Zadina nemusel dlouho smutnit. Dva krajané mu odešli, ale hned přišel brankář Vaněček

Přidat na Seznam.cz

Už to vypadalo, že po odchodu Tomáše Hertla a Radima Šimka zůstane Filip Zadina jediným Čechem v San Jose. Jenže za pár hodin se dozvěděl, že k němu putuje krajan z New Yersey. San Jose získalo brankáře Vítka Vaněčka výměnou za finského gólmana Kaapa Kähkönena. Navíc kalifornský klub získal volbu v 7. kole draftu v příštím roce.

Jak už jsme vás ve Sportdeníku informovali, San Jose vyměnilo Tomáše Hertla do týmu Vegas Knights. Chvíli po něm se s „Žraloky“ rozloučil Radim Šimek (v letošní sezoně však působil pouze v záložním týmu), který odchází do Detroitu. A pro úplnost ještě jednoho českého hokejisty se týkala výměna ke konci přestupního termínu, Jakub Zbořil odchází z Bostonu do Columbusu. Z české „bostonské mafie“ tak už zůstali pouze David Pastrňák, Pavel Zacha a Jakub Lauko. David Krejčí ukončil kariéru, Tomáš Nosek odešel do New Yersey a nyní tedy odložil dres „Medvědů“ i Zbořil.

Ale zpátky k Vaněčkovi, kterého v roce 2014 draftoval Washington. Poté se rodák z Havlíčkova Brodu přemístil do Seattlu a nakonec tedy skončil v New Yersey. Osmadvacetiletý gólman odchytal v tomto ročníku NHL 32 zápasů s průměrem 3,18 obdržené branky na zápas a s úspěšností zákroků 89 procent. Dohromady má v NHL na kontě 163 utkání s průměrem 2,70 inkasovaného gólu, úspěšností 90,5 procenta a udržel devět nul. V 10 duelech play-off má průměr 4,52 obdržené branky a úspěšnost 83,4 procenta.

Pokud se Vaněčkovi bude v brance San Jose dařit, má docela velkou šanci odjet na letošní mistrovství světa, které se koná v Praze a Ostravě. Reprezentační kouč Radim Rulík v minulých týdnech naznačil, že bude preferovat gólmany z kanadsko-americké soutěže. Vedle Vaněčka ještě mají šanci Petr Mrázek (Chicago), David Rittich (Los Angeles), Dan Vladař (Calgary) a Lukáš Dostál (Anaheim).

Zdroj: nhl.com, cbssports.com