Hlavní obsah
Sport

Facka jako Plzeň! Kouzlo i glanc Sparty byly pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Daniel Ulrich/Žongl

Sparta v nedělním ligovém šlágru dostala nařezáno, co se do ní vešlo. Proti rozjeté Viktorii Plzeň jí nepomohlo vůbec nic a ztratila kvůli čtyřem banánům v síti své kouzlo i glanc. Nic se neděje? Nebo děje a tutlá se to?

Článek

Nedělní part v Plzni odehrála Sparta hanebně. Mdle a bez lásky. Skoro to vypadalo, že se pár chlapíků v replikách rudých dresů šlo vyprdět do Stromovky (pardon, do Štruncových sadů). Bezkrevně a bez zápachu, oproti plzeňskému nadšení. To snad ani jinak skončit nemohlo. Sparta tak podruhé v minulém týdnu padla a zřejmě s nostalgií vzpomíná na dvojzápas s Galatasaray, kdy se z ní mohli média pominout. Nejen média, ale třeba i tchán Vízek. Jenže, kdeže „loňské“ sněhy jsou. Houstone, Sparta má problém!

Nebylo příliš změn v sestavě?

Trenér Priske sestavu po Liverpoolu opět řádně protočil a udělal hned sedm změn. Nejčastější otázka ve sparťanském hejnu na stadionu v Plzni tedy byla: je to málo, nebo moc? Ani jedno, ani druhé. Trenér Priske při náročném programu sestavu pravidelně okysličuje. Po tom jsme všichni volali: silná lavička a rotace. Bohužel, rotace zůstala, ale lavička na zdolání Plzně neměla. A to se přitom nejedná o žádné chcípáčky. V jiných ligových týmech by sparťanští náhradníci hráli prim. Otázka by tedy měla být postavena spíše jinak.

Proč trenér Priske šetřil hráče před Liverpoolem?

Utkání v Anglii je už jenom o cti a pěkném výletu na Anfield Road. Že by Sparta přece jen přes giganta proklouzla dál, to je i pro zarytého fanouška myslím věc nemožná. A řeči o tom, že „je to kulatý“, nebo že „fotbal nemá logiku“, si nechte od cesty. V případě postupu Liverpoolu je už hotovo. A bylo už v Praze.

Pak se tedy logicky budu šťourat v tom, proč si Brian Priske nenechal sestavové veletoče do Anglie. Třeba takový Ševčík by mu byl za fleka na place možná vděčný (moment, ví vůbec Brian, že ho má v kádru?). Přece jen se hrálo v Plzni a že by její hráči byli nějaká ořezávátka, o tom se asi přít nebudeme. A šlo o dost. Třeba o náskok v čele ligy, nebo o mustr na Plzeňáky v předpokládaném finále MOL Cupu a vůbec, o pohodu do rudých řad. Vezmeme-li to čistě statisticky: ze dvou posledních ligových mačů má Sparta jeden bod a skóre 0:4. A masochisticky dodávám, z posledních tří soutěžních utkání mají letenští jeden bod a skóre 1:9! To na pohodu nevypadá. Houstone, Sparta má problém!

Prokaučovali to rádcové, neprokaučovali?

Ano, prokaučovali! Nejpozději už v poločase muselo být i šatnáři na Letné (ať jsme genderově vyvážení) jasno, že je něco špatně a že se to něco musí změnit. Ok, Filip Panák nehrál zrovínka výstavní zápas, jenže koho za něj, že? Sörensen zraněn, Vydra (stále) neotřískán a zbytek byl na place. A že by obrana podala bůhvíjaký výkon, ze kterého by srdce plesalo? Aha, viz předchozí statistiky. A kápo Krejčí je obranně jaksi už delší dobu mimo. Tedy minimálně si neodpustí alespoň jednu mindu v zápase.

V neděli to byla však záloha, jenž se vůbec nepotkala se zápasem. Ani Sadílek, ani Ryneš, ani Laci a už vůbec ne Wiesner se na nadšení domácích nechytali. Ale kdo to mohl tušit, že Plzeň bude chtít vyhrát. Ty svatá prostoto!

Útok byl tím pádem na pastvě. Ačkoli se snažil, z ho*na bič neupleteš. Apropos, vystřelila v Plzni Sparta na branku? Jestli jen jednou, tak to asi bude chtít trénovat na tréninku střelbu, protože podobně to měla v domácím zápase se Slávií. Oba celky dokázaly letenský vychvalovaný trojzubec zkrotit do podoby neškodných beránků. Nesmrdí to už problémem? Nebo to tu ještě zavání samochválou?

A pak tu máme zlatý hřeb večera, brankáře Vindahla. Vyloženě nezklamal, ovšem vyloženě nepodržel. Nechytil nic navíc a neukázal tak nic (kromě skvělé hry nohama), co by sociálky opravňovalo k tomu, aby se na nich přestalo vzdychat po Kovářovi blahé paměti. Jisto je jedno, Dán ve sparťanské brance neprožívá zrovna moc povedené období. To, jak vyrazil míč před Chorého, tesat do kamene!

Přišli náhradníci včas? A není těch červených ještě málo?

Náhradníci přišli pozdě, v době, kdy už byla Plzeň v neutuchajícím laufu. Nemohli nic změnit, ani kdyby se rozkrájeli. Hlavně však přišli do nervově značně rozhozené letenské sestavy, kterou ještě oslabil kapitán Krejčí, tramtadááá, další sparťanskou červenou kartou v sezoně. Už jsem je přestal počítat. Ty karty… a řekl bych, Houstone, Sparta má problém.

Druhá žlutá pro Krejčího oprávněná? Vyberte si!

Rozhodčí Černý ji kapitánovi ukázal po zákroku na Chorého. Jistě se nebudeme přít o to, že si Krejda v neděli musel připadat jako na plzeňském kolotoči. V něm se zejména vyžíval Chorý a inkriminovaný faul na sebe notně doprovodil skřeky a posunky, aby bylo rozhodčímu jasné, že to byl kriminální faul. A Dalibor Černý vskutku přemýšlel jen chvilku a poté tasil. Krejčí ven a stadion ve Štruncových sadech se mohl zvencnout. Cesta ke třem bodům byla „umetena“.

Kdo faul viděl, a teď ruku na srdce, tuší, že karta je minimálně sporná. V podobném duchu se nesl i koment Komise rozhodčích: „Z hlediska udělení osobního trestu šlo o hraniční situaci.“ Cože? Jak tomu mám rozumět? Tak bylo to na žlutou, nebo ne? Mám to tedy pochňápat tak, že nesympaťák Krejčí dostal žluťáka proto, že to chtěl pan Černý? Chorý? Koubek? Šádek? Na druhou stranu, v nedělním rozpoložení Sparty šlo stejně o prd. A Černý je ošklivé káčátko.

Tak má Sparta problém nebo ne? No, Houstone!?

Má. Sparta by si minimálně měla sundat růžové brýle a pokrotit bezbřehý optimismus (stále jsme první, to se už nebude/nesmí opakovat). A hlavně, začít přemýšlet nad tím, že už dva (tři) mančafty v řadě ji nachytaly na švestkách a sundaly ji ze stromu dolů. Obrana už není tak pevná, jak bychom si chtěli namlouvat, záloha také nemívá své dny (zvláště, když nehrají ti top) a útok začíná být impotentní. Suma sumárum, že by krizička? Brian Priske podobné dotazy v neděli nervózně odvracel. Ovšem řeč těla sparťanských hráčů na hřišti, a té my odborníci od klandru hovíme, mluvila o něčem jiném. Sparta se musí vzpamatovat.

Byla Plzeň tak skvělá?

No, byla hodně nadšená a kvalitní. Na druhou stranu, kdyby Sparta zopakovala výkon z dvojzápasu proti Galasataray, asi bychom dnes nečetli a neslyšeli oslavné halekání na trenéra Koubka, hráče Šulce a Chorého, jak to letenským nandali. Podle mediálního mustru mi ještě chybí doporučování plzeňského kouče k reprezentaci (aha, my už trenéra repre máme) a prosazování „jedinečných“ borců z Plzně do jejího základu. Ne, že by si to nezasloužili, ale jak říkám a píšu… kdyby Sparta zopakovala… prrrr, kdyby byly v pr*deli ryby… a tak dále. Viktoria si vyhrát prostě zasloužila. Tečka. Byla lepší! (kacířsky: plzeňáci, dovedete takovýto výkon také proti Slavii?)

A takhle jsem to viděl já. Tak nějak se už těším na Hradec. Spíš než na výlet na Anfield Road.

Petr Horký alias Zuřivý Sparťan

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz