Mladičký úkaz dál udivuje svět. Soupeř mu "kradl" vodu, další vyčítal aroganci

Ondřej Zoubek Ondřej Zoubek
11. 3. 2024 18:44
Na přelomu roku byl Luke Littler senzací šipkařského mistrovství světa. V šestnácti letech došel až do finále, doma v Anglii se stal celebritou. Od té doby objíždí ty nejprestižnější akce a výkony drží na skvělé úrovni. Naposledy na turnaji v Belgii předvedl devítišipkový leg, ale zažil i dvě kontroverzní situace.
Luke Littler si v posledních týdnech a měsících podmanil šipkařský svět.
Luke Littler si v posledních týdnech a měsících podmanil šipkařský svět. | Foto: Reuters

Na MS v Londýně před dvěma měsíci zastavil Littlerovu překvapivou jízdu až jeho jmenovec a krajan Luke Humphries, který porazil mladíka z Warringtonu ve finále.

I tak si Littler vydělal 200 tisíc liber (přes 5,5 milionu korun) a zajistil si kartu profesionálního hráče PDC, která znamená vstupenku na nejprestižnější a štědře dotované turnaje.

Úspěšně se uchytil v elitní Premier League pro osmičku vybraných hráčů, za několik posledních týdnů vyhrál Bahrain Darts Masters, dále podnik série Players Championship ve Wiganu a v neděli triumfoval v Belgii na prvním turnaji ze seriálu European Tour.

Čile se debatuje o tom, kam až to může Littler dotáhnout. Fanoušky si navíc získal nejen výsledky, ale i svou bezprostřední povahou.

Na světovém šampionátu mluvil o tom, jak si před finále dopřeje omeletu a pizzu nebo jak se vždy po zápase těší na kebab.

Po postupu z prvního kola zase bezelstně prohlásil, že vyhrané peníze použije k nákupu kreditů pro hry na Xbox. Tlak jako by si vůbec nepřipouštěl.

Po skončení MS přitom oslavil teprve sedmnácté narozeniny. V Anglii, kde je šipkový sport mimořádně populární, se stal středem pozornosti nejen pro sportovní média, chodí do televize, poznávají ho lidé na ulici.

A teď po výhře v Belgii je Littlera zase "plno" nejen kvůli hře samotné.

V sobotu porazil ve druhém kole turnaje Poláka Krzysztofa Ratajského a po zápase se hodně řešilo chování Littlerova soupeře. Během duelu se totiž opakovaně napil vody ze stolečku mladého Angličana.

"Viděl jsem ho, že to udělal. Pak jsem ho uviděl podruhé, tak jsem láhev položil na zem," popisoval Littler.

Ratajského chování ho sice na pódiu viditelně zmátlo, ale rozhodit se nenechal a došel k výhře 6:3. "Snažil se mě dostat. Jsem rád, že jsem to pak zvládl," hodnotil Angličan.

Také většina médií, která akci pokrývala, psala o incidentu ve smyslu, že Polák dobře věděl, co dělá, a soupeře tím chtěl odvést od hry.

Zmatená gesta u terče předváděl Littler znovu i v neděli. To když si ho Němec Ricardo Pietreczko při podávání rukou po semifinále přitáhl k sobě a cosi mu důrazně vysvětloval.

"Oceňuju, že dokáže ve svém věku hrát na takové úrovni. Ale doufám, že jeho arogance ho potrestá," napsal potom Pietreczko na Instagramu. Více podrobností nesdělil.

Littler odpovídal na Facebooku: "Vůbec nevím, co jsem udělal špatně. Nechápu, co tím myslel. Říkal něco o tom, abych to už znovu nedělal."

Ani tato kontroverze však anglického šipkaře nijak nepoznamenala a v následném finále zdolal krajana Roba Crosse 8:7. Ve skvělém utkání vystřihl i perfektní devítišipkový leg.

V šipkách velmi vzácnou a ceněnou věc ukázal Littler divákům už potřetí v sezoně, která ukrojila teprve své první dva měsíce.

Účet Darts Orakel na sociální síti X přišel s informací, že rekord naházených "devítek" za sezonu je čtyři. Angličan ho má tedy už nyní na dosah.

"Zahodil jsem několik šancí, ale nemůžu být příliš zklamaný. Luke je výjimečný hráč, má před sebou úžasnou budoucnost. Ta 'devítka' byla fantastická," ocenil Littlera finálový soupeř Cross.

Další akcí nabitého šipkařského kalendáře bude ve čtvrtek večer "Night 7" v rámci Premier League v Nottinghamu. Littler tam ve čtvrtfinále vyzve trojnásobného mistra světa Michaela van Gerwena.

 

Právě se děje

Další zprávy