Dvořákova Praha v Roce české hudby připomíná nejen Smetanu a Dvořáka, ale i další slavné rodáky

Dirigent Jakub Hrůša v roli rezidenčního umělce, Česká filharmonie jako rezidenční těleso festivalu, světové orchestry v čele s Vídeňskými filharmoniky, slavní čeští jubilanti spolu s úspěšnými rodáky, vyvrcholení tříletého komorního projektu, návrat Marthy Argerich i velkolepý debut klavíristy Mao Fujity. To je v kostce program 17. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, který 6. září 2024 zahájí Violoncellový koncert h moll a Novosvětská symfonie Antonína Dvořáka. Orchestr Bamberských symfoniků bude řídit jejich šéfdirigent Jakub Hrůša, sólistou večera bude Julian Steckel.

Předprodej vstupenek začíná 12. března ve 12 hodin na www.dvorakovapraha.cz.

„Rok české hudby si letos připomeneme nejen dílem nejslavnějších českých jubilantů i ꓹnečtyřkových‘ autorů, ale dáme prostor i zdejším úspěšným rodákům, jako byli Gustav Mahler nebo Erich Wolfgang Korngold. Mahlerovi věnujeme speciální koncert spojených orchestrů České filharmonie a Bamberských symfoniků pod širým nebem, který bude řídit rezidenční umělec Dvořákovy Prahy 2024, ikona současného českého interpretačního umění světového formátu, dirigent Jakub Hrůša,“ uvádí ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon.

Vedle Bamberských symfoniků, které v Praze čekají celkem tři vystoupení, vévodí výčtu světových orchestrů Vídeňští filharmonikové s dirigentem Christianem Thielemannem (18. září). Do Prahy se 21. září rovněž vrací londýnská Academy of St Martin in the Fields, tentokrát se svým uměleckým vedoucím Joshuou Bellem, jenž se představí jako sólista ve Dvořákově Houslovém koncertu.

Spojeni Mahlerem, to je název open air koncertu Bamberských symfoniků a České filharmonie pod vedením Jakuba Hrůši 11. září na Výstavišti Praha. Tento speciální projekt u příležitosti Roku české hudby bude pomyslnou replikou světové premiéry Mahlerovy Sedmé symfonie v roce 1908. Pod taktovkou autora tehdy vystoupily orchestry České filharmonie a někdejšího Nového německého divadla v Praze, jehož členové po odsunu z Československa položili základy dnešních Bamberských symfoniků.

Oblíbená programová řada Opera in Concert nabídne 10. září koncertní provedení opery Mrtvé město, raného díla brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda. V roli hlavní hrdinky Marietty se představí litevská sopranistka Vida Miknevičiüté, postavu Paula ztvární německo-italský tenorista Roberto Saccà. Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK společně s dalšími sólisty a Pražským filharmonickým sborem bude řídit šéfdirigent pražských symfoniků Tomáš Brauner.

Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse chystá na 15. září Sedmou symfonii dalšího českého rodáka Jana Václava Kalivody spolu se zajímavou interpretací Dvořákova Klavírního koncertu: jako sólista na dobový nástroj se představí poslední vítěz Chopinovy soutěže ve Varšavě Eric Guo.

V rámci Dvořák Collection se letos uzavře tříletý komorní cyklus se smyčcovými kvartety Antonína Dvořáka pod kurátorstvím Pavel Haas Quartetu. Tradiční domácí soubory (Bennewitzovo, Sedláčkovo a Zemlinského kvarteto) doplní italský Cremona Quartet a americký Dover Quartet.

Festival v září nabídne tři klavírní recitály včetně vystoupení legendární Marthy Argerich 17. září ve Dvořákově síni. Partnerkou na pódiu jí bude italsko-německá pianistka Sophie Pacini.

Programová řada Pro budoucnost nabízí pestrou škálu koncertů a doprovodných akcí včetně finálového soutěžního kola Concertino Praga 2024 (14. září) a mistrovských kurzů komorní hudby se členy Vídeňských filharmoniků. Na Dvořákově Praze se letos uskuteční dvě světové premiéry a celý festival uzavře vystoupení České studentské filharmonie pod taktovkou Ingo Metzmachera.

Ani letos nebude chybět série podvečerních neformálních koncertů na Bořislavce, tedy v sídle hlavního mecenáše Dvořákovy Prahy, nadace Karel Komárek Family Foundation. Zatímco prostředí se nemění, čas začátku koncertů se posunul na 18. hodinu.

Tradiční Rodinný den se uskuteční 8. září v prostorách Anežského kláštera, odpolední rodinný koncert s Plzeňskou filharmonií v Betlémské kapli představí Antonína Dvořáka jako učitele.

„Festival letos nabízí mimořádně vysoký počet koncertů a doprovodných akcí – bezmála čtyři desítky. Spolu se zájmem diváků pro jeho úspěšné konání potřebujeme stabilní finanční zázemí. Velmi si proto vážíme nejen podpory našich mecenášů v čele s nadací Karel Komárek Family Foundation, ale také grantů poskytnutých ze strany ministerstva kultury a hlavního města Praha. Naše poděkování patří i sponzorům a mediálním partnerům Dvořákovy Prahy,“ uvádí ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář.

Zdroj: TZ
Foto: Dvořákova Praha (©archiv festivalu)

Podcast