Inspirace

Jogurt do každé lednice. A nemusí být jen z mléka

Od   | 

Jogurt znají lidé už tisíce let. Zkvašené mléko, plné příznivých mikroorganismů a všeho, co mléko může nabídnout: vápník a mléčný tuk k podpoře zabudování vápníku do kostí a svalů, bílkovina, mléčný tuk. Přitom jen minimum mléčného cukru (ten si totiž vyjedly mikroorganismy – bakterie mléčného kvašení).  Jogurty jsou zdraví prospěšné, ale někdy si je musíme přizpůsobit.

Zdroj: Freepik

Co znamená, když je na výrobku napsáno „jogurt“?

Jogurt je kvašený výrobek z mléka. Původ mléka může být různý. Tradičně může jít o mléko kravské, kozí, ovčí (z těch nejběžnějších) nebo od exotičtějších zvířat. V posledních letech se do nabídky obchodů stále častěji dostávají jogurty z mlék rostlinných. Ze sójového, rýžového, ovesného a spousty dalších. I u rostlinné podoby jogurtu se jedná o kvašený (fermentovaný) produkt plný zdraví prospěšných mikroorganismů.

Označení „jogurt“, ať už je uvedeno na výrobku, nebo ho supermarkety použijí v letácích jako kategorii potravin, vždycky bude znamenat zakysaný mléčný výrobek s obsahem schválené jogurtové kultury. Pro doplnění: jogurtová kultura musí odpovídat normě ON 57 1702.

Jaké jsou přínosy jogurtu pro lidské tělo?

Vedle již uvedených bílkoviny, vápníku, tuku a jen minima mléčného cukru, obsahují jogurty i další minerální látky (jód, zinek) a vitamíny (A, D, B2 a B12). A nebyl by to jogurt, kdyby neobsahoval bakterie mléčného kvašení neboli jogurtové kultury.

V kysaných mléčných výrobcích je vápník dokonce v té nejdostupnější a pro tělo v nejlépe využitelné formě, kterou nám celý svět potravin nabízí. U rostlinných jogurtů tomu tak bohužel není. Navíc je celkové složení rostlinných jogurtů vždycky odlišné, v závislosti na nutričních vlastnostech plodiny, z níž je mléko připraveno.

Jogurty se od dalších skupin mléčných produktů liší zejména svou fermentací, tedy zkvašením. Konzumace jogurtu přináší do našeho trávicího traktu mnoho bakterií, které pomáhají ve střevech nejen se samotným trávením, ale i s imunitou a celkově s fungováním našeho organismu.

Výzkumy posledních let totiž ukazují, že střeva s jejich mikrobiomem jsou pro nás v podstatě druhým mozkem. Ovlivňují dokonce i naši psychiku!

Bakterie mléčného kvašení

Podobně příznivý vliv na tělo, a zejména střeva, mají i kefíry a další fermentované mléčné i rostlinné výrobky. Je to dáno právě mikroorganismy. Jejich složení je ovšem v jogurtu odlišné než u kefíru a dalších. Bakterie přidávané do mléka také snižují obsah cukru a prodlužují jeho trvanlivost. Právě jogurty vám pomohou na cestě k omezení plýtvání a vyhazování potravin.

Jsou nějaká rizika spojená s konzumací jogurtů?

Ani jogurty nejsou bez komplikací. Nejčastěji se setkáváme s potížemi typu intolerance mléčné bílkoviny a dalších složek mléka, případně intolerance jen bílkoviny kravského mléka. Vzácná není ani intolerance mléčného cukru. Oba typy potíží mají, v případě jogurtů, snadné řešení: zvolit takové jogurtové alternativy, které dráždivou složku obsahovat nebudou.

Často si ale neuvědomujeme jiná, skrytá rizika, která se pojí hlavně s jogurty ochucenými. Podívali jste se někdy na jejich složení? Třeba i 15 g cukru na 100 g jogurtu. Přirozeně se v jogurtu vyskytují jen zhruba 4 g cukru. Ale když ho ochutíme, cukr značně naroste, aniž bychom navýšení množství cukru vyrovnali jiným přínosem pro tělo.

V označení na obalu je uveden cukr celkový, nikoli přidaný. I v bílém jogurtu je určité množství cukru, jedná se ale o přirozeně se vyskytující laktózu. Té je v něm průměrně okolo 4 g ve 100 g, pokud tedy najdeme na obalu například množství 15 g, znamená to, že ve 100 g jogurtu je cca 11 g přidaného cukru. 15 g cukru odpovídá asi čtyřem kostkám,“ vysvětlila pro média výživová specialistka sdružení STOB (Stop obezitě) Hana Málková. Nejlépe je konzumovat jogurty bílé, případně s ovocem.

Zdroj: Freepik

A co tučnost jogurtu? Ideálně sáhněte po polotučném provedení

Plnotučné nebo smetanové jogurty, které obsahují až 10 % tuku, nejsou vhodné pro každého. Jednou za čas si je můžete dopřát, ale nikoliv jako pravidelnou složku jídelníčku. Sáhněte raději po jogurtu polotučném, s cirka 3 % tuku. V bílé podobě, samozřejmě.

Nízkotučné varianty nejsou chuťově tak dobré a oproti polotučným jogurtům zde není v obsahu tuku zas takový rozdíl. Smetanové jogurty už obsahují poměrně dost tuku, a pokud nemáme velký fyzický výdej, tak je lepší vybírat mezi polotučnými,“ doporučuje Málková

Nejhorší versus nejlepší jogurt? Je to jednoduché!

To nejhorší, co můžete z kategorie jogurtů koupit, jsou ochucené jogurty s přidanými lentilkami, bonbony, sladkostmi a dalšími pochutinami. Naopak to nejlepší, co sami sobě nebo dětem dopřát, jsou středně tučné bílé jogurty.

Vyzkoušejte jogurty od více výrobců, každý totiž chutná jinak, podle druhu mléka a složení jogurtových kultur. Zatímco některé jsou kyselejší, s hrubší strukturou, jiné chutnají až sametově, jen s náznakem kyselosti.

 


You must be logged in to post a comment Login