Putin je na cestě ke znovuzvolení s 82 procenty hlasů při očekávané účasti 71 procent voličů

Ruský prezident Vladimir Putin může v prezidentských volbách, které se uskuteční 15. až 17. března, získat až 82 % všech hlasů, přičemž volební účast se očekává na úrovni 71 %, vyplývá ze zveřejněných výsledků průzkumu veřejného mínění, který 6. března provedlo Ruské centrum pro výzkum veřejného mínění (VCIOM).

»Odhadovaná účast v nadcházejících prezidentských volbách v Rusku je 71 %. Vladimir Putin může získat 82 % hlasů,« uvedli zpracovatelé průzkumu.

Podle výpočtů VCIOM jsou očekávané počty hlasů ostatních kandidátů následující: Nikolaj Charitonov z Komunistické strany Ruské federace (KPRF) se umístí na druhém místě s 6 %, Vladislav Davankov ze strany Nový lid se s KPRF vyrovná na druhém místě rovněž s 6 %, zatímco Leonid Sluckij z Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) získá 5 %.

Podle průzkumu Nadace pro veřejné mínění (POF), který byl proveden 4. až 6. března mezi 1 500 respondenty, by Putin mohl získat 80 % všech hlasů, Charitonov 5,7 %, Sluckij 5,6 % a Davankov 4,6 %. Volební účast bude podle průzkumu POF 69,8 %.

Podle ruského zákona o prezidentských volbách je zakázáno zveřejňovat průzkumy veřejného mínění k prezidentským volbám v období pěti dnů před posledním dnem hlasování a v samotný den voleb.

Rada federace neboli horní komora ruského parlamentu určila jako datum prezidentských voleb 17. březen 2024. Ruská Ústřední volební komise (ÚVK) poté oznámila, že hlasování bude probíhat tři dny, od 15. do 17. března, a půjde tak o první třídenní prezidentské volby v Rusku.

(TASS)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy