Bundesliga - preview 25. kola: Leverkusen odpovídá Bayernu

08.03., 08:39, aktualizováno 10.03., 08:51
Previews
Radost hráčů Leverkusenu (© Bayer 04 Leverkusen)

Leverkusen na závěr 25. kola Bundesligy hostí Wolfsburg, proti němuž musí vyhrát, jestliže chce mít znovu v čele tabulky desetibodový náskok. Frankfurt bude hájit klíčovou šestou příčku směrem k evropským pohárům proti Wolfsburgu.

VfL Bochum - SC Freiburg

neděle 15:30

Zatímco v Evropské lize se Freiburgu daří, v Bundeslize mu nějak došel dech. Breisgauer před startem jarní části sezóny jistě chtěli atakovat vyšší příčky, místo toho se ovšem propadají tabulkou. Zastaví svůj pád v Bochumi?

Po čtvrtečním skalpu West Hamu není Freiburg zas tak daleko od postupu do čtvrtfinále Evropské ligy. Vedlo toho by ale jistě rád začal vítězit taky v nejvyšší německé soutěži. To se Breisgauer povedlo naposledy v lednu, od té doby však v šesti následujících kolech čtyřikrát prohrál a dvakrát remizoval. "Konečně chceme v Bundeslize zase vyhrát," prohlásil levý bek SCF a zároveň kapitán mužstva Christian Günter.

Bochum dosáhla na velké vítězství v únoru, kdy nečekaně přemohla Bayern, následně ovšem dvakrát prohrála a v tabulce německé ligy spadla na patnácté místo. Prozatím ale mužstvo z Porúří zůstává klidné. "Za námi jsou tři týmy. Pokud to tak bude i na konci (sezony), je vše v pořádku," řekl trenér VfL Thomas Letsch.

V současnosti Bochum trápí především rozsáhlá marodka, na níž figurují brankáři Andreas Luthe s Michaelem Esserem a Niclasem Thiedem, obránce Mohammed Tolba a záložníci Christopher Antwi-Adjei s Patrickem Osterhagem a Moritz-Bronim Kwartengem, jež navíc nejnověji doplnil i slovenský středopolař Matúš Bero. Fit už jsou naopak alespoň gólmanská jednička Manuel Riemann a zadák Tim Oermann. Breisgauer ze zdravotních důvodů nemohou využít obránce Philippa Lienharta s Kennethem Schmidtem a forvarda Daniel-Kofiho Kyereha.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Oermann, Ordec, K. Schlotterbeck, Bernardo - Mašović - Asano, Losilla, Stöger, Wittek - Broschinski

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Sildillia, Ginter, Gulde, Günter - Eggestein, Höfler - Doan, Grifo - Höler - Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.47 - 3.21

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Eintracht Frankfurt - TSG Hoffenheim

neděle 17:30

Oba sousedy v tabulce dělil po čtyřiadvaceti odehraných kolech čtyřbodový rozdíl. A pro oba představuje nynější vzájemný duel ideální zkoušku pro to, jak se přesvědčit o svých ambicích postoupit pro následující sezónu do pohárové Evropy. Zatím si Frankfurt i Hoffenheim svoje cíle plní. Jenže jejich postavení v tabulce v tomhle ohledu nemá nejbezpečnější mantinely.

Zezadu se totiž na ně může vřítit několik protivníků, kteří by se pochopitelně velmi rádi chopili své šance a strhli ovace na evropské scéně pro sebe. Získané body z tohoto vzájemného klání budou pro Eintracht i celek ze Sinshiemu nesmírně důležité nejen pro pojištění si svého teritoria v průběžném pořadí, ale také kvůli odstřelení konkurence. Oba si zkrátka šlapají po krku, i Konferenční liga, ač až třetí nejprestižnější klubová soutěž Evropy, je určitě lepší než prázdno, které čeká na kohokoli, kdo skončí v mdlém středu žebříčku.

Obě mužstva si před týdnem počínala po výsledkové stránce dobře. Svěřenci trenéra Pellegrina Matarazza navázali na předešlý velmi cenný skalp z Dortmundu a porazili před vlastními fanoušky Brémy, hesenský výběr zvítězil na půdě nováčka z Heidenheimu. S formou z posledních několika týdnů jsou na tom oba nynější soupeři vlastně dost podobně, papírové predikce se překlenují na stranu Die Adler asi hlavně proto, že budou moci využít domácí prostředí.

Frankfurtský lodivod Dino Toppmöller vzkazoval, že jeho mančaft je dobře připravený. Sice si určitě nepřál nedávné vypadnutí z evropského dění, na druhou stranu nemusí tříštit síly na vícero front. "Tento týden jsme měli spoustu času na trénink. Dokázali jsme se zdokonalit v několika oblastech hry,” těšilo ho. "Vždy je jednodušší načít týden přípravy nějakou výhrou. Nálada tak u nás byla po minulém kole o něco uvolněnější, kluci měli na tvářích víc úsměvů. Opravdu jsme dobře a intenzivně potrénovali,” dodal.

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, R. Koch, Pacho, Nkounkou - Skhiri - Larsson, Chaïbi - Omar Marmoush, Knauff - Ekitiké

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Grillitsch, Brooks - Stach, Tohumcu, Jurásek - Bebou, Kramarič - Weghorst, Beier

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 4.00 - 3.45

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - VfL Wolfsburg

neděle 19:30

Daleké putování do Ázerbájdžánu málem vyústilo v první prohru Leverkusenu v této sezóně. Doposud aktuální bundesligový lídr vždy alespoň remizoval, v Baku musel dostávat zápas do nerozhodného stavu až v samotném závěru. Xabi Alonso, hlavní šéf lavičky v Bayeru, si byl vědom, že ideální výkon jeho družina nepředvedla. Teď se potřebuje zlepšit proti Wolfsburgu.

Situaci na bundesligovém poli mají domácí pevně pod kontrolou, a to i přesto, že druhý Bayern v sobotu smetl osmi brankami Mohuč a stáhl své manko na titulovou příčku na rozdíl sedmi bodů. Takový odstup je totiž pro Die Werkself pořád dostatečný a bezpečný, leč se v Severním Porýní-Vestfálsku samozřejmě nejraději drží hesla, že čím dále bavorský gigant je, tím lépe. I proto tam ve sbírání pozitivních výsledků na ligové scéně nemíní polevovat.

Karabach každopádně v Evropské lize ve čtvrtek ukázal, že Leverkusen umí být zranitelný. Že se s ním dá hrát vyrovnaná partie. A tohle by mohli hostující Vlci vycítit. "Nemáme moc času na přípravu tohoto zápasu,” připomínal domácí lodivod, jehož mužstvo mimochodem několik hodin trávilo cestováním z jihozápadní Asie zpátky do Německa. "Bude to pro nás těžká výzva. Náš soupeř se v tabulce nenachází tam, kde by měl být.”

Wolfsburg v novém kalendářním roce ještě nezažil pocit vítězství. Na to čeká výběr z Dolního Saska od půlky prosince, tehdy se mu povedlo venku skolit nováčka z Darmstadtu. Klub, který by zajisté velmi rád usiloval o kvalifikaci do evropských pohárů, okupuje pozice jen v dolní polovině tabulky. Naposledy před vlastními fanoušky nestačili svěřenci trenéra Nika Kovače na Stuttgart.

K místům zajišťující pohárovou Evropu nemá hostující mančaft daleko, lépe řečeno může své manko dohnat. Můžeme však stále opakovat dokola a každý týden, že bez tříbodových rezultátů se svého sukcesu nedočká. Sérii bez výhry prostě musí co nejdříve prolomit. "Každý dobře ví, jak vynikající sezónu Leverkusen má,” uvedl v rozhovoru pro klubový web Rogério, brazilský obránce VfL. "Nemáme co ztratit, Bayer je nesmírně silný. My se musíme soustředit na sebe a na vlastní hru, abychom mohli uspět.”

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Kossounou, Tah, Hincapié - Tella, Andrich, G. Xhaka, Álex Grimaldo - Hofmann, Borja Iglesias, Wirtz

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - R. Baku, Lacroix, Jenz, Paredes - Gerhardt, Arnold - Majer, Wind, Tiago Tomás - K. Behrens

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.60 - 9.84

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - 1. FSV Mainz 05

sobota 15:30

Bayern si v úterý alespoň částečně udobřil fanoušky, porazil Lazio a proklouzl mezi osmičku nejlepších v Lize mistrů. Jenže v Bundeslize se stále nekoná potřebný progres pro to, aby se dohnal vedoucí Leverkusen. Stáhnout desetibodové manko v závěrečných deseti kolech bude zajisté dost složitým úkolem. Teď doma přivítá Mohuč, ta se nachází na předposlední příčce.

Situaci ohledně titulu v německé nejvyšší soutěži nemá domácí družina ve svých rukou. Musí prostě doufat, že Bayer chytne nějakou dlouhodobější krizi, jinak se na první místo vyhoupnout nemůže. Zároveň musí rubat na sto procent a sbírat vítězství v každou možnou chvíli, která se naskytne. A do toho je třeba dívat se také dozadu, aby se nakonec nekonal ještě sešup o jedno patro níže. Obzvláště když Stuttgart v páteční předehrávce skolil berlínský Union.

Aktuálně tedy výběr Stern des Südens disponuje pouhým jednobodovým náskokem na třetí celek z Bádenska-Württemberska. "Výhra nad Laziem nás hodně povzbudila a setřásla z nás určitý tlak. Doufáme, že nyní budeme moci hrát se stejnou energií,” přál si Thomas Tuchel, kouč mnichovského mančaftu. "Existuje rozdíl mezi tím, kdy prohlásíte, že se vzdáváte, a tím, kdy promluvíte o svých cílech. A tomu rozdílu se říká realita. Ztráta je totiž velmi velká, to je ta realita,” dodával.

Zaváhání na bundesligové scéně je v podání Bayernu prostě moc. Neznamená to ovšem, že by se bavorská ekipa nechtěla ještě o nějakou tu šanci porvat. "Pro nás je to teď o tom být stabilnější, najít pevnou půdu pod nohama. A tohle vždy začíná tak, že uděláte postupné krůčky. Musíme vyhrávat, vyhrávat, vyhrávat,” vytyčil jasné ambice. "Leverkusen už necítí to, že mu stále můžeme dýchat na krk. Můžeme si sice za všechno sami, ale to nás nezbavuje povinnosti dát do zápasu všechny svoje síly, abychom v něm uspěli.”

Mohuč je ve velmi nezáviděníhodné pozici. Spodek pořadí se začíná poněkud razantně oddělovat, vypadá to tak, že se o udržení hosté porvou společně s Darmstadtem a Kolínem nad Rýnem. Všem třem zmíněným je už hodně odskočená Bochum, která drží poslední bezpečnou patnáctou příčku. "Víme že můžeme Bayernu ublížit, musíme jen být odvážní. Jedině tak máme možnost něco získat,” burcoval kabinu mohučský stratég Bo Henriksen.

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Kimmich, de Ligt, Dier, Raphaël Guerreiro - Laimer, Goretzka - L. Sané, T. Müller, Musiala - Kane

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - van den Berg, Guilavogui, Caci - Widmer, Krauss, Amiri, Mwene - Gruda, J.-S. Lee - Burkardt

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.81 - 13.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RB Lipsko - SV Darmstadt

sobota 15:30

Hráči Lipska zřejmě ještě vstřebávají zklamání z osmifinále Ligy mistrů, v němž sehráli vyrovnanou, leč nakonec neúspěšnou partii s Realem Madrid. Po vyřazení se nicméně mohou plně soustředit na to, aby se do prestižní evropské soutěže opět kvalifikovali. Další bundesligový soupeř z Darmstadtu, který se vzpamatovává z těžké rány, by "Roten Bullen" neměl moc vzdorovat.

Lipsko bylo v dvojzápase proti španělskému velkoklubu dost možná i lepším mančaftem, vstřelilo ovšem o jeden gól méně. Za rok by se ale saský celek na stejné úrovni opět rád představil. "Chceme znovu zažít takové večery jako proti Realu. Abychom toho dosáhli, potřebujeme nyní výsledky v Bundeslize," upozornil trenér RB Marco Rose, že jeho mužstvo v tabulce nejvyšší německé soutěže momentálně okupuje pátou příčku, což znamená, že pokud chce znovu zamířit do Ligy mistrů, musí si ve zbytku sezóny minimálně o jednu pozici polepšit.

Darmstadt v Bundeslize bojuje o holé přežití, moc mu to ale nejde. Zůstává nejhorším mužstvem soutěže a před týdnem schytal dokonce ostudný šestigólový debakl od Augsburgu. Což se vůbec nelíbilo jeho příznivcům.

Nevydařené utkání ale "Lilie" hodlají hodit za hlavu. "Bavili jsme se o tom, že chceme na hřišti změnit několik věcí i bez ohledu na Lipsko. Především zabezpečenost a přehled. Budeme se držet svých zbraní. Neexistují zápasy, ve kterých bychom neměli co ztratit. Koneckonců jde vždy o body. Výzva v Lipsku je tak velká, jak jen může být. Nejdůležitější bude, jak budou kluci ochotní věřit věcem, na kterých jsme během tréninkového týdne soustředěně pracovali," prohlásil odhodlaně kouč SVD Torsten Lieberknecht.

Darmstadtu komplikuje plány množství zraněných hráčů. V Lipsku se nepředstaví obránci Matthias Bader s Fabianem Hollandem a Clemensem Riedelem, záložníci Marvin Mehlem s Fabianem Nürnbergerem a útočník Fraser Hornby. Stoper Matej Maglica zase se zdravotními problémy laboroval v průběhu týdne, na sobotu by ale mohl být fit. Po delší době opustili marodku alespoň středopolař Fabian Schnellhardt a útočník Braydon Manu. Domácí RB hlásí jediného indisponovaného, a sice zadáka Lukase Klostermnanna.

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Simakan, Orbán, Lukeba, Lenz - Kampl, Schlager - Olmo, Xavi - Poulsen, Openda

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Zimmermann, Gjasula, Maglica - Skarke, Kempe, Franjić, Karic - Justvan - Polter, L. Pfeiffer

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 10.60 - 24.70

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Borussia Mönchengladbach - 1. FC Köln

sobota 15:30

Kozlové zatím ze čtyřiadvaceti duelů sesbírali pouhé tři výhry, z toho jedna byla právě nad Hříbaty. Aktuálně oba soupeře dělí v tabulce rovných deset bodů, což v případě klubu z města nad řekou Rýn znamená barážovou pozici.

První vzájemné klání skončilo na RheinEnergieStadionu v říjnu 3:1 pro domácí, přičemž dvakrát mířil Florian Kainz přesně z pokutového kopu. Hosté tehdy doplatili na nedisciplinovanost, jelikož dvacet minut dohrávali o deseti. Zrovna o minulém víkendu na karetní trest doplatila i družina Timo Schulze, jelikož proti Leverkusenu se nechal Jan Thielmann vyloučit hned po čtrnácti minutách.

Köln tedy potřinácté prohrál a proti Gladbachu nemá zrovna nejpříznivější bilanci. Celek z Borussia-Parku odešel ze vzájemných střetnutí dvaapadesátkrát vítězně, což se mu v historii Bundesligy proti žádnému jinému mančaftu nepodařilo. Nutno ovšem dodat, že v tomto ročníku tým Gerarda Seoaneho ještě nezvítězil nad žádným ze tří aktuálně nejhorších účastníků německé nejvyšší soutěže.

"Bude to určitě velmi vypjatý zápas, který, jak věříme, přinese atraktivní podívanou s vítězstvím pro Köln. Jsem přesvědčený o tom, že hráči mají výjimečnou motivaci a půjdou do utkání naplno," prohlásil kouč Schulz, jenž do základní sestavy opět nominoval Max Finkgräfeho, jenž se narodil v Mönchengladbachu a v devatenácti rokách zatím předvádí dobré výkony.

Naopak vedle Thielmanna budou chybět Diehl, Ljubičić, Uth a Waldschmidt. Za Hříbata nenaskočí do hry Alassane Pléa a Tomáš Čvančara. "Derby je vždycky výjimečné, lhostejno, jestli se hraje v lize nebo v poháru. V říjnu se nám zápas nepovedl. Nehráli jsme vůbec dobře, tak věřím, že moji hráč teď mají o motivaci postaráno a že tu porážku oplatíme," prohlásil Gerardo Seoane s narážkou na to, že obě města od sebe dělí nějakých sedmdesát kilometrů. Není pochyb, že v hlavách domácích borců nebude prostor pro úterý čtvrtfinále DFB-Pokalu, třebaže v něm bude soupeřem třetiligový 1. FC Saarbrücken, který dokázal senzačně vyřadit Bayern Mnichov.

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Elvedi, Itakura, Wöber - Honorat, Weigl, Netz - Reitz, Neuhaus - Jordan, Ngoumou

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Carstensen, Hübers, Chabot, Finkgräfe - Martel, Huseinbašić - Alidou, Kainz, Maina - Adamyan

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.73 - 4.43

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Augsburg - 1. FC Heidenheim

sobota 15:30

Z posledních pěti utkání prohráli FCA jediné, a tak není divu, že si věří i na soupeře, který doposud sesbíral v tabulce jenom o bod méně. Aktuálně tedy patří obou mančaftům desátá, resp. jedenáctá příčka.

Při prvním vzájemném klání zvládli borci hájící barvy klubu z WWK Areny zvítězil 5:2, když se o těch pět branek postaral stejný počet střelců. Před týdnem Thorupova skvadra nadělovala v Darmstadtu, přičemž pod výhru 6:0 se dvěma zásahy podepsal pouze ve výborné formě hrající Ermedin Demirović, jenž skóroval celkem už čtrnáctkrát a jenž bude pro defenzivu 1. FC hlavní hrozbou i tentokrát.

"V posledních sedmnácti duelem vidím z naší strany velmi dobrý vývoj hry s balonem i bez balonu. V zápase s Heidenheimem si budeme muset dát pozor především na standardní situace, ve kterých jsou hodně silní. V každém případě si půjdeme pro třetí vítězství v řadě," prohlásil odhodlaně dánský lodivod, jenž si při oné výhře 5:2 odbyl na lavičce premiéru a jenž nebude moct poslat na trávník Pedersena, Oxforda, Pfeiffera a Frambergera.

Právě standardní situace by mohly rozhodnout. Šestnáct ze čtyřiatřiceti heidenhemských branek padlo poté, co byl míč rozehrán z klidové polohy. Tím se nemůže pochlubit žádný jiný bundesligový účastník. Pro die Függerstädter platí to samé, akorát v té souvislosti, že nikdo ze standardek víckrát neinkasoval (šestnáctkrát).

"Rozhodně budeme chtít naplno bodovat. Augsburg je silný soupeř, takže zůstáváme obezřetní. Pokud by se nám povedlo vstřelit brzký gól, může se stát cokoli," nechal se slyšet kouč Frank Schmidt, jehož výběr z posledních tří partii prohrál dvě, ovšem proti protivníkům z pohárových příček, konkrétně Frankfurtu a Leverkusenu.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - Mbabu, Gouweleeuw, Uduokhai, Iago - Jakić - Jensen, Engels - Vargas - Tietz, Demirović

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Müller - Traoré, Mainka, Gimber, Föhrenbach - Schöppner, Theuerkauf - Dinkçi, Dovedan, Beste - Kleindienst

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.67 - 4.40 - 4.94

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Werder Brémy - Borussia Dortmund

sobota 18:30

Po zdařilém výletu do Berlína se Dortmund podruhé za sebou představí na hřišti soupeře. V rámci 25. kola cestuje Borussia do Brém. Na Weserstadionu se po delší době opět shledají známé tváře. Pořád se ale bude bojovat o ligové body a nelze tedy očekávat, že zápas proběhne pouze v přátelské atmosféře.

