Snaha o ovládnutí, skutečná cenzura i hysterie, reagují slovenská média na vládní plán změn v RTVS

Slovenská vládní koalice se podle názoru řady tamních médií snaží návrhem nového zákona o Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS) o ovládnutí této veřejnoprávní instituce. Novinka totiž počítá kromě jiného s výměnou vedení, silnějším vlivem státu na tuto instituci či se zřízením nové rady pro dohled nad jejím programem. List Pravda naopak sílící debatu o RTVS přirovnal k hysterii. Záměry vládní koalice kritizovala i samotná RTVS, v prohlášení je označila za snahu podřídit veřejnoprávní média politické moci. Kriticky se k předloze vyjádřilo rovněž vedení České televize.

„Útok na RTVS je očekávaný. Navzdory tomu jde o vážnou věc. Děsivé je, že se odehrává v momentě, kdy vláda útočí na všechna nezávislá média a stále více médií už není nezávislých,“ napsal Denník N. Dodal, že příručky autokratů mají ovládnutí médií a zvláště těch veřejnoprávních na prvních příčkách v seznamu nutných kroků.

Za nevídanou označil list snahu zasahovat přímo do vysílání RTVS. Plánovaný vznik programové rady je podle něj otevřeným přiznáním, že vláda premiéra Roberta Fica chce rozhodovat, kdo a co bude na obrazovkách a v rozhlasovém vysílání.

„Fico stále potřebuje i oficiální kanál, aby se dostal do vzdálených domácností a legitimizoval své útoky na politické oponenty a média. Další úchylností je institut programové rady – orgánu, prostřednictvím kterého může vláda kontrolovat obsah,“ napsal list Sme. Doplnil, že RTVS obsluhuje i tu část obyvatelstva, která nečte noviny a nesleduje zprávy na Facebooku, „kam Robert Fico přestěhoval svou propagandistickou centrálu“.

„Návrat před rok 1989“

Podle zpravodajského portálu Aktuality.sk se Slovensko vrací před listopad roku 1989 a kroky vlády připomínají období takzvané normalizace v někdejším komunistickém Československu. „Ficova vláda začala se skutečnou cenzurou. Koalice vyhlásila válku svobodě. Denně útočí na demokracii. Používá nejšpinavější praktiky. A nic nenaznačuje, že by s tím chtěla skončit,“ napsal portál.

„Novým orgánem cenzury, pardon, dohledu nad veřejnoprávností bude programová rada, rovněž pod kontrolou parlamentu,“ uvedl list Hospodárske noviny k návrhu nového zákona o rozhlasu a televizi.

„Bez hysterie a přehánění už asi neumíme diskutovat a řešit vážné společenské problémy. Nejnověji o RTVS. Výkřiky o zestátnění televize či o kontrole veřejnoprávní služby jen odvádějí od podstaty,“ míní ale deník Pravda. Dodal, že o veřejnoprávních médiích se diskutuje a jejich financování se mění v celé Evropě. Podle něj jsou stávající změny rychlé a účelové, ale stejně veřejnoprávní média podle listu měnily i kroky liberálů za dvou bývalých slovenských vlád.

Zpravodaj ČT: Podle průzkumů je RTVS nejdůvěryhodnější médium

„Vláda dlouhodobě kritizuje RTVS, mluví o tom, že médium je nevyvážené, neobjektivní, neveřejnoprávní, že občas zabíhá do bulváru. To ale vedení televize zásadně odmítá. Opírá se například o průzkumy veřejného mínění, podle kterých je právě RTVS většinově mezi diváky na Slovensku vnímaná jako nejdůvěryhodnější médium,“ dodává zpravodaj ČT v Bratislavě Jan Šilhan.

„Organizace Reportéři bez hranic mluví o tom, že novela by mohla být v rozporu s evropským zákonem o svobodě médií,“ připomněl Šilhan. „A mediální experti mluví o tom, že by se vláda tímto návrhem mohla primárně snažit posílit své přímé či nepřímé působení a politický vliv na fungování veřejnoprávního média,“ uzavřel zpravodaj ČT. 

Studio 6: Zpravodaj Jan Šilhan o budoucnosti veřejnoprávních médií na Slovensku (zdroj: ČT24)

RTVS: Vláda se snaží o účelové ovládnutí veřejnoprávních médií

Proti připravovaným změnám se dříve vyslovily na Slovensku opoziční strany. Nyní se ke kritice přidala i RTVS.

„RTVS se znepokojením sleduje snahy současné vládní koalice o účelové ovládnutí veřejnoprávních médií s cílem zmocnit se jich, podřídit jejich silné politické moci a získat nad nimi kontrolu,“ uvedla v prohlášení. Dodala, že plánované zřízení programové rady na posuzování a kontroly programu RTVS by znamenalo výrazný zásah do fungování a nezávislosti veřejnoprávního média.

Podle RTVS jsou navrhované změny v zásadním rozporu s principy evropské ochrany veřejnoprávních médií. Odmítla výtky ministryně kultury Martiny Šimkovičové, že RTVS neplní svou veřejnoprávní funkci a že téměř nemá vlastní tvorbu.

Více než šest set pracovníků a spolupracovníků RTVS ve vlastním prohlášení napsalo, že praktickým důsledkem připravovaných změn může být nástroj na politické ovládnutí RTVS pro jakoukoliv vládní moc. Vyzvali rovněž ministerstvo kultury, aby návrh zákona stáhlo.

ČT: Zákon posune veřejnoprávní médium ke státnímu

Slovenský návrh kritizuje i vedení ČT v čele s ředitelem Janem Součkem. Předloha podle něj posouvá charakter slovenského média od veřejnoprávního ke státnímu. Některá ustanovení chystané úpravy jsou navíc v rozporu s Evropským aktem o svobodě sdělovacích prostředků (EMFA), který ve středu schválil Evropský parlament.

ČT poukazuje na to, že nová rada Slovenské televize a rozhlasu je koncipována spíše jako orgán správní než kontrolní a je obsazovaná podle politického klíče, zčásti přímo jmenováním členem vlády. Není podle ní tedy jasné, proč je podle obdobného politického klíče vytvářený další správní orgán, jehož pravomoci směřují do programové oblasti.

„Za nejrozpornější ustanovení obsažené v návrhu zákona považuje Česká televize explicitní možnost odvolání generálního ředitele bez udání důvodu. Všechny výše uvedené skutečnosti lze považovat za znepokojující,“ konstatovali zástupci ČT.

Současně doplnili, že současná RTVS je respektovaným členem Evropské vysílací unie (EBU) a podle průzkumů patří k nejdůvěryhodnějším zdrojům informací na Slovensku.

Návrh slovenského zákona kritizovalo i vedení Českého rozhlasu, jeho ředitel René Zavoral v souvislosti s ním hovořil o likvidaci nezávislého média.

Evropská vysílací unie: Návrhy slovenské vlády ohrožují nezávislost RTVS

Evropská vysílací unie (EBU) v úterním prohlášení uvedla, že návrh nového zákona o RTVS ohrožuje redakční nezávislost tohoto veřejnoprávního média. „Zdá se, že jde o průhledný pokus přeměnit slovenské veřejnoprávní médium na státem kontrolovaná média,“ uvedl předseda EBU Noel Curran.

Podle něj by se jednalo také o „nebezpečný krok zpět“ pro demokracii a svobodu projevu. „Musíme tvrdě chránit integritu a nezávislost RTVS, protože je zásadní pro podporu informovaného občanství a pro ochranu demokratických hodnot,“ dodal Curran.

Podle EBU by zákon navržený slovenským ministerstvem kultury byl také v rozporu s mezinárodními standardy. „Vyzýváme slovenské úřady, aby přehodnotily svůj návrh (...) a udělaly vše, co je v jejich silách, aby zajistily řádné fungování svobodného tisku a nezávislých veřejnoprávních médií ve své zemi,“ uvádí se v prohlášení.