Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

MicroLED televize TCL X11H Max na 163" přináší téměř 25 milionů diod

11.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
MicroLED televize TCL X11H Max na 163" přináší téměř 25 milionů diod
Společnost TCL představila zajímavou televizi X11H Max. Jde o model s panelem MicroLED, každý pixel je tak tvořen trojicí samostatných diod typu LED. Navíc jde o opravdu obří 163" obrazovku.
Čínská společnost TCL prodává své produkty i u nás, nicméně zatím jen pro Čínu si vyhradila vskutku velmi zajímavou televizi X11H Max. Produktem jejího vývoje je totiž nová obří televize typu MicroLED. Tato technologie je alternativou k OLED, která má stále své neduhy, kvůli kterým se nerozšiřuje tak rychle, jak by si asi mnozí přáli. Zatímco u LCD máme tekuté krystaly a větší nebo menší množství zón pro podsvícení, MicroLED má každý pixel tvořený samostatnými 3 LED. Dosahuje tak extrémního kontrastu jako OLED, netrpí však na jeho typické vypalování obrazu. Tato televize má rozlišení 4K (3840×2160 pixelů), což znamená, že tu máme 8,3 milionu pixelů, a poněvadž je každý tvořen třemi diodami, celkem je tu téměř 25 milionů LED.
 
Tato televize má obří úhlopříčku 163", což znamená 414 cm. Dosahuje maximálního jasu 10.000 nitů (v XDR) a už v základnu nabídne zvuk typu 6.2.2 (s možností rozšíření na 7.1.4). Chlubit se má také extrémně krátkými odezvami, které nejsou v typickém řádu milisekund (LCD) nebo desítek/stovek nanosekund (OLED), ale jednotek nanosekund. Pokud jde o životnost, ta má činit 100 tisíc hodin, což je cca 4200 dní, tedy zhruba 11-12 let aktivního používání.
 
Jde o opravdu prémiový produkt, takže jeho cena činí 799.999 čínských juanů (2,6 mil. Kč v kurzovém přepočtu, což by v případě, že by se dostala i k nám, mohlo znamenat cenu tak kolem 4-5 mil. Kč).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.