Klíčový pokrok v jaderném odstrašování: Americká stíhačka F-35A může nést jaderné bomby

F-35A Joint Strike Fighter, americký víceúčelový bojový letoun páté generace, získal operační certifikaci pro možnost nést termonukleární gravitační bomby B61-12. „Některé F-35A jsou nyní schopné nést konvenční i jaderné zbraně,“ uvedl Michael Marrow na webu Breaking Defense.

Reklama

„F-35A je první stíhací letoun 5. generace s jadernými zbraněmi v historii a první nová platforma, která získala tento status od počátku 90. let,“ říká Russ Goemaere, mluvčí JPO (Joint Program Office).

V odpovědi na dotazy médií Goemaere citoval omezení americké politiky zveřejňování týkající se výměny informací o letadlech s dvojí způsobilostí mezi partnery NATO. Od roku 2023 vlastní spojenci NATO v Belgii, Německu, Itálii, Nizozemsku a Turecku přibližně 100 starších variant bomb B61.

První čtyři uvedené země plánují používat stíhačku F-35, přičemž klíčovým důvodem, proč se Německo do programu zapojilo, byla potřeba mít k dispozici letoun s jadernými zbraněmi.

Certifikováno jen pro nejnovější variantu jaderné bomby

Stíhací letoun F-35A je certifikován pro přepravu pouze novější varianty B61-12, která nahrazuje starší modely. Certifikace se však nevztahuje na varianty letounů F-35B a F-35C. Zatímco harmonogram dodávek B61-12 do Evropy zůstává nejasný, výrobce letounu F-35, Lockheed Martin, zdůraznil roli letounu jako jediné světové víceúčelové „stealth“ stíhačky páté generace.

Bojové velitelství amerického letectva poukazuje na to, že se očekává, že všechny F-35A v jejich inventáři budou v budoucnu v konfiguraci s jadernou certifikací. B61-12 je považován za kompatibilní s jakýmkoli letounem F-35 s dvojitou způsobilostí a upgrady na stíhačku Block 4 jsou volitelné pro použití jaderných zbraní.

Dříve byl stíhací letoun F-15E první americkou stíhačkou kompatibilní s B61-12. Také další stíhačky, včetně F-16A/B, F-16C/D a PA-200 Tornado, jsou také oprávněny nést jaderné zbraně. Tato letadla s dvojí způsobilostí přidávají odstrašení k tradiční jaderné triádě, což je zvláště důležité ve světle probíhající války na Ukrajině a zvýšených ruských jaderných hrozeb.

Hans Kristensen z Federace amerických vědců (FAS) zdůraznil důležitost jaderných schopností F-35A. „V Evropě je připravena půda pro modernizaci taktických jaderných zbraní, kdy se v plném rozsahu začne vyrábět B61-12 a čtyři spojenci NATO a americké stíhací křídlo v Lakenheathu se zmodernizuje tak, aby mohlo tuto bombu provozovat na letounech F-35A,“ řekl podle Michaela Marrowa Hans Kristensen z FAS.

B61-12 je program prodloužení životnosti těchto bomb, který vznikl za Obamovy éry a jehož cena se odhaduje na 9,6 miliardy dolarů. Výroba je naplánována do konce fiskálního roku 2025.

Bidenova administrativa také oznámila plány na novou variantu B61-13, u které se očekává, že bude mít podobnou nosnost jako verze 7 bomby. Verze 12 a 13 nejsou považovány za „nové“ jaderné zbraně, protože jde pouze o přemístění hlavice ze starších bomb do nových pouzder.

Autor: Jan Votruba. Zdroj: Breaking Defense

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama