Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

Ta myšlenka, že Rusko není agresor, ale jen si hájí své zájmy, není z hlavy nějakého pomatence, ale vyslovil ji předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) a místopředseda slovenského parlamentu Andrej Danko, čímž se lež a stupidita stávají výrazem aktuální slovenské politiky, respektive pokud je napadení suverénního státu a páchání válečných zločinů pouhou obhajobou vlastních zájmů, nejsou a nebyly ničím jiným žádné války a žádná válečná zvěrstva v historii.

Slyším a čtu od představitelů aktuální opozice a jejích obdivovatelů, jejichž řady utěšeně rostou, že jsou postoje české vlády proti proruské politice Slovenska nepřípustné, že je nepatřičné ochlazovat naše bratrské svazky jen proto, že většina Slováků, jejichž ústy mluví lidem zvolení představitelé, má jen jiný názor.  Mám pocit, jako bychom se v této souvislosti bavili o vkusu či názorech na nějaké banální téma, a ne o otázkách a definicích mezinárodního práva a o zcela obecných principech morálky a lidskosti.

Tyto skutečnosti jsou pro mne natolik znepokojivé, že se stále pokouším pochopit, co se to s většinou Slováků, Maďarů, ale i velkou částí našinců proboha stalo. Jak příslušníci civilizovaných národů, jejichž předci na vlastní kůži zažili kolaboraci svých vlád s nepřáteli a také pocítili, jak chutná „bratrská“ pomoc, a jak vliv domnělých osvoboditelů a přátel zdevastoval vazalské státy, jimiž se naše země staly, a to nejen ekonomicky, ale i morálně.

 Jak může někdo, a tím nemyslím prosťáčka po deseti pivech v hospodě, ale vrcholného politika v médiích, srovnávat guberniální poměry v předlistopadovém Československu s naším dobrovolným členstvím v EU? Jak může být srovnávána Varšavská smlouva a NATO? To jsme my, kteří jsme v těch dobách žili, ztratili vlastní paměť a národ jako celek přišel o svou paměť historickou? Cožpak si uvážlivý a přemýšlivý člověk může neuvědomovat ono zlo, které se už více jak sto let na území Ruska pouze metamorfuje a ohrožuje ne dokonalý, ale přesto stále demokratický svět?

Je možné, že se oni uvážliví a přemýšliví lidé stali v nějaké civilizované zemi menšinou, že nám zatemnil mozek strach, že jsou mnozí bez váhání ochotni vyměnit svá práva a svobody za pofiderní příslib nějakých existenčních záruk a lepšího žvance?  Opravdu jsme jako příslušníci vyspělých národů ochotni skočit na špek užvaněným populistům, kteří sledují pouze své zájmy, a občané jsou pro ně jen prostředkem k jejich naplnění? Nechce se mi tomu věřit, ale to, co vidím kolem sebe, není iluze zlého snu, ale je to realita.

Vojensky i ekonomicky silné Švédsko, které uniklo vlivu sovětského Ruska a profitovalo na své neutralitě během obou světových válek i v době poválečné, má z putinovského Ruska oprávněný strach, a tak upustilo od své vojenské neutrality a stalo se součástí Aliance. A postkomunistické státy, které zdaleka nemají skandinávskou životní úroveň a ekonomickou sílu možná jen kvůli tomu, že shodou okolností a na základě ruské imperiální politiky skončili ve sféře vlivu Sovětského svazu, nyní spekulují o tom, není-li lepší se od Západu distancovat a se zločinným putinovským režimem se nějak dohodnout.

Kdybych se všemi svými blízkými sledoval tuto situaci z Marsu, řekl bych: „Dobře vám tak, nestačilo vám těch čtyřicet let nesvobody, tak si to vyžerte znova!“ Jenomže nejsem vesmírným pozorovatelem, ale součástí lidstva, které řeší dilema, v jakém světě budou žít naše děti a vnoučata. Velká část Ukrajinců, stejně jako občanů pobaltských a dalších republik bývalého Svazu, nechce už nikdy být součástí Ruska. Slováci a Maďaři se počínají chovat tak, jako by jim to snad ani nevadilo. Myslím si, že by rychle prozřeli, ale ve své malověrnosti si to asi nechtějí přiznat a už brzo může být pozdě.  

Autor: Jiří Turner | úterý 12.3.2024 15:50 | karma článku: 45,09 | přečteno: 7410x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 21,25 | Přečteno: 522x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,78 | Přečteno: 946x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3555x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...