Růst maloobchodních tržeb v Česku zrychlil. Meziročně vystoupal na 2,4 procenta

Tržby v maloobchodě v Česku v lednu podruhé po sobě meziročně stouply, růst zrychlil na 2,4 procenta z prosincových 1,2 procenta. Meziměsíčně se tržby bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel zvýšily o rovné procento. Vyplývá to z údajů, které v úterý na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prosinci tržby meziročně vzrostly poprvé po 19 měsících poklesu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kmb_4482_230529-114245_kth.jpg

Ve srovnání s prosincem tržby za potraviny vzrostly o dvě procenta (ilustrační foto) | Foto: Miloslav Hamřík | Zdroj: Český rozhlas

Na lednovém meziročním růstu tržeb se podílel prodej nepotravinářského zboží, pohonných hmot i potravin, uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová. „Tržby za potraviny zaznamenaly v lednu meziroční růst po 20 měsících poklesu. K růstu maloobchodních tržeb nejvíce přispěl prodej prostřednictvím internetu,“ dodala.

Takto příznivý vývoj jsem neočekával, hodnotí ekonom Zahradník vývoj inflace v Česku

Číst článek

Za nepotravinářské zboží tržby proti loňskému lednu vzrostly o čtyři procenta, za pohonné hmoty o 2,3 procenta a za potraviny o 0,4 procenta.

Internetovým a zásilkovým obchodům tržby v lednu meziročně stouply o 13,2 procenta. Specializované prodejny s kosmetickými a toaletními výrobky proti loňskému lednu utržily o 14,5 procenta víc, obchody s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 8,9 procenta víc a prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 2,8 procenta víc.

„Naopak tržby klesly v prodejnách s výrobky pro domácnost o 6,6 procenta, s oděvy a obuví o 3,7 procenta a s počítačovým a komunikačním zařízením o 1,6 procenta,“ uvedl ČSÚ.

Nespecializované obchody s převahou potravin utržily meziročně o 1,1 procenta víc, naopak tržby ve specializovaných prodejnách potravin klesly o 5,7 procenta. V nespecializovaných obchodech s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 22,4 procenta.

Ve srovnání s prosincem tržby za potraviny vzrostly o dvě procenta. Za nepotravinářské zboží obchodníci v lednu utržili o půl procenta víc a za pohonné hmoty o 0,2 procenta víc.

Celkové číslo nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel. Tržby za ně se v lednu meziročně zvýšily o 3,3 procenta, meziměsíčně ale klesly o 0,2 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme