Menu
JenProCestovatele
Asie

Arménie: Země křesťanských chrámů, hor, meruněk a pohostinných lidí

Států, které by měly tak starobylou, složitou a strastiplnou historii jako Arménie, na světě moc není. Pokud vás zajímají historické památky, různá kulturní specifika a především přírodní krásy jako hory a zelená údolí, cestování po Arménii si nepochybně užijete.

Hory, kostely, meruňky a přátelští obyvatelé

Tento zakavkazský stát je ideální příležitostí k aktivně strávené dovolené. Arménie je převážně hornatá, díky čemuž se stala oblíbeným místem příznivců trekování. Na své si však přijdou také ti, kteří nedají dopustit na poznávání pamětihodností a kulturních památek. Arménie má velmi dlouhou historii a kromě krásné přírody také neuvěřitelně bohaté kulturní dědictví.

Arménie byla první zemí, která kdy přijala křesťanství jako státní náboženství (kolem roku 300). Dodnes je arménská národní identita neodmyslitelně spjata s Arménskou apoštolskou církví, jež je vůbec nejstarší křesťanskou národní církví na světě a k níž se hlásí 95 % místního obyvatelstva. Celá země je poseta působivými kláštery a kostely, z nichž v podstatě každý stojí za návštěvu. Pokud se chystáte cestovat po Arménii, určitě vyrazte do klášterů Haghpat a Sanahin, které jsou součástí seznamu UNESCO. Další tipy na zajímavá místa v Arménii můžete vidět níže.

Co je pro Arménii dále typické, jsou meruňky, s nimiž se vzhledem k tradici jejich pěstování setkáte téměř na každém rohu. Pro Armény jsou meruňky již po staletí symbolem vítězství a národní identity. Ostatně i jedna z barev na arménské vlajce je meruňková.

Jednou z arménských zajímavostí je místní jazyk – arménština, která existuje minimálně od 6. století př. n. l. Za zmínku stojí také unikátní arménské písmo, které v 5. století n. l. vytvořil mnich, teolog a lingvista Mesrop Maštoc za účelem překladu Bible do arménštiny.

Život v Arménii není jednoduchý. Pokud se však někdy jako host ocitnete v arménské rodině, uvidíte bohatě prostřený stůl, na kterém najdete tradiční delikatesy včetně různých druhů masa a zeleninových jídel. Arméni jsou známí svou pohostinností a ochotou pomoci, můžete tedy očekávat například nabídku odvozu či místa k přespání.

Cesta do Arménie – víza a další potřebné doklady

Nejsnáze se lze do Arménie dostat letadlem, a to s přestupem buďto v Berlíně, nebo Bergamu. Mnoho cestovatelů případně volí let do sousední Gruzie, odkud lze do Arménie pohodlně dojet vlakem nebo autobusem.

Na cestu do Arménie nepotřebujete vízum, stačí platný cestovní pas, se kterým zde můžete zůstat až 180 dní.

Arménie a Ázerbájdžán – spor o Náhorní Karabach

Tzv. spor o Náhorní Karabach trvá již od poloviny 80. let minulého století a několikrát přešel ve válečný konflikt. Náhorní Karabach je území v Ázerbájdžánu obývané převážně Armény (z 95 %) a oba státy si na něj činí nárok. Roli zde samozřejmě hraje také fakt, že Arméni jsou křesťané a Ázerbájdžánci muslimové. Ačkoliv již bylo podepsáno několik dohod o příměří, spor Arménie s Ázerbájdžánem pokračuje dodnes.

Regulérní válku vedla Arménie s Ázerbájdžnem od února 1988 do května 1994. K oživení došlo v roce 2020, kdy se zde válčilo od září do listopadu. V září roku 2022 došlo v oblasti hranice mezi těmito státy k dalšímu ozbrojenému konfliktu, jehož součástí byly i útoky na civilní infrastrukturu.

Bezpečnost v Arménii

Vzhledem k výše popsané situaci je nutné se vyhýbat oblasti kolem hranice mezi Arménií a Ázerbájdžánem a několika dalším lokalitám, především Tavušské oblasti, oblastem Gegharkunik, Vayots Dzor a Syunik a vesnici Yeraskh. Kompletní informace týkající se bezpečnosti v Arménii jsou k nalezení na oficiálním portálu Ministerstva zahraničních věcí.

Počasí v Arménii

Arménie je velmi hornatá a je nutné počítat s někdy i významnými teplotními rozdíly v horách a nížinách napříč celou zemí.

Pro suché kontinentální klima, které v zemi panuje, jsou typická horká suchá léta a studené zimy. Nejstudenější je leden, kdy teploty klesají pod nulu, naopak nejteplejšími měsíci jsou červenec a srpen, kdy teploty dosahují v průměru 33 °C.

Arménská kuchyně

Arménská kuchyně je jedinečná a zůstává věrná tradici. Nabízí širokou škálu pokrmů, z nichž mnohé se připravují pomocí technik starých i tisíce let. Zároveň platí, že jednotlivá tradiční jídla se mohou v každém městě i vesnici trochu lišit.

V arménské kuchyni jsou patrné vlivy jak sousedních států, kterými jsou Turecko, Gruzie, Ázerbájdžán a Írán, tak obchodníků a dobyvatelů ze Středomoří, Blízkého východu a východní Evropy. Co je pro arménskou kuchyni typické, jsou čerstvé suroviny, které pokrmům dodávají nezaměnitelnou chuť.

Určitě ochutnejte tradiční pokrm dolma – mleté maso s rýží zabalené do vinných listů, cizrnové knedlíčky topik, vynikající chléb lavash, sušené hovězí maso basturma, kaši harisa, „arménskou pizzu“ lahmacun nebo kebab zvaný šašlik. Jako moučník si můžete dát například sladké pečivo gata nebo dýňový dezert ghapama.

Doprava v Arménii

V Arménii funguje systém veřejné dopravy zahrnující autobusy, taxi, minibusy (tzv. maršrutky) a vlaky. V hlavním městě Jerevanu lze využít také metro, jehož trasa měří něco málo přes 13 km. Mimo velká města může být dostupnost veřejné dopravy omezená, nicméně je zcela běžné v Arménii jezdit stopem. Pokud zvolíte tento způsob přepravy, počítejte s tím, že řidič bude očekávat drobný finanční příspěvek.

Historické památky a zajímavá místa v Arménii

A co všechno během cestování po Arménii navštívit? Jednou z možností je strávit několik prvních dní v hlavním městě Jerevanu a poté blíže prozkoumat přírodní krásy této jedinečné země. Níže můžete vidět tipy na konkrétní památky a další zajímavá místa.

Hlavní město Jerevan

Jerevan je hlavním a největším městem Arménie a také ideálním výchozím bodem pro každého, kdo chce zemi blíže poznat. V samotném městě se určitě projděte na Náměstí Republiky a k památníku vítězství SSSR ve druhé světové válce. Určitě nevynechejte ani památník arménské genocidy, který je odkazem na vyvražďování Arménů Turky v první polovině 20. století.

Jezero Sevan

Toto jezero se nachází v samém srdci Arménie a představuje jedno z nejhezčích míst celé země. Je obklopeno několika kláštery, z nichž nejpůsobivějším je Sevanavank. Na jezeře můžete vyzkoušet windsurfing, nebo se věnovat jen a pouze odpočinku na pláži. Občerstvení nabízejí místní restaurace a bistra.

Národní park Dilidžan

Milovníci krásných scenérií by si neměli nechat ujít návštěvu národního parku Dilidžan, který skýtá léčivé prameny a různé přírodní památky. Zároveň se tu nachází i pár památek kulturních, například kláštery Haghartsin, Gošavank, Juchtak Vank nebo Matosavank či kostel Achnabat.

Přírodní rezervace Shikahogh

Tato arménská přírodní rezervace je skutečně nedotčená, o čemž svědčí fakt, že některé její části zůstávají dodnes neprozkoumané. Její součástí jsou vodopády a další zajímavé přírodní úkazy a také se předpokládá, že je domovem méně obvyklých druhů zvířat – například levhartů, divokých koz či medvědů.

Klášter Noravank

Jak již bylo řečeno, kláštery jsou jedním z charakteristických znaků Arménie. Mezi ty, které rozhodně stojí za návštěvu, patří i Noravank, který byl postaven ve 13. století. Pojí se s ním legenda, jež praví, že klášter zachránil sám Bůh, když Arménii před stovkami let dobyli Mongolové.

Klášter Geghard

Geghard se nachází v překrásném údolí Azat, které bylo zařazeno na seznam světového dědictví UNESCO. Jeho historie sahá až do 4. století, ačkoliv hlavní kaple byla postavena až o několik staletí později. Představuje jednu z vůbec nejvýznamnějších křesťanských památek v Arménii.

Klášter Tatev

Tento klášter, který byl postaven v 9. století, najdete nedaleko stejnojmenné vesnice. Ve středověku se zde nacházela jedna z nejvýznamnějších arménských univerzit, jež velkou měrou přispěla k rozvoji vědy, náboženství i reprodukci knižních děl. Součástí kláštera jsou tři kostely a také lanovka, která je se svou délkou bezmála 6 km nejdelší nepřetržitou lanovkou na světě.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Arménie: Země křesťanských chrámů, hor, meruněk a pohostinných lidí