„A kdo to řekne Putinovi?“ CNN popisuje, jak známý oligarcha dohadoval výměnu Navalného

Alexej Navalnyj

Publicista Jiří Just k pohřbu opozičníka Navalného

V době, kdy zemřel Alexej Navalnyj, probíhala neformální jednání o mezinárodní výměně vězňů, která mohla vést dokonce k osvobození ruského opozičního vůdce. Podle informací CNN se na ní přímo podílel ruský oligarcha Roman Abramovič, někdejší majitel fotbalové Chelsea.

Dvouleté snažení o osvobození Alexeje Navalného nabralo na rychlosti, když Roman Abramovič v minulých měsících navštívil Moskvu, sdělily americké stanici CNN dva zdroje. Abramovič, který figuruje na západním sankčním seznamu, se podle jednoho ze zdrojů setkal s americkým úředníkem, když se formovaly myšlenky na komplexní výměnu zahrnující až sedm osob. Své spojení s Kremlem oligarcha udržuje od počátku ruské invaze na Ukrajinu, kdy se podílel na vyjednávání mezi oběma znepřátelenými stranami.

ČTĚTE TAKÉ: REPORTÁŽ: Sbohem, pane Navalnyj. Z pohřbu se stala zvláštní policejní operace, zbyl jen smutek

Do těchto snah byla podle několika zdrojů zapojena i bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Ta měla v létě 2022 jednomu z Navalného dlouholetých spolupracovníků slíbit, že osloví představitele Bidenovy administrativy s návrhem vyměnit Navalného za Rusa Vadima Krasikova napojeného na bezpečnostní službu FSB, který byl odsouzen za vraždu čečenského disidenta v Berlíně v roce 2019. Zdroj CNN potvrdil, že Clintonová opravdu oslovila amerického poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana.

Američané však chtěli výměnou za Krasikova získat také Paula Whelana, který byl v roce 2020 v Rusku odsouzen za špionáž, a novináře Ewana Gerškoviče. Krasikov je vězněn v Německu, ve vyjednávání tak vzniklo složité trojúhelníkové uspořádání. „Bylo nutné Američanům vysvětlit, že jedinou možností, jak získat Whelana a Gerškoviče, je propustit Krasikova. Ale Němci by Krasikova vydali pouze výměnou za Navalného,“ řekl CNN zdroj blízký Navalného týmu.

„Německá vláda tu výměnu myslela velmi vážně,“ sdělil na konci února CNN jeden západní diplomat. Podle něj by však bylo nepravděpodobné, že by ruská vláda souhlasila s výměnou tří cenných vězňů za jednoho. Proto padla v souvislosti s výměnou další ruská jména.

Jednou z největších výzev bylo, podle člověka blízkého Navalného týmu, dostat návrh k samotnému Putinovi. „Na střední úrovni byl velký zájem, ale když došlo na otázku: ‚Kdo to řekne Putinovi?‘, lidé vycouvali,“ řekl zdroj.

Abramovič se podle více zdrojů nezalekl. Kdy přesně a jakým způsobem návrh do Kremlu doručil, však není známo. Proces však neproběhl dostatečně rychle, aby Navalného zachránil.

I přes tato komplikovaná jednání se celý proces nacházel v neformální fázi a dohoda se nezdála být na spadnutí. „Nabídka může být učiněna až poté, co bude neformálně přijata. Takhle tato jednání fungují,“ popsal západní diplomat.

S tím souhlasil i jeden z amerických představitelů. „V době Navalného smrti nebyla Rusku předložena žádná formální nabídka,“ sdělil CNN.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Putinův postrach, nekonečný vězeň a bojovník za lidská práva. Kdo byl Alexej Navalnyj?

Tagy: