Hlavní obsah

Poslanci přemýšlí o vlastní parlamentní stráži místo policie

Foto: Martin Pavlík

Ilustrační snímek.

Reklama

Lepší bezpečnostní služba pro politiky, takzvaná parlamentní stráž, by mohla vzniknout i v Česku. Zajišťovala by vnitřní bezpečnost nejen Sněmovny, ale také Senátu a Úřadu vlády. To vše dnes dělá policie.

Článek

Vypadalo to jako banální incident, kdy prostě snaživá služba na vrátnici v Poslanecké sněmovně odmítla dovnitř pustit premiérova poradce a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV). Daniel Münich přijel na kole, ale striktní policisté mu nedovolili nikam uložit složený bicykl o velikosti kufříku – ani dovnitř na jednání, ani do šatny pro hosty, ani do garáží pro auta.

Příhoda opět oživila vážnou debatu o tom, jestli Poslanecká sněmovna má mít vlastní parlamentní stráž. Zákon z roku 1995 s ní dokonce počítá, ale dlouhé roky ji supluje policie – konkrétně útvar Ochranné služby. V čem je problém? Policisté za přepážkami na vrátnicích nebo u bezpečnostních detekčních rámů, kteří kontrolují každého návštěvníka, vůbec nepodléhají vedení Sněmovny.

„Zřízení parlamentní stráže by mělo své nesporné výhody. Především by se jasně vymezila kompetence a odpovědnost za bezpečnost i za případné incidenty. Na opačné misce vah jsou pak samozřejmě finanční náklady, které by s sebou takový krok zákonitě nesl,“ říká předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová z TOP 09. „Byla bych tedy ráda, abychom veškerá pro a proti nejprve podrobili věcné diskuzi.“

Otevřenost, nebo bezpečnost?

Za současného vedení dolní komory se ukazují rozdílné zájmy, které přinášejí opakované problémy. Na jedné straně je snaha politiků co nejvíc otevřít malostranské paláce i veřejnosti, pořádat tady exkurze, semináře nebo výstavy. Na straně druhé je zájem policie, jež je opatrná a přísná vzhledem k bezpečnostní situaci ve světě.

Vlastní parlamentní stráž, což je jakási lepší bezpečnostní služba, existuje ve většině západních zemí. Pokud by vznikla i v Česku, určitě by dostala na starost zajištění vnitřní bezpečnosti nejen Sněmovny, ale také Senátu a Úřadu vlády. To vše dnes dělá policie.

„Dokonce si myslím, že to nemusí znamenat výdaje navíc. Jen by se peníze z jedné kapitoly přesunuly do jiné. Totéž by se týkalo personálního zajištění, titíž lidé by prostě přešli od policie pod Parlament,“ říká kancléř Poslanecké sněmovny Martin Plíšek, který je jinak se spoluprací s policií docela spokojen.

Politici z komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny o tom chystají debatu, závěry by měly být ještě v tomto pololetí. „Zadal jsem zpracování analýzy o zajištění bezpečnosti v parlamentech evropských zemí. S jejími závěry seznámím komisi a předpokládám, že následně zaujme stanovisko,“ dodal Plíšek.

A jak by vypadala uniforma?

Politici se zatím na potřebě speciální stráže neshodnou. A lze čekat, že největší problém by mohl nastat ve chvíli, kdy by se 200 poslanců a poslankyň mělo shodnout na podobě stejnokroje parlamentní stráže.

Třeba poslanec Jiří Havránek z ODS je proti: „Myslím, že Policie ČR v této věci funguje dobře, reaguje na bezpečnostní rizika, jako jsou třeba aktuální zvýšená opatření v souvislosti s děním v Izraeli. A zároveň mám pocit, že v případě problému občané reagují na policistu lépe, než by reagovali na gardistu,“ argumentuje Havránek.

Jinak to vidí místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová z Pirátské strany. Ta sama poznala umanutost některých policistů, když v roce 2017 poprvé přišla do Sněmovny – nechtěli ji pustit dovnitř, protože s sebou měla dítě.

„Co se týče pana Münicha, je mi moc líto, že se mu nedostalo vstřícného přístupu. Ochranka, která spadá pod policii, má kvůli bezpečnosti zřejmě velmi přísná pravidla. Aktuálně na ten přístup bohužel jako Sněmovna máme jen malý vliv. Zlepšení co do vstřícnosti je cíl, to by neměl být takový problém. Jak ho dosáhnout, to předpokládám bude navrženo v příštích týdnech,“ říká Richterová.

K malému posunu už alespoň došlo – kancléř Plíšek se dohodl s policejní ochrannou službou na hlídaném místě, kam si budou hosté moci odkládat svá kola. Jde o uzavřený dvorek naproti hlavnímu vchodu do Sněmovny.

Zkušenosti ze Slovenska

Vlastní parlamentní stráž si zavedli loni i na Slovensku, ovšem z poněkud jiných důvodů. Motivací byly opakované strkanice mezi politiky u řečnického pultíku. Nově to tam funguje tak, že předsedající napomene poslance, aby se choval slušně. Pokud neuposlechne, tak ho vykáže ze sálu. A když poslanec ani poté sál neopustí, může být nově vyveden právě parlamentní stráží.

V české Sněmovně jsme v posledních letech zažili dva takové momenty. V lednu 2021 se poslanec Lubomír Volný u pultíku popral s předsedajícím, který mu vypnul mikrofon. A loni v dubnu zas řečniště blokoval a odmítal opustit Andrej Babiš při debatě o důchodech, kdy překročil povolenou délku vystoupení.

Policisté z ochranné služby zasahovali jen v prvním případě, protože tam bylo násilí a k zákroku je vyzval tehdejší předseda Sněmovny Radek Vondráček.

Reklama

Doporučované