České Budějovice vyhrály v Karlových Varech 3:1 a jsou ve čtvrtfinále

foto Předkolo play off hokejové extraligy - 3. zápas: HC Energie Karlovy Vary - Banes Motor České Budějovice. Zleva Matěj Stříteský z Karlových Varů, Brant Harris z Českých Budějovic a Filip Koffer z Karlových Varů.

Karlovy Vary - Hokejisté Českých Budějovic vyhráli třetí zápas předkola play off extraligy na ledě Karlových Varů 3:1 a po vítězství v sérii 3:0 na zápasy postoupili do čtvrtfinále. Svěřenci kouče Ladislava Čiháka v něm vyzvou obhájce titulu Třinec.

Jihočeši po dvou domácích triumfech potvrdili i na západě Čech roli favorita série. Už na konci třetí minuty vedli, když se počtvrté v letošních vyřazovacích bojích prosadil kapitán Milan Gulaš. Ve 37. minutě zvýšil Jáchym Kondelík. Ondřej Procházka pak sice před polovinou třetí části oživil naděje domácích, už o 37 sekund později však uklidnil tým Motoru Brant Harris.

"Jsme strašně rádi, že jsme to tak rychle zvládli a můžeme odpočívat. I když se to nezdálo, byla to těžká série, ale rozhodly speciální týmy v přesilovkách a v oslabení. Musím kluky při těchto situacích pochválit, protože Vary se k ničemu moc nedostaly. Nám vycházely přesilovky, což bylo klíčové," řekl zkušený útočník českobudějovického týmu Lukáš Pech.

Hosté měli skvělý start, když už ve třetí minutě potrestal vyloučení Koffera kanonýr Gulaš. Nepříjemný moment se odehrál ve 12. minutě, kdy po běžném kontaktu s hráčem domácích musel být lékařskou službou z ledu odvezen Hovorka, jenž si držel pravou nohu v oblasti holeně.

Jen krátce nato fauloval Valský kolenem McFaddena a po následné prohlídce videozáznamu obdržel od rozhodčích trest na pět minut a do konce zápasu. Západočeši sice sehráli pětiminutovou přesilovku lépe než na ledě soupeře, ale větší šanci ke skórování si vytvořil jen Hladonik, když se nadvakrát snažil protlačit puk pod Hrachovinovými betony. Paradoxně byli ke vstřelení branky blíže Jihočeši, když ujel domácí obraně v oslabení Přikryl, ale jeho střela jen těsně minula levou tyčku karlovarské branky.

V úvodu druhého dějství se zcela sám před českobudějovickou brankou ocitl Černoch, ale jeho pokus z bezprostřední blízkosti Hrachovina ustál. První desetiminutovka této části hry byla i kvůli sérii vyloučení z obou stran značně rozkouskovaná, ale i přesto byl ve 27. minutě blízko vyrovnání Procházka - jeho prudká střela z mezikruží prošla vedle branky.

V polovině zápasu opět začal být aktivnější Motor, zejména jeho první formace. Krátce po svém vyloučení ujel ve 30. minutě Doudera, ale společně s Harrisem Frodla nepřekonali. Hostům se povedlo navýšit vedení ve 37. minutě při vyloučení Hladonika, když Pech ideálně v předbrankovém prostoru našel Kondelíka, pro něhož už nebyl problém podruhé dostat puk za karlovarského gólmana. Byla to již sedmá přesilovková trefa hostů v sérii.

"My jsme si k přesilovkám sedli, něco jsme si řekli, jsou tam variabilní kluci v této hře. Je to i o instinktu, kdo se tam jak postaví. Nám to vyšlo a Vary si s tím nedokázaly poradit, nevěděly, jak to bránit. Bylo to klíčové v celé sérii," prohlásil Pech.

"Celou základní činnost jsme měli oslabení výborné, ale do play off jsme si to bohužel nepřenesli. V play off rozhodují speciální týmy, ve hře pět na pět jsme s nimi drželi krok, ale přesilovky byly 2:7, což nám nedávalo šanci na úspěch," řekl domácí kapitán Jiří Černoch.

I do závěrečné třetiny vstoupili aktivněji Českobudějovičtí a ve 42. minutě mohl navýšit vedení Beránek, jenže Frodl včas zasáhl svým levým betonem. Ve 46. minutě již puk za čáru domácí branky prošel, ale po trenérské výzvě karlovarské střídačky byl gól odvolán. O tři minuty později se hráči z lázeňského města již dočkali kontaktní branky, když hru o jednoho muže navíc po závaru před Hrachovinou využil Kangasniemi.

Šance domácích na zvrat však záhy pohasly: Beránkovu střelu vyrazil Frodl jen před sebe, Harris zasunul puk potřetí do karlovarské branky a definitivně tak rozhodl o postupu Motoru do čtvrtfinále. Domácím už nepomohla ani dvě minuty trvající hra bez brankáře.

"Prohráli jsme sérii 0:3, ale každý ten zápas jsme mohli vyhrát, hlavně u těch prvních dvou jsme měli jednou vyhrát. Nestalo se... Sérii rozhodly přesilovky. Moc nás mrzí, že pro nás už dnes po třech zápasech předkola předčasně skončila sezona, série se zlomila v Budějovicích, kde jsme nebyli schopní vyhrát," mrzelo Černocha.

Hlasy trenérů po utkání: 

Václav Eismann (Karlovy Vary): "Dnešní utkání mělo podobný scénář jako ty předešlé zápasy - o výsledku rozhodli kreativní hráči v první přesilovkové formaci soupeře. Myslím, že ve hře pět na pět bylo skóre vyrovnané, je tam velký rozdíl 2:7 ve hře speciálních týmů, což celou sérii rozhodlo. Přestože náš tým bojoval tak, jak si play off zaslouží, soupeř celou sérii získal zaslouženě. A my mu přejeme hodně štěstí ve čtvrtfinále."

Ladislav Čihák (České Budějovice): "Dnes opět rozhodly maličkosti. Pomohli jsme si přesilovkami, což bylo důležité. Vary trošku změnily systém oslabení, ale my jsme na to byli tak nějak připravení. Vyšlo nám to a pomohlo nám to strašně moc. Jsem rád, že kluci to znovu v oslabení vyblokovali, udělali tam strašně moc práce, zase jsme tam měli dlouhé oslabení. Jsem rád, že když jsme vedli, nepředvedli jsme kolaps jako v druhém zápase. Kluci se z toho ponaučili a odehráli jsme to velice dobře, soupeře jsme nepustili do tlaku, aby mohl snížit. Jinak celá série vypadá jednoznačně, když skončila 3:0, ale vůbec tomu tak není. Vary hrály skvěle, rozhodovaly maličkosti, při hře pět na pět to bylo vyrovnané. V náš prospěch rozhodly přesilové hry a skvělé oslabení."

HC Energie Karlovy Vary - Banes Motor České Budějovice 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 49. O. Procházka (Kangasniemi, T. Rachůnek) - 3. Gulaš (Pech, Štencel), 37. Kondelík (Pech, Štencel), 50. Harris (M. Beránek, Pýcha). Rozhodčí: Hradil, Veselý - Kajínek, Gerát. Vyloučení: 6:4, navíc Valský (České Budějovice) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:2. Diváci: 4746. Konečný stav série: 0:3.

Sestavy:

Karlovy Vary: Frodl - Bartejs, D. Mikyska, Plutnar, Huttula, Stříteský, McFadden, Dlapa - O. Beránek, Černoch, Hladonik - Kangasniemi, Gríger, T. Rachůnek - O. Procházka, Kofroň, T. Redlich - Kružík, Koffer, A. Rulík. Trenér: Eismann.

České Budějovice: Hrachovina - Hovorka, Gulaši, Kachyňa, M. Doudera, Štencel, Pýcha, Štich - Gulaš, Kondelík, F. Přikryl - Kubík, Harris, M. Beránek - Valský, Pech, D. Simon - Vopelka, Koláček, M. Toman. Trenér: Čihák.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď