Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hollywoodskou krásku Shirley Temple zavírali do tmavé místnosti. Štěstí nenašla ani v manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Shirley Temple si získala srdce Hollywoodu. Přesto její život nebyl tak veselý, jak se mohlo na první pohled zdát. Snem tisíců dětí bylo dosáhnout kariéry podobné jako měla Shirley. Za svůj život si zažila i velké osobní utrpení.

Článek

Shirley Jane Temple-Black se narodila 23. dubna 1928 v Santa Monice. Narodila se do rodiny národně bohatého původu. V její rodině se totiž mísily kořeny anglické, holandské a německé. Shirley byla nejmladším dítětem Gertrudy Temple a bankéře George Temple. Měla dva starší bratry, Johna a George Jr. Rodina se krátce po jejím narození přestěhovala do Los Angeles. Tam ji její matka přihlásila do taneční školy Meglin's Dance School, aby Shirley mohla rozvíjet svůj pěvecký, herecký a taneční talent. To byl klíčový milník v jejím životě. Ačkoliv byla ještě malá a neuvědomovala si možnou slávu, postupem času přicházela na to, že se jí tento svět začíná líbit.

V taneční škole si po několika měsících Shirley poprvé všiml Charles Lamont, castingový ředitel filmové společnosti Educational Pictures, který ji následně pozval na konkurz. Na tomto konkurzu Shirley zabodovala a ukázala svůj pravý talent. Proto také v roce 1932 Shirley podepsala smlouvu s touto společností a svůj filmový debut si odbyla v desetiminutové komedii nazvané Runt Page. Film byl úvodním dílem série osmi krátkých satirických komedií, které byly známé pod společným názvem Baby Burlesks. Tyto filmy byly známé svým kontroverzním obsahem, protože Shirley ztvárnila roli exotické tanečnice, kolem které byly děti v plenkách, které měly představovat dospělé lidi.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Shirley byla krásná a pohledná dívka, která se uměla v životě prosadit.

Natáčení přineslo krutou daň

Když jí byly pouhé čtyři roky, začala se stávat velmi oblíbenou a slavnou dětskou herečkou. Během pouhého jednoho roku se objevila rovnou v patnácti filmech. Během této doby začala Shirley vystupovat v řadě reklam a filmová společnost Educational Pictures ji pravidelně zapůjčovala předním filmovým studiím té doby, mezi které patřily například Universal Pictures, Paramount Pictures a Warner Bros. Jenže samotné natáčení, které zpočátku bylo vtipné a zábavné, se začalo měnit v horor.

Když totiž děti neposlouchaly, štáb je začal velmi krutě trestat. A mezi nimi byla i Shirley, která jako čtyřletá neměla žádný řád a disciplínu a nevěděla, jaké jsou její povinnosti. Každé neposlušné dítě bylo umístěno do zvukotěsné, bezokenní kabiny, kde bylo ponecháno ve zcela temné místnosti několik hodin. Ale to nebylo vše, každé dítě navíc muselo sedět na bloku ledu. Shirley Temple tuto formu trestu zažila opakovaně. Později prohlásila, že tato zkušenost ji sice nepoškodila na psychice, ale naučila ji, že čas znamená peníze. Navzdory tomu byla jejím okolím vnímána především jako zdroj příjmů.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Shirley měla jako malá tvář andílka. Byla velmi nadaná a talentovaná.

Psychický nátlak, vyhrožování a další životní role

To ale nebylo vše. Shirley zažívala psychický nátlak a vydírání i ze strany svého nadřízeného. A to i v případě, kdy byla nemocná. Když jednoho dne bojovala s infekcí ucha, lékaři ji museli propíchnout ušní bubínek. To však producenta nezajímalo, naopak ji varoval a začal jí vyhrožovat, že pokud se následující den nedostaví na natáčení, dostane výpověď. To ale nebylo vše. Během své první návštěvy studií MGM se setkala s producentem, který se před ní nevhodně choval a obnažoval se.

7. prosince 1933 přišla nabídka, která ji postupem času začala měnit život. Společnost Fox Film Corporation ji nabídla roli ve filmu Stand Up and Cheer. V té době jí bylo pouhých pět let, vydělávala 150 $ týdně a její matka pro ni začala pracovat jako kadeřnice a osobní trenérka. Následně přicházely ještě další role, ale její rodiče měli pocit, že je podhodnocována. Proto na koprodukční společnost povolali právníka a Shirley měla velké problémy.

Přišla o všechny peníze a pomáhala druhým lidem

Studio jí zpočátku vyplácelo 250 dolarů týdně, z čehož jí matka ponechala pouhých 20 dolarů jako kapesné. V roce 1936 za jeden film obdržela 50 000 dolarů, což by dnes odpovídalo přibližně milionu. Její otec se ujal role manažera, ale jeho finanční řízení bylo neefektivní a část peněz utrácel i za sebe. Ve věku 22 let tak Shirley disponovala pouze 44 000 dolary. Přes tyto finanční nesrovnalosti však k otci necítila žádnou zášť a začala pomáhat druhým lidem.

V roce 1945 se provdala za Johna Agara. Jejich manželství bylo zpočátku idylické, ale postupem času narůstaly velké problémy. Ačkoliv se jim narodila dcera Linda, John začal pít alkohol a býval velmi často agresivní. Po pěti letech se proto rozvedli. Po rozvodu si Shirley našla štěstí po boku Charlese Aldena Blacka. S Charlesem zůstala až do jeho smrti v roce 2005 a společně měli dvě děti, Lori a Charlese. Během svého života aktivně pomáhala lidem i postiženým dětem. Shirley Temple zemřela 10. února 2014 ve věku 85 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Kráska v nesnázích

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz