Hradec porazil doma v derby Pardubice 2:0 a po pěti kolech zvítězil

foto Utkání 24. kola první fotbalové ligy: FC Hradec Králové - FK Pardubice, 9. března 2024, Hradec Králové. Zleva Václav Pilař z Hradce Králové, brankář Antonín Kinský z Pardubic.

Hradec Králové - Fotbalisté Hradce Králové porazili doma ve 24. kole první ligy východočeského rivala Pardubice 2:0. Derby rozhodli po změně stran brankami bývalý hráč soupeře Filip Čihák a Daniel Vašulín. "Votroci" i ve druhém utkání pod novým trenérem Davidem Horejšem bodovali a ani v pátém zápase jarní části nenašli přemožitele, vyhráli však poprvé po pěti kolech. V neúplné tabulce se posunuli na 11. místo. Pardubice v lize počtvrté za sebou nezvítězily a zůstaly třinácté.

"Jsme moc spokojení s tím, že jsme zápas zvládli. Bylo to důležité utkání, derby, skoro vyprodaný stadion, skvělá atmosféra. Musím říct, že jsme vyhráli zaslouženě," uvedl Horejš na tiskové konferenci.

Východočeské ligové derby se poprvé odehrálo v Hradci, předtím "Votroci" kvůli výstavbě nového stadionu působili v azylu v Mladé Boleslavi. V prvním poločase více hrozili domácí, vyloženou příležitost si ale nevypracovali. Šašinka už po necelých 15 sekundách hry vypálil zpoza vápna těsně nad a ve 20. minutě Vašulín po rohovém kopu hlavičkoval vedle.

Ve 23. minutě chtěl Šašinka přihrávkou pod sebe najít ve vápně Vašulína, před nímž ale míč na poslední chvíli odkopl Ortiz. O čtvrthodinu později domácí stoper Klíma při Patrákově snaze o kličku zahrál v pokutovém území rukou, hlavní sudí Rouček ale penaltu nenařídil a do hry nezasáhl ani videorozhodčí.

V 57. minutě se Hradec se ujal vedení. Kapitán Krejčí ze standardní situace nacentroval do vápna, Čihák hlavou překonal Kinského a rozradostnil většinu z 8519 diváků. Bývalý pardubický hráč vstřelil druhý gól v ligové sezoně, oba dal v jarní části.

"Bavili jsme se v týdnu o tom, že jedna z věcí, která může derby rozhodnout, jsou standardní situace. Pečlivě jsme se na ně připravili a dnes to rozhodlo. Krejda (Krejčí) to krásně kopl a Čihyho (Čihákova) hlava byla famózní. Zápas jsme potom dobře dohráli," uvedl Horejš. "Chtěl jsem to kopnout, trenér ale říkal, že bude lepší, když to kopne do brány Láďa. Zaplaťpánbůh, že jsem od toho šel," uvedl domácí křídelník Václav Pilař.

Ihned po rozehrání Pilař přízemní ranou protáhl hostujícího gólmana. Po více než hodině hry se Hradci krátce po sobě "vykartovali" pro příští ligové utkání na hřišti lídra tabulky a obhájce titulu Sparty Pudhorocký s Pilařem.

V 73. minutě domácí přidali pojistku. Střídající Tischler nechal na půlící čáře balon za sebou, Dancák nahrál Vašulínovi a ten navzdory podklouznutí v šestnáctce úspěšně zakončil. Čtvrtým gólem v ročníku nejvyšší soutěže se dotáhl na nejlepšího týmového střelce Horáka. V závěru utkání pardubický "kotel" založil ve svém sektoru oheň a zasáhnout museli hasiči. V nastavení se hostujícímu obránci Chlumeckému po závaru v pokutovém území nepovedlo ani nadvakrát snížit.

Hradec porazil v lize Pardubice po čtyřech zápasech a doma v nejvyšší soutěži zvítězil po pěti duelech. V ligové sezoně získal před vlastními fanoušky 19 z celkových 27 bodů. Pardubice venku podruhé za sebou prohrály.

