Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

České, německé i polské traktory zablokovaly Trojmezí. Dohoda stále není podle Tuska na stole

Aktualizováno -
9. března 2024
18:06
Autor: ČTK, for - 
9. března 2024
16:51

Zemědělci z Polska, Česka a Německa dnes demonstrovali v polské části Trojmezí u Bogatyně. Jednání polského premiéra Donalda Tuska se zástupci farmářů ve Varšavě mezitím nepřineslo žádný průlom nebo dohodu. Šéf polských zemědělských odborů Tomasz Obszański agentuře PAP po jednání řekl, že 20. března uspořádají zemědělci v celém Polsku další protesty.

Polští zemědělci už několik týdnů protestují proti klimatické politice Evropské unie či dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny. U styku hranic Polska, Německa a Česka je dnes podpořili i kolegové ze sousedních zemí. Podle šéfa německé iniciativy Land schafft Verbindung (Venkov spojuje), na něhož se odvolává agentura DPA, se dnešní akce v Trojmezí zúčastnilo dohromady 400 zemědělců se 150 traktory. Farmáři zablokovali silnici se dvěma kruhovými objezdy, což způsobilo dopravní zácpy.

Zemědělci ze všech tří zemí protestují mimo jiné proti takzvanému Green Dealu, tedy unijní Zelené dohodě pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Stěžují si, že přísná pravidla a dodatečná byrokratická zátěž mají negativní dopady na jejich živobytí. Rovněž požadují, aby dovozy, například obilí z Ukrajiny, nebyly nekontrolované. Ve všech třech zemích podle nich ničí trh, uvedla DPA.

Po ruském vpádu na Ukrajinu před dvěma lety EU zrušila všechna dovozní cla a kvóty na zemědělské produkty z Ukrajiny, aby zemi ekonomicky pomohla.

Podle PAP dnešní druhé kolo rozhovorů mezi premiérem Tuskem a zástupci zemědělců ve Varšavě nepřineslo žádný průlom. Tusk se k tříhodinovému jednání nevyjádřil, ale jeden z organizátorů protestů Andrzej Sobociński novinářům řekl, že premiér během setkání učinil „nějaká prohlášení“ ohledně Green Dealu. Hned však prý bylo řečeno, že žádná dohoda nebude.

Video  Traktory na magistrále v centru Prahy (19. února 2024)  - Blesk.cz - Daniel Šesták
Video se připravuje ...

Odborářský předák Obszański pak oznámil, že 20. března se v celé zemi uskuteční blokády měst. Výsledek setkání s Tuskem ho prý zklamal. „Nic nebylo dojednáno, ministerský předseda v zásadě nic neoznámil,“ řekl Obszański PAP.

Tusk ještě před dnešním jednáním ohlásil, že jeho vláda bude v Bruselu usilovat o zrušení nebo změnu některých předpisů pro polské zemědělce. Náměstek polského ministra zemědělství Michael Kolodziejczak dnes řekl, že předběžně příští pátek by mohlo být oznámeno, jaké výjimky Polsko dostane. Existují podle něj náznaky, že by se mohly týkat sporného nařízení o ponechávání části orné půdy ladem.

nordmedia ( 9. března 2024 20:20 )

Jo kdyby se tak dali dohromady všichni kterým tento totalitně - fialový režim vadí , asi by bylo vše rychle vyřešeno. Bohužel

dynaty ( 9. března 2024 18:03 )

👍 👍 fandím Vám 👍 👍 jediní kteří se dokázali spojit

Zobrazit celou diskusi