Hlavní obsah

Proč se Sparta červená? Na Letné už řeší hrozivý trend

Foto: Profimedia.cz

Ladislav Krejčí vyloučen v zápase Plzeň–Sparta (4:0). Červená karta je pohled, který kapitán Sparty důvěrně zná, dostal ji už pětkrát.

Reklama

Rudá Sparta se může přejmenovat na červenou. Alespoň co se týče probíhajícího ligového ročníku. Za 24 kol nasbírala osm vyloučených, tedy v průměru jednoho na tři zápasy. Žádný jiný tým jich nemá tolik.

Článek

Obhájce titulu Sparta Praha opět vede ligovou tabulku, byť po vysoké porážce v Plzni 0:4 už jen o bod před Slavií, ale naprosto dominuje v jiné kategorii: počtu vyloučených.

Na půdě západočeského týmu už zapsala do statistiky trestů osmou červenou kartu, v počtu hříšníků za ní zaostávají Pardubice (pět), následně Mladá Boleslav a Teplice (oba čtyři). Naopak Hradec Králové a právě Viktorie Plzeň nemají zatím ani jednoho.

„Je to pro mě šok,“ děsí se vysokého čísla Vlastimil Petržela, bývalý trenér letenského mužstva (podzim 1996). „Neskutečná nedisciplinovanost,“ kroutí hlavou. „Není to náhoda,“ přidává se bývalý reprezentant Milan Fukal.

Krejčí potřetí

V utkání v Plzni, které skončilo demolicí pražského týmu, byl v 62. minutě vyloučen kapitán Ladislav Krejčí, už potřetí (!) v tomto ročníku. Už napomínán žlutou kartou z poslední minuty prvního poločasu zajel ostře do útočníka domácích Tomáše Chorého a rozhodčí Dalibor Černý ho vykázal do šatny.

Leckomu se zdál být tento verdikt nesprávný. „Byla přísná,“ zvažuje trenér Pavel Hoftych, jenž seděl na lavičkách více prvoligových týmů a nyní působí jako sportovní ředitel ve druholigové Viktorii Žižkov. „Ale rozhodčí Černý dával karty i za malé fauly,“ upozorňuje, že zachoval stejný metr ve snaze, aby se mu utkání nerozpadlo.

Jiného názoru je bývalý obránce Sparty a reprezentačního výběru Milan Fukal. Kartu považuje za vysloveně zbytečnou, za hloupost. „Chorý byl zády k bráně, nemohl ji ohrozit, on mu tam zajede,“ diví se počínání sparťanského kapitána. „Stačilo ho nenechat otočit,“ nabízí jednoduché řešení.

Komise rozhodčích zásadní stanovisko nedodala, označila zákrok za hraniční. Záleží na posouzení rozhodčího, zní v pravidlech. A VAR, který má výrazná pochybení korigovat, nezasáhl.

Sparta šla do deseti už za nepříznivého stavu 0:2, bez svého vůdce ještě dvakrát inkasovala a schytala ostudný debakl 0:4.

Nejtrestanější tým

S naprostým přehledem v této kategorii Sparta vede. I když odborná komise označila jednu červenou za chybně udělenou – Victor Olatundji v 11. kole v Hradci Králové, nelze prohlašovat, že by byla v nepřízni rozhodčích. „V minulých kolech v případě Peška či Ryneše postihu unikla,“ probírá se zápasy Hoftych.

Ostatně hříšníky nabrala i v jiných soutěžích, na jaře ve čtvrtfinále MOL Cupu v derby se Slavií byl vyloučený Jaroslav Zelený, v Evropské lize proti tureckému Galatasaray za úder do obličeje Matěj Ryneš.

Sparťanská vyloučení v probíhajícím ročníku 2023/2024

Ladislav Krejčí (Teplice–Sparta 1:1, 5. kolo)

Sparťanský kapitán za vedení 1:0 stáhl rukama unikajícího útočníka domácích. Viděl žlutou kartu, po zásahu VAR byl vyloučený. Teplice vyrovnaly.