Marvin Ducksch, Justin Njinmah, Leonardo Bittencourt a Amos Pieper. Všichni jmenovaní v současnosti oblékají dres Brém, dříve ovšem v různých věkových kategoriích působili taky v Dortmundu. Avšak i Borussia má ve svém kádru muže, jenž zanechal výraznou stopu na straně soupeře. Niclas Füllkrug se v dresu Werderu stal nejlepším střelcem Bundesligy a od řeky Vezery se taky dostal do německé reprezentace. Už pár měsíců ovšem působí v Porúří, tedy na straně BVB.

A právě o Füllkrugovy výkony se Dortmund v poslední době opírá. Před týdnem na hřišti berlínského Unionu se sice 31letý útočník sám gólově neprosadil, připsal si však asistenci u vítězné trefy Karima Adeyemiho. I díky této akci Borussia v hlavním městě Německa uspěla a v tabulce Bundesligy setrvala na čtvrtém místě. Přičemž páté Lipsko hodlá za sebou udržet i po další cestě z Porúří. "Bude pro nás nesmírně důležité, abychom se z Brém vrátili s vítězstvím," prohlásil trenér "Schwarzgelben" Edin Terzic.

Werderu se uplynulý víkend tolik nevedlo, neboť podlehl Hoffenheimu. Jinak se ale "Grün-Weißen v kalendářním roce 2024 daří. Poskočili do horní poloviny bundesligové tabulky a jejich sebevědomí roste, což demonstrovali také nečekaným lednovým skalpem silného Bayernu. Zaskočí i další velký klub? "Ukázali jsme, že se soupeři takového kalibru dokážeme postavit vlastním dobrým výkonem a také proti němu získat body. Věřím svým hráčům, že to dokáží znovu," vzkázal kouč Brém Ole Werner.

Odvahu Grün-Weißen podporuje taky zmenšující se počet indisponovaných hráčů. Do tréninku se v průběhu týdne vrátili stopeři Miloš Veljković s Niklasem Starkem a je možné, že do sobotního zápasu proti Dortmundu naskočí. Konečně zdrávi už jsou taky záložníci Naby Keïta s Isakem Hansen-Aarøenem. Zadák Anthony Jung si z duelu s Hoffenheinem odnesl bolavý šrám, na BVB by ale měl být připraven. Na marodce každopádně zůstávají odchovanec Borussie Pieper i další obránce Marco Friedl, středopolař Olivier Deman si zase nezahraje kvůli trestu za pět obdržených žlutých karet v sezóně.

Stejný prohřešek jako Deman si již odpykal křídelník Dortmundu Donyell Malen a v Brémách tedy bude moct nastoupit. Na trávníku by se po delší době mohl objevit též brankář Gregor Kobel, jenž vyřešil zdravotní potíže. Z marodky se vrací i záložník Felix Nmecha, nicméně střetnutí s Werderem ještě zřejmě nestihne. Zraněný zůstává forvard Sébastien Haller.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Zetterer - Malatini, Veljković, Jung - Weiser, Lynen, Agu - Schmid, Stage - Ducksch, Njinmah

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Meyer (Kobel) - Ryerson, Süle, N. Schlotterbeck, Maatsen - Can, Sabitzer - Adeyemi, Brandt, Malen - Füllkrug

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.99 - 4.40 - 1.81

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Union Berlín

pátek 20:30

Páteční bundesligovou předehrávku protentokrát obstarají dva týmy s odlišným pojetím hry. Zatímco berlínský Union je už roky znám svým urputným přístupem vycházejícím z pevné defenzivy, Stuttgart sází na líbivou kombinační souhru, díky níž v sezóně slaví úspěch. Ukáže se VfB v podobném světle i proti "Eisernen"?

Stuttgart prožívá nejlepší ročník minimálně od roku 2007, kdy popáté a zatím naposledy slavil zisk titulu mistra Německa. Avšak i 17 starý úspěch může překonat. Ne snad, že by "Schwaben" útočili na celkové vítězství. Nicméně zatímco v ročníku 2006/07 měli po 24 kolech na svém kontě 45 bodů, nyní jich mají za stejné období o pět víc.

I tento údaj potvrzuje, jak se VfB daří. V bundesligové tabulce se drží na třetím místě a míří jak za jeho udržením, tak taky za postupem do Ligy mistrů. Pohledný ofenzivní fotbal Stuttgartu očividně svědčí a praktikovat jej hodlá i proti dalšímu protivníkovi. "Chceme v těžkém zápase získat body dobrým výkonem. To je náš cíl," vzkázal trenér Sebastian Hoeneß, strůjce vzedmutí Schwaben.

Pozice v horní polovině pořadí nejvyšší německé soutěže uvolnil Stuttgartu mimo jiné Union. Před rokem Berlíňané úspěšně atakovali nejvyšší příčky, v aktuální sezóně je ovšem potkal pád. Svého času se Eisernen dokonce pohybovali na sestupových pozicích . Momentálně okupují čtrnácté místo, pokud ovšem chtějí definitivně zažehnat hrozbu pádu do 2. Bundesligy, měli by ještě několik bodů získat.

Podaří se Unionu něco urvat na hřišti VfB? "Na zápas se těšíme a věříme v naše šance, které chceme efektivně využít. Můžeme čerpat z kompletního kádru a chceme být kompaktní a organizovaní, abychom se mohli proti mužstvu z první čtyřky odměnit," prohlásil kouč Eisernen Nenad Bjelica.

Chorvatský stratég si pochvaluje, že marodka jeho celku zeje prázdnotou, což jeho protějšek Hoeneß říct nemůže. Stuttgart dlouhodobě postrádá stopera Dan-Axela Zagadoua. Po zranění se do tréninku vrací záložníci Genki Haraguchi, Roberto Massimo i Nikolas Nartey, ani jeden z nich se ale zřejmě neobjeví v základní sestavě VfB. To obránce Waldemar Anton, středopolař Atakan Karazor a útočník Deniz Undav by za normálních okolností nastoupili na hřiště od úvodního hvizdu, tentokrát je ale jejich nasazení z důvodu zdravotních potíží nejisté.

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Vagnoman, Anton, Ito, Mittelstädt - Karazor, Stiller - Leweling, Millot, Führich - Guirassy

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Vogt, Diogo Leite - Juranović, Khedira, Gosens - Tousart, Schäfer - Volland, Hollerbach

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.53 - 6.77

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
24
20
4
0
61 : 16
64
2
Bayern Mnichov
24
17
3
4
65 : 28
54
3
VfB Stuttgart
24
16
2
6
55 : 31
50
4
Borussia Dortmund
24
12
8
4
48 : 30
44
5
RB Lipsko
24
13
4
7
53 : 31
43
6
Eintracht Frankfurt
24
9
10
5
38 : 31
37
7
TSG Hoffenheim
24
9
6
9
43 : 44
33
8
Werder Brémy
24
8
6
10
33 : 37
30
9
SC Freiburg
24
8
6
10
32 : 44
30
10
FC Augsburg
24
7
8
9
39 : 41
29
11
1. FC Heidenheim
24
7
7
10
34 : 42
28
12
Borussia Mönchengladbach
24
6
8
10
42 : 46
26
13
VfL Wolfsburg
24
6
7
11
30 : 39
25
14
Union Berlín
24
7
4
13
23 : 39
25
15
VfL Bochum
24
5
10
9
29 : 50
25
16
1. FC Köln
24
3
8
13
16 : 39
17
17
1. FSV Mainz 05
24
2
10
12
19 : 38
16
18
SV Darmstadt
24
2
7
15
24 : 58
13

Autor: EuroFotbal.cz / kicker.de

Komentáře (54)

Přidat komentář
Rudnevs

Priblížiť Bayernu, to si nemyslím, že je úplne cieľ. Skôr by bolo fajn ostať na pozíciách zaručujúcich LM, tzn. vzdialiť sa Dortmundu a Lipsku.

Druhá liga dnes napovie dosť o sile HSV pod Baumgartom v dueli s Düsseldorfom. Tieto silné tímy by paradoxne Hamburg zvládať vedel, problém nastane vždy vtedy, keď súpera netreba podceniť, no aj tak sa tak stane (Osnabrück, Elversberg atp.).

Reagovat
Martin9719

No já už to vidím bídně pokud se HSV v druhé půli nějak nesebere. Tohle už vypadá na další typický průser HSV jako každý rok. Hezky to začne a špatně to končí, skoro jako manželství. Jak to říkal komentátor, pod tím Walterem se na to aspoň dalo dívat. Tohle je obehrávání kolem dokola s žádným překvapením a občas nějakou tou nepřesností která pustí F95 do protiútoku. Tohle jsem od Baumgarta opravdu nečekal, že by mělo být HSV horší než bylo. Prostě když chceš hrát 1. BL, nemůžeš doma rupnout s Osnabrückem, ani ztratit doma body asi 4x po sobě.

Reagovat
Rudnevs

Ďalší zločinec chytený v Hamburgu. Tentokrát sa jedná o Fabiana H. Potetovaný člen gangu s americkými koreňmi bol nájdený v štvrti známej bordelmi, barmi a nočným životom.

https://x.com/fcstpauli/status/1766004682948768053?s=46&t=8TYhRWtiEDaSfU01xTQz3w

Reagovat
Bakary3

Reagovat
cologneFC

Derby! Už od včera sa dejú veľké veci v Gladbachu a dnes to bude pokračovať

Môžeme vypadnúť, ale nemôžeme prehrať Derby! Odkaz pre hráčov je jasný.

Reagovat
Martin9719

Na to jak jsem Kolínu nevěřil vůbec se záchranou tak mají docela dobře našlápnuto min. do baráže, protože s Mainzem je to horší a horší a spíš se zlepšuje právě Köln. Darmstadt už do toho nepočítám, protože to už je od Liberknechta čistá zoufalost, hlavně ta sestava včera s RB, ačkoli měl hodně zranění. Skarke na pravého beka? Čistá zoufalost. S tím jak se to vyvíjí ve 2. lize tak HSV buď nepostoupí vůbec nebo se napíše skvělý příběh jak půjde Baumgart proti svým. A to pro Köln rozhodně není bez šance s tím jak hraje baráže HSV.

Reagovat
Rudnevs

Mainz by som ešte neodpisoval, ten nový tréner je vraj super motivator, v tomto niečo ako nový Klopp, vravel Heidel. Teraz akurát mali Bayern a Leverkusen po sebe, proti tomu sa ťažko hrá.

HSV pod Baumgartom nechápem. Ja som si jeho príchod zastával a stále si myslím, že je to kvalitný tréner. A že HSV má kvalitný káder. Papierovo by to teraz už malo skutočne fungovať, ale stále nefunguje. Ja neviem, kde je stále problém. Že by sa vypomstilo neposilnenie obrany?

Reagovat
Martin9719

Obrana je taková nic moc, ale není to zase jen obránci, ale taky herním hurá stylem který diktoval Walter. Rozhodně si nemysli že by vás zachránil ten Zima který je průměrný i v český lize. Teď je to spíš křeč i od záložní formace včetně křídel. Nevědí vůbec co mají hrát. Možná ještě Baumgarta nepochopili na což ale nemá HSV čas, protože Fortuna a další si už brousí zuby na baráž. Je pravda, že Mainz má teď celkem solidní los takže uvidíme co z toho dokážou vytáhnout. Nicméně až na Bayern nemá špatný los už ani Kolín a soupeři vč. vzájemných konfrontací jsou podobné. Bude to ještě zajímavé, podle mě se souboj o baráž v 1. BL už stáhnul na 2 celky.

Reagovat
NefandimCesku

Bundesliga rozhodnutá. FC Bajern Mňůšen si prohrál ligu sám. Nashledanou za rok FC Bajern Mňůšen.

Reagovat
Jardman

Ten pas, od Thomase

Reagovat
Gerd 13

Thomas super práce, i to přiťuknutí Sanému! Velká chyba, že ho Tuchel nechal půl sezóny sedět!

Reagovat
Yuriewitsch

Reagovat
Heresy

Reagovat
Jardman

Tentokráté Leon krásně našel Harryho

Reagovat
bayern987

Reagovat
Müllered

To samé s MdL, jen úplný ignorant nevidí, že to je nejlepší stoper v Bayernu.

Reagovat
Gerd 13

Přesně tak.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Bayern +

Reagovat
vladino10

In Tuchel we trust

Reagovat
herbage

Gnabry

Reagovat
andrew96

Terzic Brutální betonář.

Achjo, ať už to skončí.

Reagovat
Heresy

Chces tuchla ? .. darujem

Reagovat
andrew96

Chtěl jsem Glasnera. Pak Hoeneße. Pak Hürzelera.

Takže ono to na Tuchela možná vyjde.

Reagovat
Heresy

.. ani vam bych ho nepral .. uprimne si zaslouzite uz taky nekoho normalniho ..

Reagovat
Martin9719

Jediné štěstí pro BVB včera že Werder byl opět slaboučký a po té 9 zápasové sérii přišel teď zase útlum jako na začátku sezony. Heidenheim, Darmstadt to byly slabé výkony a nebýt Sabitzera tak by se Werder ani nedostal do hry. Souvisí s tím i forma Ducksche, oslabená obrana - Friedl (chudák Stark opět). Kombinačně bylo BVB včera docela v pohodě, Füllkrug byl sám mezi 3 stopery, ale BVB využívalo hlavně křídla kde donutilo Agua a Weisera k pasivitě a tím pádem se nemohl Werder po zisku míče dostávat sám do křídel a centrovat - z čehož je Werder nejsilnější, resp. je to jediná jeho síla. Hürzeler teď prodloužil takže tam to nedopadne, obávám se aby to opravdu nebyl ten Tuchel.

Reagovat
Werkrider

Leverkusen poslední zápasy vypadá, že mele z posledního. Ne fyzicky, nebo psychicky, ale takticky.

Pořád víc mám pocit, že ta Xabiho taktika je soupeři důsledně prozkoumána a máme čím dál víc problém se prosadit.

Když si vzpomenu, jaký problém jsme s Wolfsburgem měli už na podzim, trochu se obávám nejhoršího. Xabi teď musí ukázat, že nevymýšlel jednu taktiku deset let, z které se vystřílel během pár měsíců, když to byl pro všechny čerstvý vítr. Musí ukázat adaptaci, změnu, něco překvapivého. Fyzicky i psychicky jsou, zdá se, na tom kluci velice dobře, ale tahat ty zápasy pořád o kousek štěstí jenom bojovností, to pořád nejde.

Reagovat
vladino10

Pre mňa je celkom otázkou ci toto nevidia všetky tie velkokluby, ktoré sú ochotné za xabiho po jednej sezóne zaplatiť 25 mega. Ja byť ním počkám v leverkusene ešte sezónu...

Uvidíme ako dopadne BL, mam pocit, že už to je iba o leverkusene - v zmysle, že doteraz im pomáhal aj Bayern, ale povedal by som, že to sa už túto sezónu moc diať nebude... uvidíme

Reagovat
Martin9719

Poptávka po trenérech je ale vysoká (Bayern, Liverpool, United, další sezonu možná i Real). Tudíž je jeho odchod pravděpodobný už po sezoně.

Reagovat
vladino10

To nijak nesúvisí s tým co som napísal

Reagovat
Martin9719

Souvisí, protože o něj může mít zájem více klubů a to ho zláká na odchod po jedné sezoně.

Reagovat
vladino10

Nie, nesuvisi

Reagovat
Martin9719

Tak ne no.

Reagovat
vladino10

Reagovat
oli9

No ale žádná prohra. Vše ve svých rukou..

V tomto roce 11 zápasů a vlastně pouze 2 remízy jinak vše výhry.. A to měli Lipsko, Bayern i Stuttgart..

Jasně občas to skripalo herně ale vždy to zvládli a přesně ty výhry v posledních minutách atd nebo zápase kde to nejde dělají tituly a úspěchy...

Reagovat
Martin9719

Takhle se ale o titul hraje, pokud nejsi Bayern. Každý tým který má dlouhou sérii bez prohry a hraje o titul a následně ho i získá tak má prostě zápasy kdy se vyhraje o gól a rozhodují detaily/štěstí jako např. s Mainzem. Těžko budeš každého porážet 4:0 a předvádět perfektní výkony celou sezonu. Potkalo to loni např. i Neapol kdy ta jarní část byla kolikrát potom taky o štěstí a proto byl titul uhrán už dřív než se možná čekalo. Nervozita může stoupat, teď už to prostě musí Bayer uhrát jakkoli, myslím že stačí nějakých 6 zápasů pokud by Bayern už neztratil. Bayern má ale celkem dobrý los do konce ligy takže bych čekal max 1 ztrátu.

Reagovat
Rudnevs

“Takto sa hrá o titul” sa dá povedať, pokiaľ by sa takéto slabé zápasy prekrývali s lepšími. Leverkusen má za celú jar asi len jednu vyslovene presvedčivú výhru, a to proti Bayernu. Všetko ostatné bolo šťastie, upracované zápasy a last minute góly. Ak by to bolo občas, dá sa povedať, že to je víťazná mentalita, ale momentálne Leverkusen pôsobí dojmom, že baterky sú prázdne, taktika odhalená a strata je len otázkou času. Určite s tým veľa robí aj zranenie Bonifaca, ktorý bol pre Alonsovu hru zrejme kľúčovou súčiastkou. Bayern naopak zdá sa po odvolaní Tuchela našiel znovu svoj rytmus, čiže pre mňa je stále favoritom na titul číslo jeden.

Reagovat
Martin9719

Samozřejmě, že Neverkusen musí taky jednou ztratit a ta forma prostě nemůže být pořád skvělá ještě když hrají 3 soutěže. Zase tolik hráčů v kádru taky nemají a Boniface chybí. S tím náskokem favorizuji už Bayer, ztráty určitě přijdou, ale nebude jich tolik aby to Bayern dotáhl, protože jeho hra ještě rozhodně není ideální, byť si myslím že s losem co mají už ztratí minimálně.

Reagovat
Martin9719

Taky bychom neměli zapomínat, že se vrací jeden z klíčových hráčů Leverkusenu - Palacios.

Reagovat
djwenca

Co je s Černým, že není ani na lavici?

Reagovat
eder

Xabi je sympaťák. Toho by byla do Bayernu škoda...

Reagovat
Heresy

hlavne at nejde do loserpoolu .. tam by se zajebal nerealne

Reagovat
Snatus

Po sezoně musí Xabi nebo Schick z Leverkussenu. Tenhle styl hry Schickovi jenom škodí.

Reagovat
Kincl

Hložek přišel na své dvě minuty

Reagovat
Nickname 9

Jak může mít někdo takový štěstí

Reagovat
vladino10

Myslíš bayern minulú sezónu?

Reagovat
Nickname 9

Myslím tým, který letos vyhrává výhradně díky last minute gólům, nebo červeným kartám soupeřů v prvním poločase.

Reagovat
vladino10

Čiže bayern proti kolinu v poslednom zápase minulej sezóny ňi

Reagovat
Nickname 9

Takže z tebe se stal antibayernista?

Reagovat
vladino10

Nie, iba sa smejem, že proti bayeru používaš tie isté argumenty ktoré sedia aj na minuloročný bayern

Reagovat
Werkrider

Prestaň, sebereflexia k Bayernu a jeho fanúšikom nepatrí.

Reagovat
Nickname 9

Nepatří no

Reagovat
Nickname 9

Pleteš si štěstí a neschopnost BVB

Reagovat
Rudnevs

Hej. Konečne je na správnej strane. Vladino, nehanbi sa, daj do obľúbených ten Bayer.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele