Kritizovat Slováky za sraz s Lavrovem? Pokrytectví, řekl Hrnčíř. Babišův e-mail mu nevadí

Jan Hrnčíř v Partii (25. 6. 2023)

K věci (72)

Pokud mají země diplomatické vztahy, je kritizování srazu šéfů diplomacie pokrytecké, tvrdí poslanec Jan Hrnčíř (SPD) o invektivách na adresu slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára kvůli schůzce s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Místopředseda rozpočtového výboru v pořadu K věci na CNN Prima NEWS také označil za nezávadný e-mail předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, v němž opoziční lídr nevybíravě psal o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti).

Vývoj na ukrajinské frontě je podle Hrnčíře v patové situaci. „Představa, že by ukrajinské síly byly schopné ze země vyhnat výrazně silnější Rusko a vrátit se geopoliticky do doby před rokem 2014, je mylná. Bude tedy lepší jednat o nějakém smíru,“ řekl zákonodárce.

K TÉMATU: Fiala slíbil další stovky tisíc munice pro Ukrajinu. Mluvil i o naivních zaslepencích

Roztržka na poli česko-slovenské politiky po schůzce Blanára a Lavrova je podle Hrnčíře přehnaná.  „Pokud existují mezi státy diplomatické vztahy a sejdou se šéfové diplomacie, není nutné takové schůzky označovat za nepatřičné. Taková kritika mi přijde pokrytecká,“ prohlásil v pořadu K věci.

Aféra okolo e-mailu předsedy ANO, v němž nevybíravým způsobem psal o šéfovi resortu Lipavském, nechává Hrnčíře chladným.

„Vysvětloval celou věc tak, že chtěl mít proslov o posílání dětí do válečných konfliktů, proto prý padla otázka o dětech pana ministra. Sdělení mi nepřišlo až tak závadné,“ uvedl zákonodárce s tím, že jediné, co mu na slovech Babiše vadí, je hrubý slovník. Rovněž zmínil, že kauzu nevnímá jako dostatečný důvod k mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

V souvislosti s tím se zmínil i o veřejném vystupování předsedy SPD Tomia Okamury. „Jsem přesvědčen, že i on se snaží vystupovat kultivovaně, ovšem je pravda, že často podlehne emocím,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rovenský napráskal Babiše, měl by se omluvit, žádá Havlíček. Neuvěřitelné, žasl Skopeček

Tagy:
Ukrajina Andrej Babiš Jan Lipavský ANO 2011 Rusko Svoboda a přímá demokracie Jan Hrnčíř Sergej Viktorovič Lavrov