Hlavní obsah

Jinde běžné, ve fotbale novinka. Portugalský sudí při hře předstoupil před diváky a otevřeně promluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak třeba v hokeji nebo v ragby už je to samozřejmost, fotbal s něčím podobným otálel, ale už to také tak docela neplatí. Portugalský rozhodčí Fabio Verissimo po konzultaci s kolegou u videa při ligovém střetnutí Rio Ave - Braga (0:0) přímo před publikem na stadionu pronesl, co a proč se přihodilo.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Sudí po brance hostů v 63. minutě vyslechl slova kolegy od videa a ze středu hřiště hned vše slovně tlumočil dál. Zdůvodnil, proč gól nakonec neplatil.

V hokeji už léta běžná záležitost, k tomu mají fandové k dispozici i další slovní doprovod z hřiště… Ve fotbale pořád takřka tabu. I v roce 2024, kdy nejpopulárnější sport ovlivňují nejvyspělejší technologie.

Portugalský průlom přišel při pravidlově zajímavé situaci. Vše na první pohled vypadalo nezávadně. U videa však bylo v průběhu gólové akce - vlastně na jejím počátku - identifikováno porušení regulí, kdy útočník hostů Simon Banza v ofsajdovém postavení zprvu ovlivňoval bránícího hráče. Tohle v reálu zůstalo bez povšimnutí. Pak se Banza sám zapojil do tažení na branku, efektně zakončil, ale branka kvůli jeho dřívějšímu postavení neplatila.

Fabio Verissimo o pár desítek vteřin později požádal o propojení mikrofonu se stadionem a vysvětlil, proč původně uznaný gól musí být zrušen.

Zápas nakonec v dalším pokračování branku nepřinesl.

Ve fotbale byl slovní výstup rozhodčího před publikem více méně novinkou. Vysvětlení té či oné situace od sudích bylo dosud možné slyšet s odstupem až po boji. Tak je to zvykem kupříkladu i v české lize. V průběhu utkání se diváci museli dosud spokojit se strohými gesty arbitrů beze slov.

Reklama