Hlavní obsah
Aktuální dění

Věřňovičtí se bouří: Fabriku za baráky nechceme! Chystají referendum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Libor Vlček

Restauraci U Bystroňů v Dolní Lutyni - Věřňovicích zaplnilo v neděli 10. března v podvečer téměř dvě stě převážně místních občanů, aby se domluvili na vytvoření referenda proti výstavbě obří továrny v sousedství jejich domovů.

Navrhnout Obecnímu zastupitelstvu Dolní Lutyně vyhlášení referenda a podpořit ho peticí se rozhodli obyvatelé místní časti Věřňovice. Chtějí se tím pokusit zabránit výstavbě gigantické továrny na polích a loukách v obci.

Článek

„Žádnou fabriku za baráky nechceme!“ znělo jednomyslně z úst rozhořčených Věřňovičanů, kterých se v neděli 10. března v podvečer vměstnalo do místní restaurace U Bystroňů téměř dvě stovky. Probrat možnosti účinné obrany s nimi přišli probrat starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek a radní Erik Wybraniec.

„Nejdůležitější pro nás je zachovat ptačí oblast a zónu čisté přírody,“ připomněla iniciátorka petice Lenka Černochová, na jakých argumentech by mělo být lidové hlasování postavené. Ve Věřňovicích žije přes šest set obyvatel, podporu mají i v Dolní Lutyni a okolních obcích, na petici bylo v neděli již téměř dvanáct set podpisů. Unikátní přírodní lokalita je domovem chráněných druhů živočichů, navíc je v záplavové oblasti a postavení továrny na rozloze až 280 hektarů znamená obrovskou dopravní zátěž. Lidé se pochopitelně obávají i o své zdraví. „Provoz až sedmi tisíc aut a ve vzduchu budeme dýchat výpary navíc i z lithia,“ upozornil zdejší usedlík David Porwolik.

Starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek se snažil místní přesvědčit, že stojí na jejich straně. „Budu bojovat za Dolní Lutyni a Věřňovice, ale nemohu zaručit úspěch,“ přiznal starosta, že boj proti státu a krajským zastupitelům nemusí dopadnout podle představ Věřňovických. „Argument, že to nechceme, protože se nám to nelíbí, neprojde,“ dodal Buzek, že je důležité postavit referendum na nezpochybnitelných důvodech negativních vlivů stavby. „Potřebujeme tuto lokalitu úplně vyjmout z územního plánu,“ doplnil starostu radní Wybraniec o důležitosti zabránit snaze zástupců Moravskoslezského kraje proměnit zmíněnou plochu v rozvojovou zónu a umožnit tak investorovi postavit továrnu za cca 200 miliard korun.

„Tak se třeba přivážeme ke stromům,“ zaznělo odhodlaně z řad bojovných občanů. Povzbudit je přišel místopředseda politického hnutí Referendum - Hlas lidu Petr Bílý. „Výsledek referenda je nejsilnější argument. Co si vy rozhodnete, to tady bude!“ prohlásil Bílý a dodal, že pokud by kraj ani vláda nerespektovali přání občanů, tak se mohou domoci spravedlnosti u Mezinárodního soudního dvora v nizozemském Haagu. Návrh místního referenda se budou snažit aktivisté z řad místních obyvatel předat zastupitelům Dolní Lutyně před jejich dubnovým zasedáním.

Stát míní umožnit na polích a pastvinách mezi Dolní Lutyní a Věřňovicemi blízko hranic s Polskem stavbu takzvané „gigafactory“ - továrny na výrobu baterií do elektroaut, údajně pro firmu Samsung. Zaměstnání by měla poskytnout několika tisícům lidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám