První ročník Lvů se uskutečnil v roce 1993. Zatímco dnes se slavnostní ceremoniál koná v Rudolfinu a uvádějí jej ti nejlepší moderátoři podle předem připraveného scénáře, v minulosti byla tato událost o poznání větší divočina. 

První slavnostní večer se uskutečnil dne 25. února 1994 v pražské Lucerně a televize ho odvysílala ze záznamu teprve o den později. Zakladatel cen, režisér Petr Vachler,  tehdy vymyslel podobu ceremoniálu, který tehdy uváděla moderátorská dvojice Roman Holý a Miloš Kohout.

Tato dvojka v době vzniku Lvů uváděla pořad Kinobox, který byl ovšem spíše humorného ladění. “Bylo to velice stresující a zároveň zábavné," zavzpomínal po letech Roman Holý na první Lvy. Jeho kolega prý tehdy navíc zapomněl vše, co měl připraveno, a to již ve chvíli, kdy se jeho noha poprvé dotkla jeviště. 

Humor na hraně trapnosti

Styl, s jakým moderovali zmíněný filmový magazín, tehdy udával také tón dnes velmi prestižní filmové ceny. Humor to byl velmi na hraně, dnes bychom řekli, že devadesátkového stylu, a tak nebyla nouze o okamžiky, které neměly daleko do trapnosti.

První České lvy bezkonkurenčně ovládl dnes již kultovní snímek Šakalí léta režiséra Jana Hřebejka. Tehdy byl oceněn celkem pěti skleněnými soškami, a to za nejlepší film, režii, hudbu, a nejlepšího herce, kterým se stal Josef Abrhám. Pátou sošku pak získal od diváků časopisu Cinema. 

Protože se tehdy soutěžilo pouze v devíti kategoriích, bylo to jasné vítězství. V roce 1993 ale bylo natočeno jen devatenáct filmů, a tak byla konkurence menší, než jakou známe dnes. 

Zdroj: Youtube

O výsledcích rozhodovala porota, skládající se ze stovky členů. Česká filmová a televizní akademie, které tato milá povinnost připadá nyní vznikla totiž až o dva roky později. V tu dobu se navíc neudělovaly žádné nominace.

Nejlepší herečkou se tehdy stala Jiřina Bohdalová, a to za svou roli v pohádce Nesmrtelná teta, která dodnes patří k těm nejpopulárnějším. Udělovány ovšem nebyly pouze ocenění pozitivní. 

Speciální kategorií totiž tehdy byl ještě Plyšový lev. Jednalo se o jakousi obdobu Zlaté maliny, tedy anticeny pro nejhorší natočený film roku. Na prvních Lvech toto nelichotivé ocenění připadlo filmu Kanárská spojka. 

Cena pro nejhorší film dnes již neexistuje

V pozdějších letech bylo ještě několikrát uděleno, a to snímkům Ještě větší blbec, než jsme doufali, Divoké pivo a Už. Jeho režisér Zdeněk Tyc si plyšáka jako jediný přišel vyzvednout osobně a byl na něj přitom tak žalostný pohled, že se v dalších letech organizátoři rozhodli anticenu udělovat separátně od lesku a slávy Lvů. V roce 2008 byla tato posměšná kategorie zcela zrušena. 

Letošní Lvy moderoval Marek Eben, který patří mezi nejoblíbenější české moderátory. Nejvíce nominací si tentokrát odnesl film Bratři, který se týká odbojové skupiny kolem stále kontroverzních bratří Mašínů. Snímek nakonec proměnil pouze jednu nominaci a stal se tak nejlepším filmem roku.

Nejlepším hercem se letos stal Kryštof Hádek ve filmu Volha. Jeho ženským protějškem pak tentokrát je Simona Peková, která si zahrála ve snímku o poněkud komplikovaných rodinných vztazích Přišla v noci.

Související články