Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ananas na pizzu nepatří. Odpůrci ovoce zvítězili v průzkumu stravování

V Česku existuje jen málo ingrediencí, které by si lidé nedali na pizzu. Ovšem věčným gastronomickým tématem je to, zda na pizzu patří nebo nepatří ananas. Podle letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred polovina Čechů havajskou pizzou opovrhuje. Průzkum stravování dále uvádí, že květák je populární zejména mezi ženami a jako polarizující se naopak ukázala játra a vnitřnosti, výrobky z kozího a ovčího sýra či suši.

ilustrační snímek | foto: ČTK

V letošním průzkumu Barometr Food odpůrci ananasu zvítězili, a to v poměru 50,5 ku 49,5 procentům, tábor zastánců „havajské pizzy“ je bezmála stejně početný. O tom, že ananas na pizzu patří, jsou přesvědčeni asi tři z pěti příslušníků nejmladší generace Z a seniorů.

„Pochopení pro ananasovou pizzu je jedna z mála věcí, které mají tyto generace v otázkách stravování společné,“ říká Aneta Martišková, ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred.

Češi milují květák a jí z krabičky, říká expertka na zaměstnanecké stravování

Podle odborníků může dokonce ananasová pizza představovat proti jiným variacím dokonce zdravější alternativu než sýrová. Pokud je ananas jediným ovocem nebo zeleninou v pokrmu, je taková pizza určitě z pohledu výživy lepší než bez ananasu.

„Ačkoliv osobně havajskou pizzu nepreferuji, v jižní Itálii jsem na jiných variantách viděla podávat vše od fíků, přes hrušky až po hranolky,“ říká MUDr. Eliška Selinger ze Státního zdravotního ústavu.

Patří na pizzu ananas?

celkem hlasů: 922
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 14. března 2024. Anketa je uzavřena.

Co Čech, to houbař

V letošním průzkumu Barometr Food kromě celkového stavu zdravého stravování v Česku se jeho tvůrci rozhodli podrobněji prozkoumat i specifické chutě a preference českých strávníků.

„Ukázalo se, že některá konkrétní jídla, jako je právě ananasová pizza, nebo třeba sushi, jsou velmi polarizující,“ komentuje výsledky průzkumu Martišková, z Edenredu.

Na otázkách, jako je láska ke květáku nebo houbám, se však shodnou téměř všichni. Průzkum stravování potvrdil jednu všeobecně známou pravdu, že jsme národem houbařů. Negativní vztah k této potravině má pouhých 15 procent respondentů. „I když jsou u nás houby stále oblíbené, data ukazují, že jejich popularita s každou další generací klesá,“ popisuje Martišková z Edenredu.

Neapolský šéfkuchař vzbudil národní pohoršení. Do menu přidal pizzu s ananasem

Jak ukázal průzkum zatímco mezi seniory má k houbám pozitivní vztah hned 90 procent respondentů a celých 44 procent je dokonce miluje, mezi příslušníky generace Z je má rádo jen 56 procent.

Generační rozdíly přitom houbami nekončí. Ještě výrazněji se projevují u surovin, jako jsou játra nebo vnitřnosti. K nim má pozitivní vztah jen každý pátý člověk ve věku do 24 let, 40 procent z nich je naopak přímo nesnáší. Mezi seniory má játra a vnitřnosti rádo hned 65 procent z dotazovaných.

Situace se ovšem obrací v případě exotického suši. Zde jsou to naopak nejmladší ročníky, které stojí za jeho popularitou, zatímco u seniorů si tato japonská delikatesa získala jen minimum fanoušků.

Ženy milují květák

Pozitivní přístup ovšem mají tuzemští respondenti ke květáku. Ten je mimochodem jednou z mála ingrediencí, k nimž mají ženy, které obvykle bývají při výběru zdrženlivější, ještě vřelejší vztah než muži. Květák má v oblibě hned 87 procent žen. Třetina uvedla, že jej přímo miluje.

Kontroverzní se naopak ukázaly výrobky z kozího nebo ovčího sýra. Ačkoliv mají všechny tyto ingredience stále početnou základnu zastánců, stejně tak se najde i poměrně velké množství lidí, kteří je pozřít nedokážou. Překvapivě malé množství odpůrců má podle průzkumu tatarský biftek. Nemá ho ráda jen asi čtvrtina dotázaných.

„Česká dieta je bohužel typická velmi nízkou konzumací ovoce a zeleniny. Je tedy skvělé, že alespoň některé druhy zeleniny jsou u Čechů v oblibě. Bylo by ale vhodné, kdybychom s chutí objevovali i kreativnější a pro zdraví vhodnější úpravy, než jen klasický smažený květák s bramborem a tatarkou,“ dodává MUDr. Selinger.

Ceny se krotí

Dobrou zprávou pro všechny, kteří by si na ananasovou pizzu, tatarák nebo květákový mozeček chtěli zajít do restaurace, je, že proti prosinci zde ceny mírně klesly.

Podle Edenred Restaurant indexu v únoru vyšlo polední menu průměrně na 186 korun. „Výrazný růst cen z roku 2022 je definitivně za námi. Oproti únoru 2023 průměrné ceny obědů stouply o pouhá 4,3 procenta, na Olomoucku se dokonce vrátily na loňskou hodnotu. Zajímavým únorovým trendem je rovněž mírný pokles podílu návštěv restaurací na úkor nákupů v řetězcích. Rozvážkou si oběd nechává doručit necelých devět procent strávníků,“ doplňuje Aneta Martišková.

Mastná inflace. Kvůli oleji si Španělé i Italové připlatí za tradiční jídla

„Strmý růst cen v posledních letech měl bezpochyby negativní dopad na kvalitu stravování zaměstnanců. Toto období je z větší části za námi a situace se podle dat postupně vrací k normálu. Potřebujeme ale hledat cesty, jak restauracím ulevit od rychle rostoucích nákladů na podnikání a od zbytečné byrokracie,“ komentuje Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory ČR.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Sonny Angel: Ďábelská moc andělské panenky, která plete hlavu generaci Z

28. dubna 2024

Premium Všichni uživatelé TikToku už pravděpodobně znají panenku Sonny Angel. Asi osm centimetrů vysoká...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...