Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Smlsne si Plzeň po Spartě i na Servette? V odvetě EKL zabojuje o historický postup

Mají formu, věří si a poprvé v klubové historii chtějí postoupit do čtvrtfinále evropského poháru. Fotbalisté Plzně přivítají v odvetě osmifinále Evropské konferenční ligy Servette, s nímž před týdnem na jeho stadionu remizovali bez branek. Zápas začne v 18:45 a odřídí ho rozhodčí ze Skotska v čele s hlavním Williamem Collumem. Sestřihy Evropské a Konferenční ligy sledujte od 23:10 na ČT sport a ČT sport Plus. Záznam utkání Plzeň – Servette od 23:40 tamtéž.

Pavel Šulc z Plzně se raduje z gólu
zdroj: twitter.com/FC Viktoria Plzeň

Úvodní střetnutí na Stade de Genéve nabídlo spoustu osobních soubojů a minimum šancí. Obě mužstva potvrdila, že je zdobí skvělá defenziva. Viktoria inkasovala v hlavní fázi Konferenční ligy v sedmi zápasech jedinkrát a má nejlepší obranu v soutěži. Servette v nedělní generálce v lize při vítězství 3:1 nad Lausanne dostal branku po pěti duelech a 554 minutách.

"Obranu mají propracovanou, jsou v ní velice důslední. Ženeva nedostává góly, ale ani my. Do odvety jsme si přivezli dobrý výsledek a věřím, že vynikající defenzivní výkon umocníme i zlepšenou ofenzivou," řekl plzeňský trenér Miroslav Koubek. "Nečeká nás lehké utkání, možná to bude o jedné brance. Doma jsme ale hodně silní, půjdeme do toho naplno," dodal.

Jeho svěřenci prošli jako jediný tým v soutěži skupinou bez ztráty bodu a ve třinácti zápasech na evropské scéně v sezoně neprohráli. Třetí tým české ligy se navíc naladil nedělním domácím triumfem 4:0 nad lídrem Spartou. K vítězství přispěl jednou brankou se 14 trefami nejlepší střelec soutěže Pavel Šulc, jenž v Ženevě kvůli karetnímu trestu nehrál.

"Jeho návrat do sestavy byl naprosto rozhodující. Je to rozdílový hráč, byl famózní. Chyběl nám, přidává technickou nadstavbu," chválil Koubek po nedělním utkání. Gól a asistenci proti Pražanům zaznamenal francouzský krajní hráč Cheick Souaré, zimní posila z druholigového Vyškova ale není zapsaná na soupisce pro evropské poháry.

Útok na zápis do klubové historie

Viktoria byla dosud nejdále v osmifinále Evropské ligy, a to hned třikrát v letech 2013, 2014 a 2018. Nyní může dosáhnout na maximum v soutěžích UEFA.

"Pro celý klub je to velký zápas. Může se podařit něco, co se ještě nikdy předtím nepodařilo. Ale ještě nás čeká tvrdá práce, těžký soupeř a bude potřeba hodně sil, aby se to povedlo. Pokud by to vyšlo, byl by to mezník v klubové historii," prohlásil asistent trenéra Západočechů Marek Bakoš, který jako hráč zažil všechna tři předchozí neúspěšná osmifinále a v posledním z nich proti Sportingu Lisabon dvakrát skóroval.

Servette čeká na čtvrtfinálovou účast od sezony 1978/79, kdy se dostal mezi nejlepší osmičku v tehdejším Poháru vítězů pohárů. Švýcarští vicemistři ale dosud na evropské scéně na české půdě nezvítězili, ze čtyř utkání dokázali pouze jednou remizovat. Naposledy podlehli na podzim ve skupině EL 0:4 Slavii, kromě debaklu v Edenu navíc prohráli i 0:2 doma.

"Úvodní zápas s Plzní byl takový, jaký jsme očekávali, výsledek je nakonec spravedlivý. Chtěli jsme aspoň jednou skórovat, ale i proti Ludogorci Razgrad jsme začali doma remízou 0:0 a nakonec to dobře dopadlo," připomněl kouč ženevského celku René Weiler venkovní výhru 1:0 a postup přes bulharské šampiony v úvodním kole play-off Konferenční ligy.

Před týdnem si na třicetitisícový Stade de Genéve našlo cestu více než 15 tisíc fanoušků. Plzeňská Doosan Arena pro 11 700 diváků bude zaplněná.

Předpokládané sestavy:

Viktoria Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic, Kalvach, Červ, Cadu – Šulc, Mosquera – Chorý.
Servette FC: Frick – Cunemoto, Rouiller, Severin, Mazikou – Stevanovič, Ondoua, Cognat, Kutesa – Crivelli, Guillemenot.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články