KOMIKS: Čarodějky W.I.T.C.H. 10-12

Článek od: Jana K. - 14.03.2024

Čtvrtý z nově vydávaných souborů komiksů W.I.T.C.H. (scénář Elisabetta Gnone, ilustrace Francesco Artibani) se pyšní nejen oranžovou obálkou, která skvěle zapadá do celkového barevného konceptu, ale i pěti dalšími dobrodružstvími mladých Strážkyň Kondrakaru, nazvanými Stopy minulosti, Osvobození, Klam a zrada, Koruna ze světla a Buď navždy.

Tato nostalgická lahůdka původem z Itálie byla vydávána počátkem milénia v podobě časopisů, které si získaly srdce nejednoho děvčete napříč Evropou – i to mé. A ačkoliv teď, jakožto dospělá, dokážu vnímat jisté nedokonalosti, mezi něž se řadí například občasná dějová urychlenost (Ahoj, já jsem tvá matka… a já tvoje mrtvá babička… a jede se vesele dál), stále dokážu ocenit kouzlo nadčasovosti a jedinečnosti, které mi spolu s půvabnými ilustracemi jako dítěti naprosto učarovalo.

Toto místo bylo stvořeno před dávnými, dávnými časy, aby střežilo Světy a Dimenze... byl to úkol, který Věštec nikdy nezanedbal. Svým pohledem sledoval miliardy životů a nic ho při tom nerušilo... Dnes se však přihodilo něco nového! Na Věštcově čele se táhne jemná vráska. Dnes je Věštec poprvé ustaraný.

S každým dalším svazkem cítíme, jak atmosféra houstne, děj graduje a celé to napříč světy vře: Strážkyně se stále potýkají se životem normálních děvčat, řeší všemožné rodinné, školní i osobní problémy, zároveň však bojují s detektivy pátrajícími po zmizelé Elyon a její rodině a nebezpečím vyvěrajícím ze Sítě. Fobos v dalekém Meridianu spřádá plány, jak se zmocnit koruny své sestry. Právě ta si za uplynulé události prošla největším vývojem – od zrádné kamarádky přes zrazenou princeznu uvězněnou ve vlastní říši až po odvážnou a právoplatnou dědičku meridianského trůnu. Podaří se jí však Fobose porazit? A budou její heatherfieldské přítelkyně schopné jí odpustit?

Hranice mezi dobrem a zlem se čím dál víc vytyčují, což mimo jiné podporuje i barevný kontrast mezi jednotlivými světy. Zatímco Heatherfield hraje všemi možnými barvami, Meridian pod nadvládou podlého Fobose je vyobrazen převážně v temných tónech a magický Kondrakar plný dobra a moudrosti doslova září v harmonii světlosti.

Příběh s každým dalším dílem nabírá na napětí, milovníky dobrodružství potěší i větší množství vzrušující akce. Citelného postupu vpřed se však nedostává jen ději, ale i samotným čarodějkám. Jejich odlišné charaktery se vyostřují a kamarádské pouto zesiluje, leč je chvílemi podrobováno nelehkým zkouškám. Především ale W.I.T.C.H. pomalu a jistě přichází na kloub svým magickým schopnostem. Dívčí mládí je ovšem nespoutané – podobně jako živly divoké přírody. Co jim osud přinese příště?

Milé počtení pro všechny dospělé čtenáře, kteří si chtějí zavzpomínat, ale i mladé, W.I.T.C.H. kouzlem dosud nepolíbené.

 

Čarodějky W.I.T.C.H. 10-12

Vydavatelství: Egmont
Žánr: komiks, dívčí, fantasy
Počet stran: 184
Doporučená cena: 299 Kč

Přidat komentář