Tuzemský trh s prémiovým alkoholem se rozšiřuje o dalšího významného hráče. Do Česka vstupuje slovenský distributor Acan Premium Spirits, jeden z lídrů tamního trhu.

Na území našeho někdejšího federálního partnera zastupuje společnost přes dvě desítky značek. Mezi nimi například rumy a třtinové destiláty Piquero či Belizean Blue, vodku 9Mile nebo gin Big Kahuna.

Za jejich prodeje, přibližně kolem půl milionu lahví, loni utržila kolem osmi milionů eur, tedy v přepočtu zhruba 200 milionů korun.

Od vstupu na český trh si firma, již v roce 1997 založila skupinka milovníků kvalitních destilátů, slibuje dostat se dostat se do roku 2027 na 500 tisíc prodaných lahví, což je její aktuální bilance na Slovensku.

V současnosti Acan, což je v mayské mytologii označení pro boha alkoholu, přímo či nepřímo zásobuje více než 1 400 prodejních míst včetně e-shopů, gastronomických provozů a specializovaných bottleshopů.

„Tento rok je pro nás zlomový. Chceme využít lety nabyté zkušenosti a kontakty se zahraničními partnery, kteří nemají na českém trhu zastoupení, a obohatit tak tuzemskou nápojovou scénu o nové prémiové produkty,“ komentuje Andrej Slávik, spolumajitel společnosti, která se na Slovensku výrazně podílela na rozvoji značek Zacapa či Diplomático a mimo jiné provozuje e-shop alko90.

U nás chce Acan distributovat například třtinové destiláty Piquero a Coconut Cartel, rum Ron Cristóbal, Malecon či sběratelské unikáty z řady The Colours of Rum. Nabízí ale rovněž giny, vodky či tequily.

„Momentálně naše portfolio tvoří přes dvacet značek, postupně se však bude rozrůstat. Věříme, že ve střednědobém hledisku se v Česku dostaneme na stejná prodejní čísla, jaká v tuto chvíli evidujeme na Slovensku,“ přibližuje Martin Pučalík, někdejší obchodní ředitel Jan Becher – Pernod Ricard, jen má zdejší pobočku Acanu na starosti.