Musel dvakrát porazit rakovinu, a i proto svůj život žije, jak sám říká, rychle a zběsile. V poslední době se jeho jméno ve veřejném prostoru objevilo v souvislosti s novým projektem na nádraží Vyšehrad. Developer Milorad Mišković totiž v únoru dotáhl složitou akvizici chátrající památky, kterou konečně čeká nová budoucnost.

Mišković, který je v současnosti spolumajitelem společnosti Karlin Port Real Estate, plánuje nádraží zrekonstruovat, přistavět k němu dvě novostavby a zaplnit je mikrobyty. Zásadních a zajímavých počinů v developmentu má však rodák z Bělehradu za sebou o dost víc.

Je ostatně jednou ze zásadních postav pražského realitního trhu, která s ním byla vlastně od jeho vzniku. Vstupem do nejvyšší realitní ligy pro něj byl palác Myslbek, tedy jedna z prvních velkých kancelářských budov dokončených v centru Prahy po sametové revoluci, kde Mišković působil jako poradce investora.

Vydání Forbesu Zázrak

Spolu se Sergem Borensteinem a investorem Marcem Richem Mišković pak pod hlavičkou Karlín Group na přelomu milénia měnil Karlín ve vyhlášenou čtvrť, kterou je dnes, když do něj přivedl kapacity světové architektury včetně Ricarda Bofilla.

Coby poradce také radil významným českým developerům včetně například Radima Passera, jemuž v roce 1996 pomáhal s týmem JLL rozjet projekt BB Cefntra na pražské Brumlovce.

Teď Mišković plánuje stavět mikrobyty po celé Praze, nejen v projektu na nádraží Vyšehrad. „Chtěli bychom ve vybraných lokalitách, jako je Letná, Smíchov, Karlín, Praha 1 nebo Vinohrady, postavit zhruba 1500 malometrážních bytů,“ říká.

Foto Michael Tomeš

V rámci Karlin Port Real Estate pak pracuje na menších projektech v Praze 13, 17, v Modřanech nebo v Hostivaři a v Praze 2 má v plánu předělávat starou kancelářskou budovu na bytový dům.

A aktivní je i v zahraničí. Spolu s vlivným americkým právníkem Thomasem Samiim, který je další zásadní, ale zároveň neviditelnou postavou tuzemského trhu, připravuje Mišković například retail park mezi letištěm a centrem Bělehradu za zhruba 120 milionů eur.

Kromě vlastní developerské činnosti zůstává Mišković ad hoc i ve své poradenské roli. Například v loňském roce radil developerské společnosti Emaar Properties ze Spojených arabských emirátů při nákupu firmy Sunčani Hvar Nekretnine, která spravuje velkou část hotelů na chorvatském ostrově Hvar, od CPI Property Group Radovana Vítka.

„Role poradce je vždy něco jiného a většinou to bývá i velká výzva,“ říká Mišković, který je na realitním trhu známý jako člověk s dobrými kontakty.

V březnovém čísle Forbesu, které je aktuálně v prodeji, najdete velkou story muže, který o sobě říká, že rád překonává výzvy a že svůj život žije rychle a zběsile. Dozvíte se tam třeba to, jak se „Miško“ dokázal vyrovnat s tím, že musel dvakrát po sobě porazit rakovinu, nebo co mu vadí na pražském realitním trhu, který je podle něj zbytečně konzervativní.