Jiří Bubla – špičkový hokejový obránce a olympionik, rodák z Ústí nad Labem

5. březen 2024

S legendárním Ivanem Hlinkou válel v reprezentaci, československé lize i NHL. Už od dorostu byli nerozlučnou dvojicí na ledě i mimo něj. Hokejista Jiří Bubla z Horního Jiřetína platil v 70. letech za jednoho z nejlepších hokejových obránců světa.

V letech 1972, 1976 a 1977 vybojoval s národním týmem světové tituly. Z šampionátů k nim přidal ještě pět dalších stříbrných medailí.

V roce 1976 si zahrál finále Kanadského poháru. Ve stejném roce skončil s národním týmem druhý na olympijských hrách v Innsbrucku.

V československé lize hrál nejdříve za Litvínov, pak ale k velkému překvapení fanoušků přestoupil do pražské Sparty. Národní tituly ale získal ještě na vojně v Dukle Jihlava.

Společně s Hlinkou odešel Bubla v roce 1981 legálně do NHL. Hrál tam pět let.

V průběhu svého angažmá emigroval, protože nechtěl domů odvádět značnou část svého platu. V roce 1987 byl ve Vídni zatčen za účast v organizované skupině pašeráků drog. V Rakousku si odseděl čtyři roky. V Kanadě pak provozoval kavárnu, uklízecí firmu a kamionovou společnost.

Po návratu ze zámoří působil jako litvínovský sportovní manažer. Věnoval se také mládeži. V současné době chodí často na golf. Jako důchodce také tráví čas procházkami a vařením. Je otcem neméně slavného hokejového beka Jiřího Šlégra.

autor: Milan Knotek
Spustit audio