Výročí 25 let? Na Václavském náměstí se demonstrovalo proti NATO

Zhruba dvě stovky občanů dnes na pražském Václavském náměstí demonstrovaly proti NATO na akci, kterou svolala KSČM společně s dalšími mírovými a protiválečnými organizacemi.

»KSČM trvale požaduje ukončení členství České republiky v NATO a účasti Armády České republiky na agresích, okupacích a intervencích NATO v zahraničí. Komunisté se staví proti soustavnému navyšování výdajů na zbrojení, probíhajícímu navíc v době bezohledných vládních sociálních škrtů, i proti miliardovým nákupům předražené a nepotřebné vojenské techniky například amerických stíhaček F-35. KSČM odsuzuje válečné přípravy, jako jsou například administrativní odvody do armády prosazované českým prezidentem Petrem Pavlem, i snahy o umístění vojsk USA na našem území,« uvedl místopředseda KSČM Milan Krajča, který se demonstrace osobně zúčastnil. Nechyběl například ani předseda České strany národně sociální Michal Klusáček, který se stejně jako Krajča objeví na společné vlastenecké kandidátce do Evropského parlamentu s názvem STAČILO!

Česká republika se stala členem Severoatlantické aliance 12. března 1999. Dnešní výročí si stát připomněl například dopoledním přeletem šesti vojenských letounů nad Českem a centrem Prahy nebo slavnostní akcí, při níž bývalý americký prezident Bill Clinton převzal od české hlavy státu Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Na několika místech se ale demonstrovalo i proti NATO. »Uplynulých 25 let jasně prokázalo, že členství v NATO je naprostém v rozporu nejen s objektivními zájmy České republiky a jejích obyvatel, ale i s oprávněnými snahami o mír u nás, v Evropě a ve světě. Za posledních 25 let NATO intervenovalo přímo, nebo podpořilo vojenskou intervenci v zemích Evropy, Blízkého a Středního východu, Afriky a Střední Asie. NATO a jeho členské státy zločinně bombardovaly Jugoslávii a jsou zodpovědné za destabilizaci, násilí a války v Afghánistánu, v Iráku, v Libyi, v Sýrii, na Ukrajině i v mnoha dalších zemích. V žádném z těchto případů nebyla výsledkem deklarovaná demokracie, svoboda nebo mír. Naopak. Důsledkem bylo utrpení civilistů, smrt a zkáza,« uvedl již odpoledne na svém Facebooku místopředseda komunistů Krajča.

(pk)

FOTO – Facebook

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy