Turisté nepřetržitě vydávají nejstarší český volnočasový časopis Turistu již 135 let

Přesně 135 let vychází časopis TURISTA vydávaný Klubem českých turistů, který k tomu výročí připravil v prostorách společenského sálu prodejny Rock Point Praha v Havlíčkově ulici  1029/3, v Praze  1 malou výstavku připomínající nepřetržitě vycházející nejstarší časopis věnující se volnočasovým aktivitám.  

V úterý 12. března  2024 proběhla za účasti pamětníků pravnučky a pravnuka těch, co byli u založení časopisu malá vzpomínková slavnost za účasti představitelů Klubu českých turistů, pamětníků, autorů i novinářů.

TuristickéListy.cz byly na místě děje ...




Časopis v různých letech vypadal tak, jaké byly v té určité době technické možnosti tiskráren a tak ze začátku obsahoval časopis jen texty, později kresby, poté fotografie a nakonec i barevné fotografie.  

Klub českých turistů pod svými křídly v době Protektorátu Čechy a Morava umožnil provozovat volnočasové aktivity sportovcům, kterým byly jejich organizace zrušeny jako například Sokol.

Časopis pro turisty se v jednu dobu věnoval i  horolezectví, orientačním sportům a dalším aktivitám spojeným s turistikou na vodě, na lyžích, ale i na kolech a v jiných dopravních prostředících.

Název Klub českých turistů se  znovu zjevil na volnočasové scéně po roce 1990, kdy se turisté vrátili opět k názvu, který zanikl  v padesátých letech minulého století v rámci podobných  přejmenovacích akcích. 


Klub českých turistů od konce předminulého století konkrétně od roku 1889 začal pro turisty vyznačovat v térénu turistické značení. 

Klub českých turistů od roku 1990 vydává turistické mapy, které, jak jinak  obsahují značené turistické trasy. Edice několik desítek map vychází  v měřítku 1:50 000 a je jimi zmapované území celého Česka. 







Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu? Více na facebookovém profilu webu SportovníListy.cz 
zde.



(Petr Skála pro Turistickélisty.cz, Zdroj: SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...