Adam Karabec (Sparta–Karviná 3:1, 6. kolo)

Sparťanský záložník za vedení 2:0 neudržel nervy a protivníka, který ho fauloval, udeřil loktem. Byl pouze napomínán, opět zasahoval VAR. Hosté snížili, ale domácí využili jejich otevřené obrany.

Lídr soutěže je nejtrestanějším týmem. „Obrovský paradox,“ nemá vysvětlení Fukal. „Většinou s tím mají potíže kluby, které se zahraňují a nahrazují herní kvalitu bojovností,“ rozebírá. K mužstvu usilujícímu o prvenství mu to moc nepasuje. „Velké evropské kluby se tomu vyhýbají a Sparta se chce s nimi měřit,“ dodává dlouholetý obránce německých klubů Hamburger SV a Borussie Mönchengladbach.

Ale ani to není úplným pravidlem. V ročníku 2021/2022 se nejvíc červenala mistrovská Viktoria Plzeň.

Záležitost trenér

Počet vyloučených je však hrozivý. „To je záležitost trenéra,“ všímá si Petržela. „Co hráčům říká, co po nich chce, jak je vede,“ rozebírá. „Nebo jak ho poslouchají,“ převrací pozornost i na svěřence dánského odborníka Briana Priskeho.

Stejného názoru je i Fukal. „Znám trenéry, kteří jsou hákliví už na žlutou kartu, nechtějí fauly v nebezpečných prostorách,“ probírá na základě vlastních dlouholetých zkušeností. „Je to na interní velkou diskuzi,“ doporučuje.

V sparťanské kabině už nesedí, proto se jen domnívá, co se v ní děje. „Brian Priske to asi nepřehlíží, ale nejspíš to neřeší,“ odhaduje. „Není to u něj na pořadu dne,“ dochází k nějakému vysvětlení. „U mě by to neprošlo, nelze takto oslabovat mužstvo, “ staví se Petržela, jenž byl znám svou přísností, kategoricky k tomuto problému.

Dánský trenér sice ubezpečuje, že červené karty s mužstvem probírá, ale trend zatím nezastavil.

Poškozená derby

V plném počtu nedohrála Sparta ani jedno derby ze Slavií. Na podzim, když po vzájemné rvačce byli vyloučeni kapitáni domácího týmu Jan Bořil a hostujícího Ladislav Krejčí, však nijak nehořekovala. „Slavia vedla, chtěla v klidu uhlídat výhru, neměla důvod nějakým incidentem zápas rozbít,“ říká Fukal. „Nakonec se jí Bořilův prohřešek vymstil,“ podotýká.

V jarním pohárovém klání šel po druhé žluté před koncem prodloužení, kdy Sparta otočila dvoubrankové manko, ven záložník Jaroslav Zelený, který zachytil unikajícího soupeře. Profesionální zásah, který mu nikdo nevyčítal.

Nejvíce vyloučených za pět let

  • 2022/2023 Hradec Králové 11 ČK 8. místo
  • 2021/2022 Viktoria Plzeň 7 ČK 1. místo
  • 2020/2021 FK Teplice 5 ČK 15. místo
  • 2019/2020 FK Teplice 8 ČK 12. místo
  • 2018/2019 Dukla Praha 6 ČK 16. místo

Ovšem v lize peruánský obránce Ángelo Preciado nesmyslně oslabil mužstvo, které mělo převahu, když oplácel nedovolené Bořilovo přistrčení. „Zahraniční hráči si asi neumějí představit, co v našich poměrech derby znamená, jak to mezi sparťany a slávisty jiskří, nedostanou se hlavou do něj a pak zbytečnou hloupostí svůj tým oslabí,“ odsoudil jeho zkrat bývalý útočník Petr Švancara.

Tedy i legionáři navyšují počet vyloučených. „Já s nimi nemám dobré zkušenosti,“ přiznává Petržela. „Ať tady, v Rusku nebo na Slovensku,“ probírá své štace. A pořád neumí vstřebat hrozivé číslo osmi vyloučených. „Velká nedisciplinovanost, neodpustitelná,“ opakuje.

Reklama

Doporučované