Moderní policejní vzdělávací zařízení v části areálu bývalých kasáren bylo slavnostně uvedeno do provozu

Symbolickým přestřižením pásky byl 12. března slavnostně zahájen provoz nového moderního policejního výcvikového a vzdělávacího zařízení, které vzniklo přestavbou části areálu bývalých kasáren na Žižkově v Kutné Hoře.

Spolu s minstrem vnitra Vítem Rakušanem, policejním prezidentem Martinem Vondráškem se slavnosti účastnil zástupce velvyslanectví norského království v Praze chargé d´affaires Per Øystein Vatne, náměstek policejního prezidenta pro lidské zdroje, informační a komunikační technologie a inovace David Fulka, představitelé města Kutné Hory, zástupci ministerstva vnitra, ministerstva financí, Policie ČR a další hosté.

Policejní prezident Martin Vondrášek považuje otevření tohoto vzdělávacího zařízení Policie ČR v Kutné Hoře, které je sedmým v republice, za významný krok ke zkvalitnění úrovně profesního vzdělávání příslušníků a zaměstnanců policie. „Účastníky všech vzdělávacích a výcvikových akcí budou nejen policisté, občanští zaměstnanci Policie ČR, ale i odborná veřejnost v podobě orgánů státní správy, územní samosprávy, neziskových organizací, ale též i akademických institucí včetně mezinárodních,“ konstatoval Martin Vondrášek s tím, že očekávaný přínos spočívá zejména v posílení a zefektivnění policejní spolupráce, policejních pravomocí v prevenci a boji proti trestné činnosti, zajištění bezpečnosti a ochrany lidských práv včetně zavedení nových prvků a poznatků z policejní praxe s mezinárodním přesahem.

Vít Rakušan využil příležitosti k tomu, aby poděkoval policistům za jejich práci. Věří, že tento objekt splňuje veškeré parametry k tomu, aby se tu mohly pořádat konference na vysoké mezinárodní úrovni. Ocenil, že objekt bude sloužit nejen k dalšímu profesnímu růstu policistů, ale bude k dispozici i místní samosprávě, státní správě atd.

Areálem účastníky slavnostního otevření provedl Pavel Trpišovský, ředitel vzdělávacího zařízení Pardubice, který je pověřen řízením policejního vzdělávacího zařízení v Kutné Hoře. To spadá organizačně pod Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy.

V areálu se nacházejí tři zrekonstruované budovy: budova A – školicí objekt s přednáškovými a počítačovými učebnami, budova B – ubytovací objekt pro účastníky vzdělávacích akcí, budova C – konferenční zasedací sál. „V areálu se nachází též multifunkční cvičební polygon s překážkovou dráhou splňující standard NATO,“ uvedla Petra Potočná, vrchní komisařka z Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy, vzdělávacího zařízení Kutná Hora, a dodala, že budova C je v provozu od července loňského roku. „Konferenční sál má kapacitu 96 míst a od loňského roku je využíván pro konání manažerských kurzů, nejrůznějších porad a workshopů či pro společné jednání česko-polských hlídek. Prozatím se jednalo o jednodenní aktivity, které tu budou nadále pokračovat společně s vícedenními kurzy,“ doplnila.

Ubytovací objekt, který je vybaven pokoji hotelového standardu, má tři nadzemní podlaží a disponuje kapacitou 90 lůžek. Každý pokoj má své vlastní hygienické zázemí a je určen pro dvě osoby. V každém patře je umístěná společenská místnost s kuchyňkou pro skupinové stravování a s klidovým TV koutem.

V budově A se nacházejí různě velké učebny s kapacitou pro 10 až 30 osob a rovněž kanceláře pro zaměstnance vzdělávacího zařízení. V budově jsou umístěny i ubytovací pokoje určené pro personál.

Jak dodala Petra Potočná, nejméně do konce letošního roku je již využití objektu naplněno, v některé dny se tam dokonce budou konat až tři kurzy současně. „Účastníci školení či kurzů budou nejen policisté a občanští zaměstnanci Policie ČR, ale i odborná veřejnost v podobě orgánů státní správy, neziskových organizací, akademických institucí včetně mezinárodní účasti a dalších,“ dodala Petra Potočná.

Celý projekt je financován z Norských fondů se spoluúčastí české strany v rámci rozpočtových finančních prostředků. Celkové náklady dosáhly částky 250 milionů korun. Policie ČR již v současné době předpokládá další rozvoj areálu z vlastních finančních zdrojů dle aktuálních potřeb profesního vzdělávání.

pra

 

Zavřít menu