Dojemné loučení na Oscarech. Sál skončil v slzách, oplakával Matthewa Perryho i Navalného

Oscarová noc nepřinesla jen radostné momenty. Velkolepý galavečer se kromě předávání prestižních zlatých sošek dočkal také dojemného momentu, kdy se přítomní za zpěvu Andrea a Mattea Bocelliových rozloučili se zesnulými ikonami filmového a seriálového světa i s dalšími osobnostmi. V krátkém klipu se objevil například herec Matthew Perry z Přátel, rockerka Tina Turnerová či ruský opozičník Alexej Navalnyj, který se objevil v loni oceněném dokumentu.

Již tradiční výroční část programu In Memoriam – věnovaná vzpomínce zesnulým osobnostem filmového průmyslu – dohnala sál v losangeleském Dolby Theatre k slzám. Před hosty vystoupili Andrea Bocelli a jeho syn Matteo, kteří živě zazpívali Con te partirò (Time to Say Goodbye, tedy Čas říci sbohem) a naposledy se rozloučili se všemi, kteří navždy opustili tento svět.

Na plátně se živými tanečníky v popředí tudíž nemohl chybět Matthew Perry, hvězda seriálu Přátelé a představitel veselého Chandlera. Ten zemřel loni na konci října.

Předcházel mu také krátký klip s ruským opozičníkem Alexejem Navalným, jehož život vyhasl minulý měsíc v ruské trestanecké kolonii. Dokument o politickém protivníkovi prezidenta Vladimira Putina získal minulý rok Oscara.

Vzpomínalo se také na herce Richarda Lewise, rockovou hvězdu Tinu Turnerovou, kytaristu Robbieho Robertsona či Michaela Gambona, jenž ztvárnil filmového Albuse Brumbála v Harrym Potterovi.

Nezapomnělo se ani na herce Juliana Sandse, Harryho Belafonteho, Toma Wilkinsona, Ryana O'Neala, Alana Arkina či herečky Stellu Stevensovou a Glendu Jacksonovou a mnohé další. Celkem šlo o desítky osobností, kterým filmový svět dal na Oscarech poslední sbohem.

Došlo ovšem i na veselejší momenty, ať už nahého Johna Cenu, velkolepé vystoupení Ryana Goslinga či slovní přestřelku mezi Donaldem Trumpem a moderátorem oscarového večera. Veškeré dění z filmové noci sledujeme v tomto on-line článku, seznam vítězů letošních zlatých sošek najdete zde.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Miss World je Češka. Rodačka z Třince Krystyna Pyszková studuje dvě univerzity najednou. Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: