Máte v týmu introverty? Máme pro vás několik tipů, jak je vést

Každý člověk je jiný. Coby manažer musíte vnímat rozdíly mezi vašimi podřízenými a musíte brát v potaz jejich individuální specifika při jejich vedení. Jak postupovat, když máte v týmu introverty? Máme pro vás několik tipů.

Ilustrační snímek

Tyto tipy přinesl Forbes.

Respektujte, že introverti se nemusí nutně chtít účastnit hromadných akcí

Introverti nemusejí mít v lásce hromadné akce. Tolik si neužívají kolektivní team buildingy a týmové oslavy narozenin v nich mohou spíš vzbuzovat stres než radost. Pokud se někteří introvertní členové vašeho týmu nechtějí těchto akcí příliš účastnit, nijak je za to netrestejte ani je kvůli tomu nevnímejte negativně.

Dejte introvertům možnost se vyjadřovat jindy, než jenom přede všemi ostatními členy týmu

Introverti mohou mít problém se nahlas vyjadřovat a prosazovat před ostatními členy týmu. Přitom mohou mít spoustu dobrých nápadů a užitečných poznatků, které tímto zůstanou nevyřčeny. Dejte jim proto možnost se vyjadřovat i za jiných podmínek, než jenom během celotýmových setkání. A to třeba během individuálních schůzek.

Pozorně naslouchejte

Mnoho introvertů mluví s menší vervou a kadencí, než jejich extrovertní kolegové. To často znamená, že vy jako manažer musíte jejich promluvám naslouchat o to pozorněji. Je totiž pravděpodobné, že jednu věc vám nebudou opakovat vícekrát.

Umožněte jim pracovat samostatně

Týmová práce je sice efektivní, ale introvertní pracovníci často rádi pracují spíše sami. Pokud někteří vaši podřízení vyjádří touhu pracovat nikoliv kolektivně, ale spíše o samotě, zkuste najít způsoby, jak jim v tomto ohledu přijít vstříc.



-mm-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Forbes.com