Historie vzniku legendy
Hašlerka, tvrdý bonbon sladkého okouzlení, má svou kořeny v dávných dobách. Nejprve vznikla jako léčebný prostředek pro zmírnění chrapotu a kašle. Základem receptu bylo zahřátí cukru a glukózového sirupu na teplotu 142 °C, do které se následně přidával lékořicový prášek a další esenciální oleje či rostlinné extrakty.
Zrození Caruso-Hustenbonbonů
Pověst o vzniku Hašlerek se váže k legendárnímu tenoru Enricu Carusovi, který údajně díky užívání těchto bonbonů zachránil své hlasivky před zkázou před jedním ze svých vystoupení. První receptura pak prý pochází od hamburského lékárníka z roku 1877. Vídeňská firma Erich Kirstein pak začala vyrábět bonbony pod názvem Caruso-Hustenbonbon.
Příchod Hašlerky do Prahy
Ovšem skutečný příběh Hašlerky se začal psát v Praze, kde podnikatel František Lhotský zahájil výrobu těchto bonbonů v roce 1917. Jméno slavného italského tenora však nebylo pro místní spotřebitele dostatečně atraktivní. Proto se Lhotský vypravil za populárním zpěvákem Karlem Hašlerem a získal jeho souhlas k užití jeho jména pro tyto bonbony.
článek pokračuje na další stránce..