Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Liverpool měl kopat penaltu, posila West Hamu se potřebuje chytit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetahovaná o titul v anglické fotbalové Premier League zůstává po remíze Liverpoolu s Manchesterem City (1:1) otevřená. Bývalý fotbalový reprezentant Daniel Pudil šlágr ve svém pravidelném komentáři pro Sport.cz rozebírá, stejně jako utkání West Hamu s Burnley (2:2) a Aston Villy s Tottenhamem (0:4).

Foto: Sport.cz s využitím Sport.cz/ČTK/AP

Jeremy Doku z Manchesteru City a jeho zákrok na Alexise Mac Allistera

Článek

„Minulý týden jsem seděl s kustodem Arsenalu, se kterým se znám z angažmá ve Watfordu. Bavili jsme se mimo jiné o zápase Liverpoolu s Manchesterem City. Říkal mi, že by bylo nejlepší, kdyby tohle utkání skončilo remízou a oni ta svá zvládli. Přesně to se stalo, takže Arsenal je jediný, kdo se po víkendu v boji o titul raduje.

Začnu od konce, zákrokem Jéremyho Dokua na Alexise Mac Allistera, který se hodně řeší. Ten střet jsem si několikrát pouštěl, bylo to hodně sporné, podle mě to měla být penalta. Doku šel do souboje nešikovně, měl nohu vysoko, balon prakticky netrefil. Kdyby se tohle stalo někde na půlce, rozhodčí určitě pískne faul a nikdo se ničemu nediví. Nevím, proč se tak nezachoval i v tomto případě.

Zaznamenal jsem na tu situaci spoustu názorů. Docela se divím, že hodně expertů a bývalých uznávaných hráčů souhlasí s rozhodnutím, že se penalta nepískala. Verdikt sudího chápou. Patří mezi ně například Jamie Carragher, hráč se slavnou liverpoolskou minulostí. To mě překvapuje.

Samotný zápas měl kvalitu. Čekal jsem, že padne víc branek, ale všichni věděli, že se hraje o dost. Každá ztráta už teď bude v boji o titul velkou komplikací. Nikdo nechtěl prohrát, což se na průběhu utkání projevilo, ale tempo a náboj mělo obrovské. City neprospělo, že Kevin De Bruyne byl střídán už v 70. minutě, jeho kreativita pak týmu chyběla.

Liverpool hraje v poslední době opravdu dobře. Přijde mi, že i kvůli tomu, že má hodně zraněných, se uvolnil. Řada lidí asi čekala, že Reds budou ztrácet a možná z bitvy o první místo odpadnou, ale vypadá to, že ze sebe shodili nervozitu. Hrají lehce. Přijde mi, že si zápasy užívají a chtějí pro trenéra Jürgena Kloppa udělat historickou sezonu. Na hřišti je to hodně vidět.

Poznala to předtím i Sparta. V Evropské lize nehrála špatně, ale pykala za chyby. Liverpool byl efektivní, odveta bude formalitou. Klopp sestavu ani moc neprotočil. Z vlastní zkušenosti vím, že když hrajete a vyhráváte, síly vždycky najdete a máte jich dost. Na každý zápase se těšíte, roste vám sebevědomí. V takhle nabitém programu toho stejně moc nenatrénujete, věnujete se spíš regeneraci. Chcete hrát. To je přesně případ Liverpoolu. A počítá se každá trofej.

Jsem zvědavý, jak bude Premier League pokračovat. Hned po reprezentační pauze se bude hrát utkání mezi Manchesterem City a Arsenalem. Tenhle zápas může hodně napovědět. Na Arsenalu vidím, že jim vyhovuje, když proti nim soupeři chtějí hrát fotbal. Kombinační silou dokážou soupeře rozebrat a dávat góly. Musejí si dát pozor na defenzivu. Občas udělá někdo fatální chybu, jako naposledy brankář Aaron Ramsdale, na druhou stranu pak mužstvo i podržel.

Oceňuji, jak se West Ham vrátil do zápasu s Burnley. Prohrával o poločase 0:2, o přestávce udělal dvě změny v sestavě a málem ještě vyhrál. S bodem s předposledním týmem tabulky nemohou být Kladiváři spokojení, ale v prvním poločase se trápili. Ve druhém to byla úplně jiná jízda, Vláďa Coufal trefil břevno, když mu byl sražen centr, Danny Ings dal ještě gól z těsného ofsajdu, také trefil břevno. Málem to otočili.

Čeští hráči Vláďa Coufal a Tomáš Souček hráli celý zápas. Je dobře, že když o poločase trenér David Moyes střídal, nešel dolů ani jeden z nich. Moyes jim věřil, zřejmě doufal, že týmu můžou pořád pomoct, což se ve druhé půli potvrdilo. Kdyby měl Cuf štěstí, mohl se zapsat do zápasu ještě výrazněji, ale svými náběhy dokázal na soupeře zase zatlačit. Tomáš je platný svým důrazem, silou v soubojích, dokáže udělat humbuk ve vápně soupeře.

Naopak záložník Kalvin Phillips byl vystřídán už o poločase, není v jednoduché situaci. Do West Hamu přicházel z Manchesteru City, čekalo se, že dodá přínos. Ale zatím to tak vůbec není. Střídá, dělá chyby, nemá sebevědomí jako v Leedsu, kdy to na něm stálo. Od přestupu do City se mu nedaří. Potřebuje se chytit. Možná už vyhlíží, až bude konec sezony, aby se dal psychicky dohromady, zamakal na sobě a odrazil se zpátky nahoru. Uvidíme, kde od léta bude. Jestli ve West Hamu, City, nebo jinde.

Tottenham vyhrál vysoko 4:0 na Aston Ville. Ještě v prvním poločase se odehrála sporná situace, kdy podle mě mohla Aston Villa kopat penaltu, zákrok Mickyho van de Vena na Ollieho Watkinse mi přišel velmi podezřelý. Balonu se moc nedotkl, bylo to divné.

Tottenham pak dal na začátku druhé půle dva góly a následoval zkrat kapitána domácích Johna McGinna. Podle mě situaci v hlavě trochu neunesl. Měl rudo před očima, vlétl do souboje v obrovské rychlosti, vůbec nechtěl trefit balon, ale vzal Destiny Udogieho přes párky. Intenzita byla obrovská, musel dostat červenou kartu.

Když to sám viděl, musel si říct, že je blbec. Rozumím, když se hráči třeba v tvrdém, ale férovém souboji o míč trochu pokopou, ale tohle počínání bylo za hranou. Připravil Aston Villu o naději s výsledkem ještě něco udělat. Počítám, že dostane trest minimálně na tři zápasy, možná by měl dostat i pokutu. Zbytek zápasu byl už jen o tom, kolik Aston Villa ještě dostane gólů. Byly dva.

Tottenhamu pomáhá, že má zase kompletní ofenzivní trojici James Maddison – Heung-Min Son – Dejan Kulusevski. Bylo cítit, když se Maddison zranil a Son odjel na asijský šampionát. Teď jim to zase začíná klapat, daří se i Brennanu Johnsonovi. Maddison se dostává zpátky do tempa, jeho návrat je pro tým spásou.“

Měl podle vás kopat Liverpool proti Manchesteru City penaltu po zákroku Dokua na Mac Allistera?
Ano
82,7 %
Ne
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 486 čtenářů.

Reklama