logo-ucimse.cz
obl?ben? přidat k oblíbeným
zprávy |jazykové vzdělávání |profesní vzdělávání |informační gramotnost |soft skills |EU fondy |návody |celoživotní učení |přijímací řízení |zájmové vzdělávání |
učímse.cz > celoživotní učení > První mikrocertifikáty na UK udělil Ústav jazykové a odborné přípravy
Získej bonus s novým účtem

První mikrocertifikáty na UK udělil Ústav jazykové a odborné přípravy

redakce - 05. 03. 2024

Rozšířit a doplnit si vzdělání i nad rámec svého studia nebo po jeho absolvování. To je hlavní myšlenkou certifikovaného vzdělávání, které iniciovala Evropská komise. Úspěšní absolventi takových kurzů pak získají nový druh osvědčení – mikrocertifikát, který zvýší jejich konkurenceschopnost na pracovním trhu. Prvních čtrnáct mikrocertifikátu na UK udělil 25. ledna Ústav jazykové a odborné přípravy UK

Vůbec první mikrocertifikáty udělované na UK zamířily ke čtrnácti absolventům kurzu Čeština pro akademické prostředí, který pořádá Ústav jazykové a odborné přípravy UK (ÚJOP UK). S mikrocertifikátem absolventi současně získali osm kreditů.

Kurz se 135 hodinami kontaktní výuky nabízí možnost docílit ovládnutí základů jazyka se specifickým zaměřením na studenty. Ačkoli studující neusilují o složení obecné certifikované zkoušky na úrovni A1 nebo A2 (CCE), mohou dosáhnout znalostí na pomezí těchto dvou úrovní, což doloží získaný mikrocertifikát. V mnohojazyčné Evropě se budou tedy moci prokázat deklarovanou bazální znalostí dalšího jazyka.

„Udělení prvních mikrocertifikátů na UK považuji za další významný krok v zavádění mikrocertifikátů v České republice. UK plánuje umožnit získání celé řady mikrocertifikátů v různých oblastech, které otevře nejen pro studenty UK, ale také pro studenty jakýchkoliv jiných vysokých škol, tedy pro zájemce přicházející zvenku, kteří kurzy budou absolvovat v rámci svého celoživotního vzdělávání,“ zdůraznila rektorka UK Milena Králíčková.

Její slova pak potvrdila také prorektorka pro studijní záležitosti UK Markéta Martínková. „Díky mikrocertifikátům bude takto dosažené vzdělání uznatelné nejen v českém, ale postupně i v evropském akademickém prostředí a bude přidanou hodnotou na pracovním trhu. Tento trend, který iniciovala Evropská komise, zaručí absolventům trvalou konkurenceschopnost na trhu práce,“ podotkla.

Podmínky pro získání mikrocertifikátu

V případě kurzu Čeština pro akademické prostředí se jedná o tzv. integrovaný mikrocertifikát sestávající ze dvou základních modulů. Prvním modulem je třítýdenní intenzivní výuka češtiny, primárně připravená pro přijíždějící zahraniční studenty v rámci programu Erasmus+. V zimním semestru akademického roku 2023/2024 o ni byl rekordní zájem. Tři týdny se intenzivně zdokonalovalo v základech češtiny 220 studentů ze třiceti čtyř zemí světa.

Pilotní skupina čtyřiadvaceti studentů se následně rozhodla pokračovat v navazujícím semestrálním kurzu, který je druhým modulem vedoucím k zisku certifikátu, čtrnáct z nich ho úspěšně dokončilo, zvládlo složit závěrečnou zkoušku a získalo mikrocertifikát. Stali se tak prvními absolventy s mikrocertifikátem na UK. Pocházejí přitom z pěti evropských zemí – Francie, Německa, Nizozemska, Polska a Rakouska.

Kurz však není určen pouze pro studenty Erasmus+, ale i pro zájemce z řad studentů a studentek UK nebo pro veřejnost s žádnou nebo nízkou znalostí češtiny, jak podotkla ředitelka ÚJOP UK Dana Hůlková Nývltová.

„Právě propojení akademické a veřejné sféry je přidanou hodnotou instituce mikrocertifikátů, protože je mohou získávat jak současní studenti akreditovaných studijních programů, tak zájemci z řad veřejnosti, ti, kdo se chtějí něco nového naučit nebo si rozšířit znalosti v daných oblastech či kvalifikaci. Dobrou zprávou pro studenty i vyučující bylo nedávné rozhodnutí Rady pro vnitřní hodnocení schválit další dva micro-credential kurzy pro náš ústav,“ říká Dana Hůlková Nývltová.

Cesta nejen k akademickému úspěchu

Na konci září začnou hned dva kurzy – Dvousemestrální metodický kurz k výuce češtiny jako cizího jazyka a Semestrální metodický kurz k výuce češtiny jako cizího jazyka (on-line kurz). Oba kurzy určené nejen tuzemským i zahraničním učitelům češtiny, ale i studentům bohemistiky, jsou zakončené mezinárodně platným certifikátem o absolvování. Všechny tři mikrocertifikace získal ÚJOP UK na maximální možnou dobu deseti let.

Mikrocertifikáty nabízejí možnost provázanosti vybraných kurzů či předmětů z akreditovaných studijních programů a vybraných kurzů celoživotního vzdělávání, které obstojí v procesu schvalování Radou pro vnitřní hodnocení UK. V tom se uplatňuje třetí role univerzity a moderní možnost trvalého vzdělávání v měnícím se světě.








listvyhledávání

listreklama

pracovník v sociálních službách, povinný kurz pro vás
listpersonalista.com



listzajímavosti odjinud

MDŽ 2024: Výstava Praha feministická. Místa, kde se psala historie.

Srdečně zveme na výstavu “Praha feministická. Místa, kde se psala historie”. Bude zahájena vernisáží v předvečer MDŽ, ve čtvrtek 7... více

Průzkum ukázal, že lidé milují nákupní centra - developeři musí myslet především na dopravní dostupnost

Advokátní kancelář Taylor Wessing si nechala zpracovat průzkum, který se týkal obliby nákupních center a důvodů, proč je právě nej... více

Obavy z „elektrosmogu“ v domácnosti nejsou na místě, určitá opatrnost však ano

Škodlivý vliv elektromagnetického záření z elektrických rozvodů a domácích elektrospotřebičů na lidské zdraví, který se nepřesně o... více

Souboj elektřiny a vodíku: Zvítězí technologie, která se dříve zbaví provozních omezení

I když je elektromobilita aktuálně nejdůležitějším trendem v automobilovém průmyslu, budoucnost možná patří vodíkovým palivovým čl... více
listnejčtenější články

listučímse.cz doporučuje
Výpočet čisté mzdy 2024
Jaké jsou změny v roce 2024 ve výpočtu čisté mzdy? Víte, kolik budete brát? Nechte si mzdu výpočítat naší kalkulačkou.
www.mzdova-kalkulacka-2024.cz
Výpočet nemocenské
Víte, kolik budete brát, když budete stonat? Pro výpočet zdarma klikněte zde.
www.vypocet-nemocenske.cz
Seznam všech škol v ČR
Největší databáze škol v ČR, která obsahuje velice populární a přehledný seznam všech středních škol, ale i jiných.
www.seznamskol.eu


listčtenáři doporučují