Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Učitelé jako sociálka. Dětem pomáhají místo expertů, ale pravomoci chybí

  19:19
Školy v Česku nemohou dětem efektivně pomáhat a řešit třeba šikanu nebo záškoláctví. Ministerstva školství a práce totiž dávají často protichůdné pokyny. Vše zachraňují obětaví jednotlivci z řad učitelů. Jenže ti nemívají ty správné kompetence. Odborníci volají po zavedení pozic sociálních pedagogů na školách.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ředitelce Mendlova gymnázia v Opavě Monice Klapkové před pár týdny v sobotu večer volali vystrašení studenti, že by jejich spolužák mohl spáchat sebevraždu. „Mluvil o tom, takže jsme na nic nečekali a okamžitě jsme to začali řešit. Třídní učitelé řeší případy sebepoškozování, šikaně se snaží předcházet v zárodcích, naše psycholožky jsou přetížené. Sama jsem několikrát vyjížděla do rodin, abychom se v nějakém problému posunuli,“ líčí Klapková.

Učitelé na školách už dávno neřeší jenom to, jestli děti zvládají rovnice nebo pravopis, ale jejich role je i výchovná a sociální. Zcela suplovat „sociálku“, tedy Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a další služby ale nemohou.

Nemají dost času ani pravomocí, aby pomohli co nejvíce dětem. Ať už děti pocházejí z chudých rodin, z vyloučených lokalit, utekly do Česka před válkou nebo třeba zrovna doma zažívají rozpad manželství svých rodičů.

Když začneme řešit problémy dětí včas, mnohdy stačí jen několik dílčích opatření a jejich situace se zásadně promění k lepšímu. Zavedení školní sociální práce, která školám napomůže k funkční spolupráci s rodinami žáků a sociálními a zdravotními službami v okolí, by opravdu hodně pomohlo.

Lenka Felcmanová, předsedkyně organizace SOFA

„Zapojení učitelů nad míru jejich profese je nesystémové řešení. Není vyjasněno, co má ještě dělat škola a co už mají na starosti sociální služby. Panuje představa, že OSPOD vyřeší veškeré problémy. Jenže ten může zasáhnout až ve vyhrocených případech. Dítě se často ocitá ve vakuu, kdy mu nikdo nemůže pomoci,“ říká Lucie Slejšková z organizace EDUin s tím, že nejčastějšími problémy bývají záškoláctví nebo šikana.

Nedostatek opory má na děti ohromný vliv. Protloukají se školními roky, někdy ani všemi ročníky základní školy neprojdou nebo volí takové další vzdělávání, které neodpovídá jejich intelektu. Jen aby se někde „upíchly“.

„Za bílá místa nemá nikdo odpovědnost“

Podle začátkem března představené analýzy Kateřiny Lánské z EDUin, která je součástí každoročního auditu vzdělávání, se na tom podepisuje selhávající meziresortní spolupráce.

„Metodická doporučení ministerstev školství a práce a sociálních věcí nejsou jednotná, v některých případech jsou dokonce zavádějící. Existují bílá místa, za která nikdo nemá v systému přesně definovanou odpovědnost. Jejich řešení závisí na tom, zda jsou v dané lokalitě na rozhodujících místech lidé, kteří chápou souvislost mezi sociální situací rodin, vzdělávací úspěšností žáků a rolí a vlivem školy, a uplatňují vhodná řešení,“ shrnuje Lánská.

Až čtyři procenta mladých nedokončí školu, chybí sociální pedagogové

Pomoci by mohli takzvaní sociální pedagogové. Ti mohou vyrážet i do terénu, přijít k rodině domů, propojit je s konkrétní sociální službou a situaci řešit lépe než učitel mezi opravováním písemek a přípravou na výuku. Už teď na některých školách fungují, ale jejich pozice není v zákoně zakotvená.

„Podporuji učitele, ale především žáky. Například když se dítěti zničehonic zhorší prospěch, tak zjišťuji, kde jsou příčiny. Bavíme se spolu, zajdu k nim domů, bavím se s rodiči a hledáme, kde jsou kořeny problému. Jestli se doma hádají, dítěti něco chybí, stalo se obětí šikany... Snažím se být smiřovatelem mezi rozhádanými žáky a můžu řešit i problémy mezi učiteli a žáky samotnými,“ vysvětluje svou práci sociální pedagožka Denisa Horváthová ze Základní a Mateřské školy Nová v Českých Budějovicích.

Ta má početné zastoupení romských a ukrajinských dětí. „To, jaké žáky škola má, předurčuje práci sociálních pedagogů. A odvíjí se od toho také potřebnost této pozice. Asi bych neřekla, že by musel být sociální pedagog na každém gymnáziu, ale tohle je vždycky na zvážení vedení školy. Je ale dobré vědět, že všechno, co dělám, jsou věci, na které učitelé nemají čas, hodně mé práce se odehrává mimo školní budovu,“ dodává.

„Ambulantní“ pracovník nestačí

Podle Tomáše Machalíka z Národního pedagogického institutu se už více než rok pracuje se 400 speciálně vybranými školami, aby péče o znevýhodněné děti na nich byla lepší.

„Sociální práci na školách je potřeba dělat. Ale není jasné, kdo přesně by to měl dělat. Pedagogické sbory mají k sociálním pedagogům často nedůvěru. Některé školy by upřednostnily někoho, kdo by jen občas ambulantně přijel, aby vyřešil nějaký konkrétní problém. Vysvětlování, že sociální pedagog potřebuje s třídou pracovat dlouhodobě a přímo ve škole, zabírá hodně času,“ poukazuje na překážky v zavádění nových rolí na školách Machalík.

Školy chtějí více sociálních pedagogů. Ti neučí, ale komunikují s rodinou

Jenže právě přítomnost odborníka přímo ve výuce je klíčová. Neziskové organizace, které se snaží systémovou dvojkolejnost suplovat, třeba organizace SOFA, narážejí na to, že pracovníky musí složitě propojovat se školou.

„Jednotliví aktéři podpory ohrožených dětí často netuší, kdo je v jejich okolí a s čím vším jim může pomoci. Důležitá je také včasná identifikace ohrožených dětí a koordinace podpory jednotlivých žáků na úrovni školy. Když začneme řešit problémy dětí včas, mnohdy stačí jen několik dílčích opatření a jejich situace se zásadně promění k lepšímu,“ vyzdvihuje předsedkyně SOFA Lenka Felcmanová.

Zajistit řešení konkrétních případů do hloubky chce podle náměstka ministra školství Jiřího Nantla (ODS) i MŠMT. „Potřebujeme systémově do škol dostat, aby v nich byla nějaká kapacita pro case management (komplexní řešení problému jednotlivců, pozn. red.) různých typů potřeb. Mohlo by být variabilní, jakou odborností si školy toto nastaví, protože potřeby v terénu jsou různé. Musíme ukázat ředitelům, že i toto je věc, nad kterou by měli přemýšlet. A bude to chvíli trvat,“ soudí Nantl.

Kritiku nedostatečného sladění se s ostatními ministerstvy ale odmítá, meziresortní dialog považuje za „velmi dobrý“. Problém vidí v množství obcí a krajů, kterým od ministerstev přicházejí pokyny. „Nemáme přímou páku na zřizovatele. My ani další ministerstva. Vždycky je to o konstelaci lidí, ale na ministerské úrovni jsou všichni odhodláni se tomu věnovat,“ hájí spolupráci.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...