Zemědělci? Česká pošta? Sociální demokracie se vymezila vůči Babišovi

Sociální demokracie podporuje protesty zemědělců, ovšem neshoduje se s mnohými z nich v jednom bodě, a tím je odpor k tzv. Zelené dohodě pro Evropu. Ústy místopředsedy SOCDEM Karla Machovce se dnes na tiskové konferenci dvakrát vymezila vůči šéfovi momentálně nejsilnějšího opozičního hnutí Andreji Babišovi.

»Sociální demokracie vždy zemědělce podporovala, než je ukradl Andrej Babiš,« uvedl Machovec. Zdůraznil rozdíl mezi zemědělcem a agrobaronem. »Zemědělec, bez ohledu na hektary, které obhospodařuje, není schopen výrobkovou vertikálu ovládat. Agrobaroni ji ovládají,« připojil místopředseda SOCDEM.

Protesty zemědělců, které se táhnou celým začátkem roku 2024 a které by měly pokračovat znovu 21. března, shledává jako oprávněné ve většině důvodů. Zmínil v prvé řadě byrokracii, nedostatečnou činnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na trhu s potravinami a špatné nastavení dotací českou vládou. »Na Green Dealu ale panuje neshoda. V tomto směru by se měl každý zemědělec nad protestem zamyslet. My chceme biodiverzitu, my chceme úrodnost půdy a tam hraje zemědělec hlavní roli. Pokud by mělo dojít na změny v této oblasti, budeme opatrní, i když si celkově uvědomujeme, že problém který v zemědělství nastal, způsobila vláda,« připojil Machovec.

Podruhé zmínil Babiše po přímém dotazu iportaL24.cz na situaci v České poště, kterou již včera ve stanovisku strany odsoudil jako tunel další z místopředsedů Lubomír Zaorálek, jinak vedoucí kandidát SOCDEM pro červnové volby do Evropského parlamentu. »Když jsem ještě radil jednomu z nejlepších premiérů České republiky Slávkovi Sobotkovi, vím, že byly věci ohledně České pošty připraveny, a což zdůrazňuji, negociovány na evropské půdě. Na starosti to měl ministr Chovanec, ale pak přišel za Andreje Babiše do čela České pošty IT specialista Knap a všechny věci zarazil. Až bude Andrej Babiš tvrdit něco jiného, je evidentní, že zarazili dobře připravený Sobotkův program,« kritizoval Machovec.

Čtěte také: Protest 21. března? Zemědělci se ještě budou rozhodovat

Zaorálek ohledně České pošty již včera uvedl následující: »Kdo nepamatuje tunely z devadesátek, teď může na příkladu České pošty jeden sledovat v přímém přenosu. Nejdřív nechala vláda zrušit řadu poboček a lidé musí stát na poště dlouhé fronty. Teď podle starého dobrého vzoru chystá finální tunel. Prodělečná část České pošty zůstane v rukou státu, který ji bude jako veřejnou službu dotovat. Výdělečná část se pak prodá soukromníkům, kteří budou vesele vydělávat a poděkují dnešní vládě.«

Dnes k tomu na dotaz iportaL24.cz na tiskové konferenci ještě připojil, že jde o klasický způsob likvidace veřejné služby a »modelovou metodu«, která se dá použít například i ve školství a zdravotnictví. »Ve vládě hraje roli duch 90. let. ODS se nikam neposunula a nejen opakuje ideologické poučky, ale vrací je do hry. Uvidíme, co bude následovat,« řekl Zaorálek.

Vedle toho na tiskové konferenci kritizoval výroky ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a premiéra Petra Fialy (ODS) o tom, že inflace klesla na 3 procenta, že porostou mzdy a dokonce, že budeme »bohatnout«. »Za poslední tři roky klesla kupní síla o jednu třetinu. Je to vzduch nadívaný sliby,« uvedl Zaorálek, podle nějž se kupní síla na dobu předcovidovou vrátí až v roce 2026, ale to jen pro některé subjekty, rozhodně ne pro státní zaměstnance.

»Vláda se chová ohleduplně k bankám, kapitálu a velkým korporacím, ale střední střídu posílá do chudoby. Režim, který vytvářejí, bych nazval liberální oligarchií,« řekl Zaorálek. Podle něj vlády v zemích Západu a ve Skandinávii rozdělují HDP v poměru mzdy vs. podnikatelé 50 na 50. »U nás je to 40 procent na mzdy a 60 procent podnikatelům. Proto můžeme mluvit o nepřirozeně nízkých mzdách. Jestli je průměrná mzda 43 tisíc a lidé by si mohli dosáhnout na 60 tisíc korun, je to velký rozdíl. Když donesete domů 34 tisíc čistého nebo 46 tisíc, dělá to za rok rozdíl 150 tisíc korun. A to pak vytváří jinou společnost, která je schopna daleko líp čelit rizikům a krizím, které nás obklopují,« připojil.

Čtěte také: Na důchody není, ale na zbraně ano, kritizuje neparlamentní opozice

Kritizoval především to, že na dividendách odplouvá z České republiky 400 miliard a celkově s dalšími položkami činí odliv kapitálu půl bilionu korun. »To, co je třeba udělat, je daňová reforma, zvyšování minimální mzdy a posílení státního sektoru, což představuje pravý opak politiky dnešní vlády,« dodal Zaorálek.

Ohledně průměrných mezd jej doplnila předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová. »63 procent lidí na průměrnou mzdu nedosáhne, což je důležité směrem k důchodovému systému, protože 51 procent seniorů nemá ani průměrný důchod. A při každé valorizaci lidé, kteří nemají průměrný důchod, chudnou,« uvedla Desatová. »Navíc se chystá důchodová reforma, která má údajně zajistit důstojný důchod pro budoucí generace. Jde o to, co si kdo představuje jako důstojný důchod. Jestli to, co sotva vystačí na pokrytí základních životních nákladů, což znamená bydlení a potraviny, nebo jestli půjde v penzi o takový příjem, aby si mohl senior zaplatit nějaký v uvozovkách luxus jako třeba zahraniční dovolenou,« přirovnala Desatová, podle níž se současná reforma dotkne všech, a mladé generace rozhodně nedosáhnou na stejný důchod, jako mají jejich prarodiče.

(pk)

FOTO – iportaL24.cz/Petr Kojzar

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy