. do 1. století př. n. l. stala útočištěm těch nejbohatších. Dnes založení Říma připomíná socha vlčice na Palatinu. Příběh zrodu města Říma líčí ve své knize Starověký Řím její autoři Anna Liberatiová a Fabio Bourbon.

Obdélníkové náměstí

Ctitelé antiky nesmí podle Michaela Granta, autora knihy Dějiny antického Říma, vynechat Forum Romanum. Přeneste se v čase o 2000 let zpátky stejně jako to zkusila redaktorka NašeTéma Helena Stejskalová.

Tehdy se zde odehrával veškerý život v Římě. Za vlády císaře Augusta (63 př. n. l.–14 n. l.)  dostalo svoji konečnou podobu ve formě obdélníku. Lidé sem chodili každý den nakupovat do obchůdků, přátelé se zastavovali na pár slov, zapředli žhavou debatu o politice. Probíhaly tu i náboženské obřady.

Aréna zakrytá plachtovím

Koloseum je divem starověké architektury. Římané arénu, kde se konaly gladiátorské hry, popravy i divadelní představení, vystavěli v letech 72–80.  Jde o dobový technický zázrak, protože přes prostor šlo za deště natáhnout plachtovou střechu. Bylo k tomu ale potřeba 1200 zdatných mužů.

Unikátní je i kapacita. Vešlo se sem 50 tisíc návštěvníků, což ve svých publikacích podtrhují Liberatiová s Bourbonem i Grant.

Úchvatný výhled z kupole

Bazilika svatého Petra na stejnojmenném náměstí je architektonickým klenotem. Budovala se celých 180 let a jako stavební materiál z velké části posloužily zbytky antických staveb. Ohromí nádhernou vnitřní výzdobou zahrnující baldachýn od sochaře Berniniho nebo Michelangelovu pietu, což zmiňuje rozsáhlý průvodce Řím – společník cestovatele. Dovnitř můžete vstoupit zdarma, ale pokud byste chtěli nahoru do kupole, tam je vstup zpoplatněn. Doporučuji pár eur investovat, protože výhled na Řím je odtamtud dechberoucí.

Fronta do muzea

Neuvěřitelně bohatou sbírku uměleckých děl, kterou za dlouhá staletí nashromáždili Svatí otcové, si můžete prohlédnout ve Vatikánských muzeích. Je oni obrovský zájem, takže většinou musíte vystát dlouhou frontu. To se stalo i mně. Proto je lepší si buď k návštěvě vybrat zimní měsíce, nebo si rezervovat termín online.

V opačném případě musíte mít s lidským hadem trpělivost. Perlou je Sixtinská kaple, kterou, jak uvádí již zmiňovaný průvodce Řím-společník cestovatele, nechal roku 1477 postavit papež Sixtus IV. Ozdobily ji Michelangelovy fresky Stvoření a Posledního soudu. Majestátní Pantheon, chrám všech bohů, také nevynechejte.

Působivým zážitkem pro mne bylo, když středovým otvorem v kupoli pronikalo dovnitř sluneční světlo. V podzemních kryptách jsou pohřbeni italští králové.

Slavné fontány a schody

Opět listujeme stránkami průvodce Řím – společník cestovatele, abychom se dozvěděli, že perlou baroka je fontána di Trevi, která se začala stavět v roce 1732 na objednávku papeže Klementa XII. a financovala se z výtěžků loterie. Zahrála si ve slavném filmu Sladký život.

Náměstí Piazza Navona se pyšní hned třemi fontánami. Tou nejproslulejší je Fontána čtyř řek od Berniniho. Španělské schody vedoucí nahoru ke kostelu Trinità dei Monti patří k dalším atrakcím pulsujícího města. Z vrcholu si můžete užít hezký výhled na náměstí Piazza Spagna a část metropole za ním.

Tip na muzeum a dobré jídlo

Andělský hrad sice byl vybudován jako mauzoleum císaře Hadriána, ale později se proměnil v pevnost, kterou propojuje tajná chodba s Vatikánem. Zbudovat ji nechal Svatý otec Mikuláš III. ve 13. století. Mohutná stavba sloužila jako útočiště pro papeže, když se ocitl v nebezpečí života. I tyto informace vám prozradí průvodce Řím – společník cestovatele. Dnes můžete navštívit zdejší muzeum.

Kde se v Římě najíst? Ideálním místem je čtvrť Trastevere. Máte-li chuť se občerstvit, aniž by vás to finančně zruinovalo, tady najdete spoustu menších a levnějších restaurací a barů. Zastavte na skvělou pizzu, nebo ochutnejte nějaké jídlo z mořských plodů, třeba špagety s mušlemi či guláš ze sépií.

Určitě to bude pro vás zajímavá zkušenost stejně jako pro mne. Na cestách totiž ráda ochutnávám místní speciality.

Autor: Helena Stejskalová. Zdroje: vlastní zkušenosti, zážitky a vědomosti redaktorky Heleny Stejskalové. Kniha – Řím – společník cestovatele. Překlad Josef Koval, Lenka Svobodová. Ikar, 2006.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama