Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
14. března 2024 6:21
Čas čtení 0:42

Většina Čechů je pro zpřísnění podmínek prodeje zábavní pyrotechniky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Většina Čechů je pro zpřísnění podmínek prodeje zábavní pyrotechniky
Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj

Se zpřísněním podmínek prodeje zábavní pyrotechniky by souhlasilo 70 procent lidí v Česku. Vyplývá to z dat průzkumu společnosti Focus, který dnes zveřejnil spolek OBRAZ – Obránci zvířat.

Průzkum se specificky tázal na to, zda respondenti souhlasí se změnou zákona, jež by dovolovala nákup a použití zábavní pyrotechniky pouze těm, kteří složí zkoušku odborné způsobilosti. S tímto tvrzením plně souhlasí 43 % respondentů a spíše souhlasí 27 % dotázaných.

Průzkum ohledně zábavní pyrotechniky.
Průzkum ohledně zábavní pyrotechniky. Zdroj: Gašpo

Společně s průzkumem zveřejnili ochránci i jimi vypracovaný návrh zákona, který již poslali na ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství. Návrh zákona povoluje odpalování pyrotechniky pouze osobám s licencí a také vymezuje ochranné zóny, ve kterých by se pyrotechnika odpalovat nesměla.

13. března 2024 13:13 Čas čtení 0:19 Policie zasahovala na základní škole v Praze. Žáci si domluvili bitku na nože Policie zasahovala na základní škole v Praze. Žáci si domluvili bitku na nože

Používání zábavní pyrotechniky je každoročním tématem hlavně kvůli novoročním oslavám – podle několika odborníků hromadné odpalování pyrotechniky škodí zvířatům a životnímu prostředí. Ohňostroje jsou škodlivé i pro zdraví lidí, protože vypouštějí do ovzduší množství nebezpečných a zdraví škodlivých látek, které vedou k dýchacím potížím, případně až k růstu zhoubných nádorů.

„Odpalování zábavní pyrotechniky je pro zvířata velmi stresující zážitek. Zvířata mají obrovský strach, ze kterého se často třesou, a snaží se před hrozbou zběsile ukrýt. Mohou být agresivní a dezorientovaná. Mnohdy si při panickém útěku způsobí zranění, nebo dokonce zemřou,“ popisuje vliv odpalování zábavní pyrotechniky na zvířata Pavel Buršík z OBRAZu.

Domů
Sdílet
Diskuse