"Je to pro mě velký zápas, jsem tady doma, jsem Hradečák. Obrovsky jsem se na to těšil. Zároveň ale musím říct, že to z nás i spadlo. Byl to obrovsky důležitý zápas pro nás a zvládli jsme ho. Byl jsem hodně namotivovaný," podotkl Pilař.

"Hradec byl na nás agresivní. Vůbec jsme nefungovali. Kdybych mohl, vystřídám o poločase sedm hráčů. Bylo to strašně slabé v součinnosti, organizace se nám trhala jako nikdy. Stoprocentně nejhorší zápas pode mnou, co jsem tady," prohlásil pardubický kouč Radoslav Kováč.

Hlasy trenérů po utkání: 

David Horejš (Hradec): "Jsme moc spokojení s tím, že jsme zápas zvládli. Bylo to důležité utkání, derby, skoro vyprodaný stadion, skvělá atmosféra. Musím říct, že jsme vyhráli zaslouženě. Do zápasu jsme jednoznačně lépe vstoupili, byli jsme nebezpečnější. To, co jsme si řekli na tréninku, kluci splnili. V první půli jsme měli nějaké možnosti, bohužel jsme gól nedali. Do druhého poločasu jsme se s kluky bavili o tom, že chceme více přidat do ofenzivy. Bavili jsme se v týdnu o tom, že jedna z věcí, která může derby rozhodnout, jsou standardní situace. Pečlivě jsme se na ně připravili a dnes to rozhodlo. Krejda (Krejčí) to krásně kopl a Čihyho (Čihákova) hlava byla famózní. Zápas jsme potom dobře dohráli. Předtím tady měli kluci kolikrát problémy, že v zápasech vedli, ale nedotáhli to. Dnes je musím pochválit, za stavu 1:0 i 2:0 jsme hru kontrolovali a soupeře jsme nepustili do nějaké šance. Mužstvo to odpracovalo. Největší dík patří dnes hráčům a skvělému publiku, které zápasu opravdu dalo glanc."

Radoslav Kováč (Pardubice): "Obrovské zklamání z našeho výkonu. Jednoznačně jsme od první do poslední minuty tahali za kratší konec. Viděl jsem faktor Pilaře, hráče, který chtěl derby vyhrát. Přidali se k tomu kluci kolem něho, Vašulín, Láďa (Krejčí), i když je ze Sparty. Hlavně Pilka nás porazil skoro sám. My jsme hráče vůbec neměli v drajvu. Od první minuty si vůbec nedokážu vysvětlit, jak jsme se na to mohli takhle (špatně) připravit. Apelovali jsme na to, že to bude o soubojích a agresivitě. Jsme herní tým, ale pokud tam nedáte základní věci, nemůžete nikdy vyhrát. Hradec si zasloužil derby vyhrát."

FC Hradec Králové - FK Pardubice 2:0 (0:0)

Branky: 57. Čihák, 73. Vašulín. Rozhodčí: Rouček - Hájek, Dresler - Klíma (video). ŽK: Pudhorocký, Pilař, Čmelík, Harazim, Koubek - Ortiz, Patrák, Hlavatý, Icha. Diváci: 8519.

Sestavy:

Hradec: Zadražil - Klíma, Čihák, Spáčil - Čmelík (82. Harazim), Dancák, Pudhorocký, Krejčí - Šašinka (62. Koubek), Pilař (90. Čech) - Vašulín (90. Hais). Trenér: Horejš.

Pardubice: Kinský - Icha, Solil, Ortiz, Chlumecký - Kissiedou (46. Darmovzal), Vacek (62. Tischler), Hlavatý - Daněk (70. Krobot) - Zlatohlávek (46. Černý), Patrák (80. Sychra). Trenér: Kováč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 24°C

Celá předpověď