Jak často odvápňovat kávovar, aby vám fungoval stále dobře?

Přidat na Seznam.cz

Čištění kávovaru by se někdy dalo přirovnat k čištění zubní nití. Spousta lidí to nedělá tak často, jak by měla, a přitom si namlouvá, že je vše v pořádku. Pokud si myslíte, že stačí jen horká voda proudící v okruhu kávovaru, potom jste na omylu. Jedním ze zásadních vlivů na kvalitu kávy i správné fungování samotného kávovaru má tvrdost vody. Ta často bohužel není ideální, proto je důležité kávovar pravidelně čistit a odvápňovat, tedy zbavovat zbytků usazenin z tvrdé vody.

Jak často odvápňovat kávovar, aby vám fungoval co nejlépe? Podívejte se s námi.

Obecně je nejlepší všechny, nejen automatické kávovary, čistit každý den. Tvrdá voda v kávovaru zanechává minerální usazeniny a tento nános zpomaluje ohřev vody. Odvápnění by se mělo provádět jednou za měsíc. Samozřejmě záleží na četnosti využívání kávovaru, ale pokud kávovar odvápníte každý měsíc, určitě nic nezkazíte.

Co udělat hned po uvaření kávy?

Vyhoďte kávovou sedlinu, nádobu omyjte a otřete. U pákových kávovarů otřete parní trysku pro napěňování mléka. Můžete ji ještě profouknout horkou párou.

Co udělat na konci dne?

Vylijte zbývající vodu ze zásobníku a vytřete ho do sucha. Všechny odnímatelné části kávovaru umyjte ručně teplou vodou, prostředkem na mytí nádobí a čistou houbičkou. Uvolní se tím všechny ulpívající bakterie i kávové zbytky, které by se jinak druhý den smísily s čerstvě uvařenou kávou. Dostaňte se i do rohů a drážek, kde zůstávají usazeniny.

A co dělat každý měsíc?

Vyčistěte vnitřek kávovaru podle návodu od výrobce, kde najdete i informace o tom, jak odvápnit kávovar. Spusťte cyklus přípravy kávy s roztokem na odstraňování vodního kamene, přičemž některé automatické kávovary nabízí přímo čisticí programy, které vás provedou celým procesem. To je i případ kávovarů De’Longhi. Výrobci automatických kávovarů většinou nabízí i příslušenství pro péči a údržbu. Například značka De’Longhi nabízí originální přípravky ke snížení množství vodního kamene a čištění filtrace vody pro autentickou chuť kávy.