Přednášky o cestování, horách, trecích i exotických zemích v srdci Prahy

Přednášky o cestování, horách, trecích i exotických zemích v srdci Prahy

Každý rok pořádáme přes 100 přednášek o zajímavých místech světa. Mezi přednášejícími je řada špičkových fotografů a cestovatelů. Přijďte si jejich vyprávění poslechnout i vy! Začínáme hned v lednu.

Přednášky se konají v salónku prodejny KnihyNaHory.cz, která čítá přes 10 000 map, průvodců a cestopisů, na adrese: Masarykovo nábřeží 22, Praha 1. Přednášky probíhají v neformální atmosféře, na cokoliv se můžete zeptat, po přednášce posedět a pokecat nad dobrým pivem a menším občerstvením.

Začátek akce je vždy v 18:30 a trvá přibližně 90 minut. VSTUPENKY doporučujeme ZAKOUPIT PŘEDEM. Kapacita salonku je pouze 40 lidí. Aktuální program můžete sledovat na webových stránkách.

3. 3. – Podél Eufratu a Tigridu světem Turků, Kurdů a Arabů, Lenka Hrabalová

Dvě řeky byly kdysi kolébkou civilizace a dodnes skrývají neuvěřitelné památky. Zapomenutá města, zikkuraty, domy z rákosí, bílého i černého kamene, kláštery, mešity i kostely jsou jen zlomkem toho, co lze podél dvou největších toků Mezopotámie navštívit. O cestování světem Turků, Kurdů a Arabů bude vyprávět arabistka a íránistka Lenka Hrabalová, autorka knih Saharské příběhy (2020), Dějiny v troskách (2022) a Mozaikou Íránu (2023).

6. 3. – Dechberoucí sever, Teru Menclová

Který ledovec na Islandu je ten nejkrásnější? Kam vyrazit do Norska za polární září? A proč jet na Faerské ostrovy mimo sezónu? 

O lásce k severu vám povypráví Teru Menclová, fotografka a horská průvodkyně, která navštívila už všechny obydlené kontinenty, ale její srdce si získala právě severní Evropa. Island, Norsko a Faerské ostrovy jsou její druhý domov, kam se pravidelně vrací už několik let, takže vám představí všechna nejkrásnější místa, doporučí, kam vyrazit na výšlap a kde se schovat před turisty. Samozřejmostí bude i pár vtipných nezdarů, co ji na těchto cestách potkaly, a spousta krásných fotek.

Dechberoucí sever, Teru Menclová
Dechberoucí sever, Teru Menclová

7. 3. – Na kole a s padákem přes Střední Ameriku, Tadeáš Šíma

Z Kostariky do Mexika v sedle bicyklu vedla další z Tadeášových cest. Bezmála 3000 km dlouhá výprava skrz Střední Ameriku byla jednou z nejnáročnějších, kterou absolvoval. Během své cesty potkával zblízka zajímavé lidi, fotografoval rozmanitou přírodu a nahlížel pod pokličku tamějších pytláků přímo u silnice. S sebou si vezl tentokrát i lehký padák, na kterém poletoval na Kostarice, Guatemale i Mexiku. Celá expedice vygradovala slezením nejvyšší sopky Severní Ameriky, „Hvězdné hory“ Pico de Orizaba. Během cesty pokračoval v charitativním projektu s názvem Pohled pro Adama. Přijďte si poslechnout poutavé vyprávění o cestě skrz Latinskou Ameriku nevšedním způsobem.

11. 3. – Rok lezení ve velkých stěnách- Yosemity, Chamonix, Pákistán, Český písek…, Malej Primán alis František Bulička

Ahoj, jmenuju se František Bulička, Malej Primán je jenom lezecká přezdívka :)). Budu povídat o zážitcích, které následovaly mému rozhodnutí přerušit si studium na umělecké vysoké škole. Měl jsem hlavu plnou snů a touhu nedělat nic jiného, než lézt po skalách. Byla to opravdu touha neukojitelná? Jak se lezou tisíce metrů vertikály? Na co jsem si při cestách přišel? Jestli tě zajímají odpovědi na takové otázky, doraž 11.3. do Klubu cestovatelů na moji přednášku!

12. 3. – 2000 km s koloběžkou po Irsku, Veronika Jiříčková alias Neklidné nohy

Co všechno se dá zažít za 40 dní na 2000 km dlouhém putování po Irsku na koloběžce? Všudypřítomná zeleň, ohromující modř oceánu, osvěžující kapky deště a všechny odstíny oblohy při západu slunce. Někdy jsem se dělila o prázdné úzké silničky jen s ovcemi, jindy jsem si užívala vychlazený Guinness za zvuků tradiční irské hudby ve společnosti úžasných lidí, které už dnes můžu nazývat přáteli.

2000 km s koloběžkou po Irsku, Veronika Jiříčková alias Neklidné nohy
2000 km s koloběžkou po Irsku, Veronika Jiříčková alias Neklidné nohy

18. 3. – 10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou, Jan Rendl

11 měsíců na deset tisíc kilometrů dlouhé cestě z Kolumbie do Chile, v průměrné výšce 4000 výškových metrů, prakticky bez značených stezek – tento šílený přechod napříč šesti zeměmi Jižní Ameriky absolvoval cestovatel Jan Rendl jako zatím jediný Čech a navíc zcela sám.

V Kolumbii nejprve cestu ztěžují zbraně i drogy, v Ekvádoru přichází trápení v deštných pralesech i zdravotní potíže. V Peru zase nedotčená panenská příroda, indiáni či nejvýše položené město světa pod dechberoucími ledovci. Koka, chudoba, zapadlá koloniální města i rozbouřené řeky během období dešťů jsou společníky v Bolívii. Poslední stovky kilometrů pak vedou napříč argentinskými a chilskými vysokohorskými pouštěmi, pod nejvyšší sopkou světa.

Nečekejte jen idylické vyprávění, kontinenty se nepřechází vždy jen s úsměvem a Jižní Amerika umí být drsná i krásná zároveň. Jan Rendl přináší syrový, realistický, ale zároveň místy velice humorný pohled očima člověka, který kontinent prošel metr po metru a bude s Vámi sdílet jeho strasti i radosti.

19. 3. – Drsná krása Albánie, Luboš Vránek

Albánie mne nadchla. Nádherná příroda často téměř nedotčená civilizací, báječní lidé, výborná káva
i mizerné cesty jsou zážitky, na které se nezapomíná. Pokusím se o ně a své dojmy s vámi podělit.
Země se rychle proměňuje, chtěli jsme ji s ženou zažít ještě syrovou, jak to jen jde, proto jsme letos
projeli Albánii křížem krážem. Naším hlavním cílem byla příroda, která nezklamala a byla nejkrásnějším zážitkem, jaký jsme si mohli přát. Působivé horské masivy v kombinaci s tyrkysovými jezery a průzračnými potoky a řekami byly famózní. Ale nezklamali ani lidé, albánská vlídnost a pohostinnost nás někdy až zahanbila. Pokud jezdíte rádi k moři, podívejte se spolu s námi i na albánskou riviéru, možná bude místem vaší příští dovolené.
Šum mir, Albánie!

22. 3. – Od čáry k čáře!, Hynek Bačík

Povídání o tom, jak se jeden bláznivý diabetik rozhodl nenechat se odradit svým okolím, a vyrazil se projít pěšky Amerikou od Mexika až po Kanadu. 🏔

👣 Po 162 dnech v panenské přírodě, myšmi milován, srnami olizován a medvědy nesežrán si úspěšně odškrtl 4250 km dlouhou Pacific Crest Trail. To všechno na důkaz, že překážky jsou jen v naší hlavě, a když doopravdy chceme, můžem skoro cokoli. 💪

📸 Těšit se můžete na spoustu obrázků, autentických videí a příběhů z cesty, o které spousta lidí sní, ale jen málokdo si troufne se na ní vydat. 🚶‍♂

A protože se máme všichni dost dobře (jen si to nechceme přiznat), půjde celý výtěžek z přednášky na účet Lékařů bez hranic. Tak nebuď skrblík a pusť chlup na dobrou věc! 💵 

Od čáry k čáře!, Hynek Bačík
Od čáry k čáře!, Hynek Bačík

25. 3. – Cesta kolem světa za deset měsíců, Alča a Mája z aawesome

Cesta kolem světa vedla od mrznoucí Čínské zdi a slavení čínského nového roku v Hongkongu přes téměř opuštěný ostrov na Filipínách, přátelský Vietnam, kulinářské Thajsko, historií prodchnutou Kambodžu, moderní Singapore, přes kávové Bali, světadíl protinožců, pohádkový Nový Zéland až k hranici Mexika, odkud jsme šly pěšky do Kanady, proletěly se na divokou Aljašku a zakončily cestu zasněženou Kanadou. Cestovaly jsme jak to šlo, stopem, pěšky, skútrem a naše destinace vybíraly nabízené lowcost lety. Bydlely jsme ve stanu, autě, pod hvězdami, v hamace, u lidí i v hostelech. Ukulele je naším nejlepším parťákem a otevřelo nám i zavřené dveře.

26.3. – Gambie- nejmenší země černé Afriky, Jiří Kafka

Atypický cestovatel Jiří Kafka v padesáti opustil fotbalové prostředí a začal cestovat po světě. Bez jazyků, sim karty a technologií procestoval již více než 50 zemí světa. Tentokrát se podíváme do nejmenší země černé Afriky a do jedné z nejchudších zemí světa, Gambie.

Objevíme tamní opice v přírodní rezervaci Bijilo na pobřeží Atlantiku. Ačkoliv to zní neuvěřitelně, tak si opravdu v Bakau pohladíme živého krokodýla. Seznámíme se velmi pohostinnými Gambijci. Poplujeme po řece Gambii, zajdeme na fotbal i na pláže. A jako bonus se podíváme do sousedního Senegalu.

28. 3. – ŠPANĚLSKO – po Caminu na kole, Martina Merisi

Iberské dobrodružství aneb biketrip po Španělsku Španělsko, to není jen Gaudí, býčí zápasy, hory nebo flamengo. Vyražte se mnou a knížetem Kudymírem po stopách Keltů, Římanů i Arabů. Svérázným Baskickem, mystickou Galicií, okouzlující Kastilií, barevnou Extremadurou a žhavou Andalusií. Na kole, v dešti, větru, spalujícím horku.

Občas se spolu ztratíme, potkáme skvělé lidi, zažijeme Den D (DEFEKTY) a užijeme si spoustu srandy.

Tři týdny, 1800km, 7 regionů. Po trase Camino de Santiago a Via de la Plata.

Zjistíte, že Španělsko má víc tváří, než jste si mysleli, a že biketrip je NEJ způsob, jak si tuhle zemi pořádně užít.

ŠPANĚLSKO – po Caminu na kole, Martina Merisi
ŠPANĚLSKO – po Caminu na kole, Martina Merisi

Tak které cestopisné povídání si chcete poslechnout vy? Sledujte aktuální dění na webových stránkách a Facebooku, ať vám nic neunikne.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář:

Články v okolí