kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  11.03.2024 15:54:00

Liberec zaplní kreativci. Lipo.ink nabídne přednášky, Kino Varšava národní kolo soutěže Creative Business Cup

11. 03. 2024
 

Kreativitě bude v Liberci zasvěcen čtvrtek 14. března. V Libereckém podnikatelském inkubátoru Lipo.ink hodinu po poledni odstartuje Creative meets Business, setkání místních kreativců s přednáškami a přehlídkou umělecké tvorby. Večer pak hostí Kino Varšava národní kolo globální soutěže startupů Creative Business Cup. Jeho vítěz získá nejenom pozornost investorů, ale především postup do prestižního finále v Kodani.

Odpolední část v Lipo.ink poskytne kreativcům na pódiu i v hledišti prostor pro sdílení zkušeností, takzvaných aha momentů, a také pro volnou diskuzi. Zahájí ji Pavlína Sacherová s příběhem jablka z Podještědí, které dobylo Spojené státy americké, vycestovalo na oběžnou dráhu a stalo se tahákem výstavy liberecké Botanické zahrady.

Následovat budou příspěvky grafika Tomáše Q Procházky, členů umělecké skupiny Procesisté a improvizátorky Lenky Sadvarové. Svou tvorbu od řemesla až po špičkové technologie představí Flapper drones, Procesisté, Veronika Bečková, vizuální studio Stroy_, Barbora Vočková a ateliér Vočko, Kenka a další. Akce je určena nejen kreativce samotné. Cílí na podnikatele, akademiky nebo vědeckovýzkumné pracovníky, kterým nabízí inspiraci.

„Kreativní průmysl v regionu a komunitu s ním spojenou vnímám jako významný motor pro tvorbu dobré reputace našeho regionu. Liberecký kraj chce hrát významnou roli v jejich podpoře,” uvedl Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Globální soutěž Creative Business Cup podporuje kreativní startupy z celého světa, propojuje je navzájem a pomáhá jim při hledání investora a dobývání zahraničních trhů. V Česku je pořadatelem jeho národního kola agentura CzechInvest. Každý rok jej pořádá v jiném kraji, letos padla volba na ten Liberecký.

„S napětím vyhlížíme finálový večer, během kterého bude stát porota před velmi těžkým úkolem. Zvážit musí celou řadu faktorů, například obchodní potenciál, inovativnost, společenský dopad a samozřejmě i samotnou prezentaci finalistů," řekla Markéta Mentelová, ředitelka Creative Hubu projektu Technologická inkubace agentury CzechInvest

Z kreativních výrobců se do užšího výběru národního kola probojovala designová zavazadla z nevyužitých airbagů Airbo, elektro cargo vozíky E-cafe bike připojitelné za běžná jízdní kola nebo loutková akční hra Kenko. Z kreativců online prostoru postoupila kupříkladu aplikace startupu Augg.io pro tvůrce obsahu v rozšířené realitě, Repeato propojující učitele hudby se studenty nebo YoungLink mající za cíl zdravé klima ve třídních kolektivech.

Liberecký kraj reprezentuje dvojice XEN Equipment a Dogfish pokrývající rovnoměrně kreativu v reálném světě i v online prostoru. Prvně jmenovaný je výrobce inovativních zavazadel pro běh a další pohybové aktivity. „Mezi batohy neexistuje univerzálnější řešení pro volný pohyb, než je náš Orbiter. Uživatel ho připne na tělo a čím více se hýbe, tím lépe Orbiter drží. Může za to jeho promyšlený tvar a konstrukce,” řekl o výrobku zakladatel XEN Equipment Martin Skalník. Od soutěže si slibuje možnost ukázat světu nejen firmu a její produkt, ale také fakt, že i tak tradiční odvětví, jakým textilní průmysl bezesporu je, může nabízet technologicky vyspělá a vysoce estetická řešení.

Kreativní online agentura Dogfish do soutěže přihlásila svůj projekt Chillisign pro správu firemních podpisů. „Podpisy jsou velká bolest firem. Není snadné je vyrobit, aby vypadaly dobře ve všech poštovních klientech a na všech zařízeních. Výsledný HTML kód je navíc náročný a pracný na správu. Naše řešení oproti tomu nabízí jednoduché prostředí jak pro tvorbu firemní šablony, tak pro vygenerování konkrétního podpisu zaměstnancem,” řekl David Zbytovský, jednatel agentury Dogfish. Kvalitní podpis je podle něj jako podání ruky po schůzce. Vytváří pocity. „Chceme firmy inspirovat k lepší komunikaci. Od soutěže si slibujeme především zpětnou vazbu,” dodává.

Partnery Creative Business Cup jsou Statutární město Liberec, Liberecký kraj, Agentura regionálního rozvoje (z finančních zdrojů projektu Smart Akcelerátor Libereckého kraje III) a Start it @ČSOB.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688