Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Kolem Pražského hradu proletí stíhačky a poruší bezletovou zónu. Sehnat povolení není snadné

Gripen na čáslavské základně foto:  Petr Topič, MAFRA

Bezletovou zónu kolem Pražského hradu po letech zase poruší letadla. Nad Karlovým mostem proletí v úterý v půl jedenácté pětice stíhaček doprovázených transportním letounem. Půjde o tři Gripeny české armády, německá armáda pak vytvoří druhou formaci dvou Eurofighterů Typhoon a dopravního letounu Airbus A-400MS.
  18:25

Letka naruší bezletovou zónu kolem Pražského hradu. Armáda uvádí, že vyjednání výjimky nebylo jednoduché.

„Důležitou věcí jsou různá povolení, ať už ke snížení výšky, k průletu zakázanými prostory a podobně. Je nutné takový let koordinovat i s civilními řídícími a to z důvodu blízkosti ruzyňského letiště,“ říká mluvčí Armády Magdalena Dvořáková.

O výjimce pro Armádu ale rozhoduje Ministerstvo obrany na základě vyjádření Kanceláře prezidenta republiky a obě tyto místa se oslav výročí vstupu do NATO aktivně účastní.

„Za nás to není nic mimořádného, zkoordinujeme provoz jako v jiných případech podobného typu – přelety Gripenů jsou poměrně časté,“ říká mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Jaká letadla přeletí nad Prahou

Z ČR

  • 3x JAS-39 Gripen

- Stíhací letoun

- Výrobce Saab Švédsko

- Používají armády: Brazílie, Česko, Jihoafrická republika, Maďarsko, Švédsko, Thajsko a Velká Británie

Z Německa

  • 2x Eurofighter Typhoon

- Stíhací letoun

- Výrobce Eurofighter - jde o společný podnik, ve kterém jsou zapojené Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie.

- Používají armády: Itále, Katar, Kuvajt, Německo, Omán, Saudská Arábie, Rakousko, Španělsko, Velká Británie

  • 1x Airbus A-400MS Atlas

- Turbovrtulový transportní letoun

- Výrobce Airbus - jde o mezinárodní firmu, akcie vlastní mimojiné francouzská, německá a španělská vláda

- Používají armády: Belgie, Francie, Indonésie, Kazachstán, Lucembursko, Malajsie, Německo, Španělsko, Turecko, Velká Británie

Před třemi lety se měl obdobný přelet uskutečnit na žádost kardinála a arcibiskupa pražského Dominika Duky při příležitosti Svatojánských slavností Navalis připomínajících českého světce Jana Nepomuckého.

Tehdy ale organizátoři akci zrušili po kritice tehdejšího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Tomu vadilo, že se spojuje církevní téma s armádou. „ Tento způsob vytěžování historického centra považuji za neuctivý a nekulturní,“ uvedl tehdy. Praha ale nemá možnost takovou akci zakázat, armádní akce má jiné povolování než případná civilní.

Plánovaný přelet gripenů nad Karlovým mostem nebude. Spolek ho po Hřibově kritice zrušil

Letouny se seřadí u Orlické přehrady jižně od Zvíkova a v 10:20 společně poletí podél řeky Vltavy ku Praze. V jejím centru pak zamíří na východ a rozdělí se do svých základen, airbus přistane v Praze.

Letouny bude možné pozorovat zhruba 10:21 nad Orlíkem, v 10:26 nad Slapy, v 10:28 nad jižním okrajem Prahy a v 10:30 nad Karlovým mostem ve výšce přibližně 200 metrů nad terénem. Druhá formace letounů proletí do minuty poté. Přelet bude možné sledovat v aplikaci ADS-B případně na webu globe.adsbexchange.com.

„Pro stanovení výšky pro průlet nad Prahou jsme museli vzít v potaz terénní členitost Prahy a rovněž hlukovou zátěž. Proto nevyužíváme minimální povolenou výšku, ale volíme takovou, aby byl průlet bezpečný, ale zároveň atraktivní,“ vysvětlil podplukovník Michal Daněk z velitelství vzdušných sil, který měl na starosti navigační přípravu průletu a koordinaci s německými piloty.

Průlet také připomene i čtvrtstoletí spolupráce s Německem v ostraze vzdušného prostoru států Severoatlantické aliance.

Mapa průletu stíhaček kolem Pražského hradu při příležitosti 25.výročí vstupu ČR do NATO.

Mapa průletu stíhaček kolem Pražského hradu při příležitosti 25.výročí vstupu...
Mapa průletu stíhaček kolem Pražského hradu při příležitosti 25.výročí vstupu...
Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč